“Αιώνιοι” φοιτητές: Ξεκινούν οι διαγραφές τους-Μπαίνει όριο στις σπουδές

 “Αιώνιοι” φοιτητές: Ξεκινούν οι διαγραφές τους-Μπαίνει όριο στις σπουδές

Για τους “αιώνιους” φοιτητές και τι θα γίνει με τη διαγραφή τους, αλλά και για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια μίλησε ο γ.γ Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι τίθεται πάλι από του χρόνου, και από τους παλαιότερους φοιτητές, σε ισχύ το ν+2 όπου 2 είναι τα δύο χρόνια επιπλέον, ανάλογα με τον χρόνο φοίτησης.

Η διαδικασία αναμένεται να ισχύσει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2024 – 2025 οπότε και θα αρχίσει η διαγραφή των παλαιότερων φοιτητών.

Ο κ. Ζώρα υπογράμμισε ότι θα εξεταστούν ειδικές περιπτώσεις όπως εκείνες που αφορούν θέματα υγείας.

Σχετικά με την ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων δήλωσε «αυτή τη στιγμή υποθέτουμε ότι θα ξεκινήσουν τα μη κρατικά Πανεπιστήμια από το 2025. Δηλαδή το παιδί που είναι στην Α’ Λυκείου θα είναι έτοιμο να περάσει στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Μία από τις προϋποθέσεις είναι να διαθέτουν campus και σημαντικές υποδομές. Δεν θα έρθει ένα Πανεπιστήμιο που θα ανοίξει ένα διαμέρισμα ή έναν όροφο σε μια πολυκατοικία και θα πει με μία ταμπέλα Πανεπιστήμιο.

Υπάρχουν συνεννοήσεις επιμέρους που γίνονται με το Υπουργείο, δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, διότι είναι συνεννοήσεις οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση που γίνεται, γίνεται περισσότερο για ορισμένα κυπριακά Πανεπιστήμια. Αυτή είναι η συζήτηση η πιο επίκαιρη. Το υπουργείο είναι σε συνεννοήσεις και με άλλα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή το Yale θα αναπτύξει ένα κομμάτι δραστηριότητάς του εδώ, το Harvard έχει ήδη ένα κομμάτι δραστηριότητάς του στο Ναύπλιο υπό τη μορφή θερινών σχολείων κι αυτό θα αναπτυχθεί».

Σχετικά Άρθρα