Περισσότεροι από 15.000 διαδήλωσαν κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων- Ολοκληρώθηκε η πορεία

 Περισσότεροι από 15.000 διαδήλωσαν κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων- Ολοκληρώθηκε η πορεία

Στο Σύνταγμα έφτασε η πορεία χιλιάδων μαθητών και φοιτητών από όλη την Ελλάδα, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στα Προπύλαια για το πανελλαδικό συλλαλητήριο κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Λίγο πριν τις 16.00 η πορεία ολοκληρώθηκε.

Νωρίτερα, είχαν κλείσει Σταδίου και Πανεπιστημίου. από το ύψος της οδού Αμερικής, όπως και η Ακαδημίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μετείχαν περισσότερα από 15.000 άτομα.

  • Οι φοιτητές βρίσκονται στη Νομική, για να πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συντονιστικό γενικών συνελεύσεων για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Έξω από τη σχολή παραμένουν κάποια άτομα. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται στη Σίνα.

Παρόντες στην πορεία ήταν και οι Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Σία Αναγνωστοπούλου και άλλοι βουλευτές της ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

Με σύνθημα «πτυχία με αξία, δουλειά με αξιοπρέπεια» το οποίο οι φοιτητές έγραψαν στον τοίχο του Υπ. Εργασίας, η πορεία με ιδιαίτερο παλμό κατευθύνθηκε προς της Βουλή. Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Νωρίτερα είχε σημειωθεί συμπλοκή μεταξύ φοιτητών με οκτώ τραυματίες για το ποιο μπλοκ θα τεθεί στην κεφαλή της πορείας.

Οχτώ τραυματίες από άγρια συμπλοκή μεταξύ φοιτητών

Άγρια συμπλοκή μεταξύ φοιτητών σημειώθηκε στην οδό Πανεπιστημίου, στη διάρκεια της προσυγκέντρωσης φοιτητικών μπλοκ από όλη την Ελλάδα εν όψει του πανελλαδικού φοιτητικού συλλαλητηρίου κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων που είναι προγραμματισμένο για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Από τα επεισόδια τραυματίσθηκαν οχτώ άτομα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα επεισόδια συμμετείχαν φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών που συγκρούστηκαν με άτομα από άλλες φοιτητικές παρατάξεις.

Συμμετείχαν 150 φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και μέλη ΔΕΠ

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων, όπου εκφράζεται η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα: «Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που τσακίζει τις σπουδές και τα πτυχία. Η κυβέρνηση αποτελεί μειοψηφία στους χώρους εκπαίδευσης και επιμένει να φέρει το νομοσχέδιο με όσα απορρίψαμε η πλειοψηφία των φοιτητών.

Το νομοσχέδιο είναι ακόμα χειρότερο από ό,τι προβλέπαμε! Από την μία φέρνει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με όλα τα κομφόρ και μπόλικη κοροϊδία περί «αυστηρών κριτηρίων» και τρόπων εισαγωγής, Φτάνει στο σημείο να προβλέπει δίδακτρα στα ελληνόφωνα προπτυχιακά (!) (υπάρχει ήδη στα ξενόγλωσσα) για τους αλλοδαπούς φοιτητές, ανοίγοντας το δρόμο για τη γενίκευσή τους! Τα «περί αναβάθμισης» των δημοσίων ΑΕΙ πάνε περίπατο αφού επιβεβαιώνεται ότι ακολουθείται ο ίδιος δοκιμασμένος δρόμος της ενίσχυσης της λειτουργίας των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που φέρνει τζίρους για τους επιχειρηματίες και υποχρηματοδότηση, ελλείψεις και υποβαθμισμένα πτυχία για τους φοιτητές».

Οι 8 σύλλογοι μελών ΔΕΠ, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση: «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια πανεπιστήμια που, παρά την πάγια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, παράγουν υψηλής ποιότητας και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο. Αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα τους ενάντια στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της ακαδημαϊκής γνώσης», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Σχετικά Άρθρα