Ολεξάντρ Σίρσκι: Αυτός είναι ο διάδοχος Ζαλούζνι στην ηγεσία του ουκρανικού στρατού

 Ολεξάντρ Σίρσκι: Αυτός είναι ο διάδοχος Ζαλούζνι στην ηγεσία του ουκρανικού στρατού

Ο συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σίρσκι θα είναι ο επόμενος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς το βράδυ της Πέμπτης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τελικά την απομάκρυνση του στρατηγού Βαλερί Ζαλούζνι. Η απόφαση να αντικαταστήσει ο Σίρσκι τον Ζαλούζνι, σύμφωνα με την Washington Post, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του στρατεύματος. Ο Σίρσκι, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας από το 2019, δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο ο προκάτοχός του καθώς θεωρείται από πολλούς διοικητής σοβιετικού τύπου.

Επίσης πολλοί τον κατηγορούν πως κράτησε τις ουκρανικές δυνάμεις στην Μπαχμούτ, για πολύ καιρό και υπό σφοδρά πυρά από τον ρωσικό στρατό, ενώ θα έπρεπε να είχε διατάξει την απόσυρσή τους.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως εξετάζονται και άλλες αλλαγές στο στράτευμα, καθώς αρκετοί στρατηγοί αναμένεται να απομακρυνθούν μαζί με τον Ζαλούζνι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ζήτησε από τον Ζαλούζνι να παραμείνει ως μέλος «της ομάδας του ουκρανικού κράτους του μέλλοντος».

Στον επίσημο λογαριασμό του στο X, ο Ζελένσκι δημοσίευσε μια φωτογραφία με τον Ζαλούζνι με τους δύο άνδρες να ποζάρουν χαμογελαστοί, δίνοντας τα χέρια. «Λήφθηκε μια απόφαση σχετικά με την ανάγκη αλλαγής προσεγγίσεων και στρατηγικής», έγραψε ο Ζαλούζνι.

Από την πλευρά του Ζελένσκι ανακοίνωσε πως «ευχαρίστησε» τον Ζαλούζνι για τα δύο χρόνια που προστάτεψε την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στη συνάντησή τους την Πέμπτη, συζήτησαν για την ανανέωση στην ηγεσία του ουκρανικού στρατού. «Η ώρα για μια τέτοια κίνηση είναι τώρα», έγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Σχετικά Άρθρα