Φρίκη σε live σύνδεση με μεγάλο κοινό-“Ήρωες” του Hayate μιλούν στο libre:”Η πόρνη του διαδικτύου”

 Φρίκη σε live σύνδεση με μεγάλο κοινό-“Ήρωες” του Hayate μιλούν στο libre:”Η πόρνη του διαδικτύου”

Άλλη μία ιστορία φρίκης είδε το φως της δημοσιότητας, με τον πασίγνωστο Youtuber Hayate να κατηγορείται μέχρι και για εμπορία ανθρώπων. Ο 35χρονος, που κακοποιούσε ΑμεΑ σε ζωντανή μετάδοση στα social media, συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης και βρίσκεται πλέον στην κρίση της δικαιοσύνης. Για το… “θέαμα” που προσέφερε χιλιάδες χρήστες πλήρωναν αδρά. Τι γινόταν εκεί μέσα; Τα στόματα ανοίγουν. Στο libre μιλούν δύο άνθρωποι που έχουν βρεθεί στο διαδικτυακό σαλόνι του και περιγράφουν όσα έζησαν. Αλήθεια, τι πάει λάθος με την εποχή μας, τη χρυσή εποχή του βάναυσου ηδονοβλεψία;

Ο youtuber “Hayate” ή όπως τον φώναζαν άλλοι “Αρχηγός“ συνελήφθη και κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων, με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου περί εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά λόγω αναπηρίας.

  • Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την έφοδο των αρχών, στον χώρο του συλληφθέντος βρέθηκαν δύο άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «γίνεται μνεία ότι κατά τη σύλληψη του κατηγορουμένου στην οικία του ανευρεθήκαν δύο (2) άτομα με αναπηρία λόγω νοητικής υστέρησης τα οποία, κατόπιν προηγούμενης εντολής Εισαγγελέα, οδηγήθηκαν σε δομή φιλοξενίας

Ο “Hayate” από τις 3 Ιανουαρίου 2023 ως τις 6 Φεβρουαρίου 2024 είχε προβεί κατ’ εξακολούθηση σε κακοποιητικές συμπεριφορές που περιελάμβαναν εξυβρίσεις, σωματικές βλάβες, σεξουαλικές πράξεις, σε βάρος ατόμων με αναπηρία λόγω νοητικής υστέρησης τις οποίες μάλιστα μετέδιδε τόσο στο Youtube όσο και στο Tik Tok με τους θεατές του να πληρώνουν για να δουν όλα αυτά που γινόντουσαν.

Στο libre μιλούν δύο άνθρωποι που βρέθηκαν στο διαδικτυακό σαλόνι του Χαγιάτε.

Ο “Βάρδος” περιγράφει όσα έζησε.

  • «Τον γνώρισα το 2021. Με είδε σε ένα μαγαζί στη Νίκαια και μου είπε ότι έχω ταλέντο. Μετά μου είπε ο μάνατζερ μου να πάμε εκεί στο κανάλι του στο Υοutube. Θα κέρδιζα προβολές και φήμη. Από την αρχή δεν τον συμπαθούσα, να πω την αλήθεια. Εκεί είδα και τον Manolo, είχαν κάνει σαν κλίκα και με κορόιδευαν. Ξεκίνησα να είμαι στα βίντεό του, κάναμε βλακείες, μας έλεγε να χορεύουμε και τέτοια. Ο μάνατζερ μου είχε πει να κάνω ό,τι μου πει ο Χαγιάτε. Ερχόταν κι άλλος κόσμος, κορίτσια από strip club, χόρευαν στα πόδια μας. Κάποια στιγμή θυμάμαι είχα τσαντιστεί και με είχε πιάσει αυτός με κεφαλοκλείδωμα. Έβγαζε λεφτά από εμάς. Πολλά λεφτά. Από τα donate των ανθρώπων. Έλεγε, για παράδειγμα, βάλτε 100 ευρώ για να φέρω τον τάδε. Εγώ πήγαινα κάθε μέρα. Έβριζε γενικά. Αυτό είχα παρατηρήσει στη συμπεριφορά του. Πολύ βρισίδι. ‘’Γαμιέσαι, σκουπίδι’’ και τέτοια… Το κατάλαβα μετά ότι με κορόιδευε. Του το είπα. Μου είπε ‘’άμα σ’ αρέσει’’. Κι έτσι ξέμπλεξα. Ήμουν εκεί όμως για 2,5 χρόνια».

Στο libre ακόμα μία μαρτυρία, αυτή τη φορά γυναίκας, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση μας).

  • «Γνωριστήκαμε τυχαία. Πήγα μέσω φίλης. Εκείνη πήγαινε αρκετά συχνά. Δεν τον γνώριζα. Μου είπε ‘’πάμε στον αρχηγό’’. Έτσι τον έλεγαν. Να πω την αλήθεια, ο χώρος δε μου άρεσε, δεν ήταν καθόλου καθαρός. Εμένα δε μου φέρθηκε ποτέ άσχημα. Γενικά δύο φορές πήγα, και κατάλαβα ότι όλοι πήγαιναν με κάποιον σκοπό, για να κερδίσουν κάτι, φήμη και προβολές. Η συμπεριφορά του ήταν… χύμα. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι ήθελε να βγάλει τα αρνητικά του άλλου για τις προβολές. Είναι η πόρνη του youtube. Τα πάντα γίνονταν για την προβολή. Έβριζε πολύ και προκαλούσε, πχ έλεγε συνέχεια σε άλλους να κάνουν κάτι ‘’αλλιώς ήταν κότες’’. Ήταν χειριστικός εκεί που τον έπαιρνε. Εμένα μου είχε πει κάποια στιγμή να δω το βρακί κάποιας εκεί στον χώρο. Του είπα όχι. Εγώ έχω να πω ότι όσοι πήγαιναν, κάτι κέρδιζαν. Πήγαιναν με τη θέλησή τους. Θεωρώ ότι συνεννοημένο να κερδίσουν και οι δύο πλευρές».

Η φρίκη και πριν από τον Χαγιάτε…

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν μια φρικιαστική κακοποίηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με 42χρονο να βασανίζει ανήλικα και να προβάλλει τις πράξεις του στο youtube. Ο 42χρονος είχε πάνω από 500 βίντεο φρίκης, τα οποία παρακολουθούσαν 22.000 συνδρομητές!

Έδιναν 150 ευρώ για να βλέπουν την κακοποίηση 21χρονης και 25χρονου ανάπηρων!

Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για πρόκληση σωματικών βλαβών, εξύβριση και μαστροπεία, εγκλήματα που τελέστηκαν με ρατσιστικά χαρακτηριστικά καθώς και παράβαση του νόμου περί όπλων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η συστηματική κακοποίηση των δύο ΑμεΑ είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Στα βίντεο ακούγεται ο 42χρονος να λέει στην 21χρονη ‘’έλα εδώ θέλουν να δουν κοπέλα μου’’ ενώ την τραβούσε και εκείνη του έλεγε ‘’πονάω’’.  Σε άλλο σημείο ακούγεται να της λέει ‘’αν δεν το κάνεις δεν παίρνεις λεφτά’’.

Σε ένα από τα επίμαχα βίντεο, ο 42χρονος φαίνεται να βάζει την 21χρονη και τον 25χρονο να παίξουν μποξ εξαναγκάζοντας την κοπέλα να αγωνιστεί ημίγυμνη. Ο 25χρονος τη γρονθοκοπάει στο πρόσωπο κι εκείνη προσπαθεί να αμυνθεί χτυπώντας τον στο σώμα. Ο YouTuber φωνάζει στην κοπέλα “δώσ’του, ρίξ’του, μπράβο” και γελάει…

Το φαινόμενο Hayate και η ηδονοβλεψία

Πίσω από τον Χαγιάτε υπάρχει η μεγάλη εικόνα. Η θλιβερή πραγματικότητα. Άνθρωποι –πολλές φορές συστηματικά, λυσσασμένα- βλέπουν τέτοιο περιεχόμενο. Για να γελάσουν, όπως  λένε. Και πολλοί απ’ αυτούς πληρώνουν κιόλας! Πληρώνουν για να βλέπουν κάποιον να τραμπουκίζει, διαπομπεύει, βασανίζει κάποιον άλλον.

Ψάχνοντας απαντήσεις κι ερμηνείες, έπεσα πάνω στην ανάρτηση του Ιωσήφ Χαλαβαζή (υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο τις θεωρίες συνωμοσίας και το διαδίκτυο και σύμβουλος πολιτικής και εταιρικής επικοινωνίας), που είχαμε φιλοξενήσει σε παλιότερο ρεπορτάζ μας.

Γράφει λοιπόν:

 Το φαινόμενο “Αρχηγός” ή “Hayate” δεν είναι κάτι νέο, ασχέτως αν σήμερα γίνεται viral με όρους ηθικού πανικού. Θυμάμαι να το ακούω για πρώτη φορά στο Λύκειο. Ήταν αυτός ο οποίος έκανε mainstream τον σεξισμό, την ομοφοβία, την τοξική αρρενωπότητα και το cyber bullying στους Έλληνες gamers μέσα από τα live streams, ένα νέο είδος περιεχομένου για την εποχή. Αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν και στο εξωτερικό, καθώς η gaming κοινότητα δεν φημίζεται για τις κοινωνικές ευαισθησίες της.

Γνωρίζοντας πως το κοινό του ήταν κυρίως έφηβοι που είχαν την ανάγκη να νιώσουν edgy, δηλαδή αντισυμβατικοί, δημιούργησε σταδιακά μία περσόνα η οποία όχι μόνο κέρδιζε στα παιχνίδια, αλλά είχε γενικά θράσος στη ζωή της και για κάποιο λόγο θα πετύχαινε όλα όσα ήθελε. Πούλησε αυτό που ακριβώς έλλειπε από πολλούς νέους, έναν οδηγό προς την ενηλικίωση, έναν κανόνα για τη ζωή και τις ερωτικές σχέσεις και ταυτόχρονα έδειχνε την αποστροφή και την αποδοκιμασία για την ουσιαστική εργασία. Αυτό για σειρά λόγων που μπορούμε να υποθέσουμε, καθώς δεν έχουμε απτά ερευνητικά δεδομένα από focus groups, πέτυχε και για χρόνια ζούσε από τις δωρεές του κοινού και έκανε αρκετούς νέους να φανταστούν τους εαυτούς τους ως content creators. Ενδεχομένως να έχει αξία να δούμε και το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο αναδύθηκε, αυτό της οικονομικής κρίσης.

Το περιεχόμενό του όμως εξελίχθηκε -όπως και ο ίδιος- και απέκτησε πιο “ενήλικα” ενδιαφέροντα. Τα τελευταία χρόνια λειτούργησε ως μία εναλλακτική πλατφόρμα τύπου ιντερνετικής trash tv, στην οποία φιλοξενούσε pornostar ελληνικών εταιρειών και του onlyfans, rappers και διάφορους “αντισυμβατικούς” ανθυποcelebrities, προωθώντας ένα πολύ συγκεκριμένο πρότυπο ζωής το οποίο βασιζόταν στο κυνήγι του εύκολου χρήματος και το λεγόμενο “hustling”.

Όλα αυτά τα γράφω όχι γιατί δεν είναι γνωστά ή δεν μπορεί να τα βρει κάποιος εύκολα, αλλά γιατί αποτελεί ένα ψηφιακό αρχέτυπο για πολλούς από τους σημερινούς TikTokers, YouTubers και Influencers και μπορεί να μας δώσει απαντήσεις για την κανονικοποίηση του τοξικού λόγου και τα φαινόμενα βίας στους νέους. Τέτοιες περιπτώσεις εντάσσονται στη μελέτη της pop culture και πολλές φορές δυστυχώς υποτιμούνται μέχρι να βρουν θέαση λόγω κάποιας καταγγελίας ή εμπλοκής με το νόμο όπως σήμερα.

Οι άνθρωποι τρώνε το πρωινό τους στον καναπέ βλέποντας βίντεο που περιλαμβάνουν θάνατο, αίμα, κακοποίηση. Κι αυτό τείνει να είναι κανονικότητα. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος είχε περιγράψει ακριβώς αυτό χαρακτηρίζοντάς το ”οπτική κοκαΐνη”.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ 4.50

Οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης γενικά μπλοκάρουν ή περιορίζουν τα βίντεο που παρουσιάζουν θάνατο ή τρομερή βία (!). Αλήθεια, ποιο είναι αυτό το όριο;

Σχετικά Άρθρα