Το θυελλώδες παρασκήνιο στη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ – Ανέβασε τόνους η Γιαννακοπούλου -Πόσοι θα ψηφίσουν υπέρ στα ομόφυλα

 Το θυελλώδες παρασκήνιο στη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ – Ανέβασε τόνους η Γιαννακοπούλου -Πόσοι θα ψηφίσουν υπέρ στα ομόφυλα

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Πάρι Κουκουλόπουλου, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η κα Γιαννακοπούλου απαντώντας σε προηγούμενη τοποθέτηση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ ο οποίος κατέθεσε τις ενστάσεις του για το επίμαχο σχέδιο και χαρακτήρισε τη λύση της αποχής από την ψηφοφορία ως συνθήκη που δίνει ευελιξία για τον κάθε βουλευτή στις εκλογικές του περιφέρεια. Η κυρία Γιαννακοπούλου με έντονο λόγο επιτέθηκε στον συνάδελφό της, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων» κι ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αναδεικνύει με καθαρά λόγια τις θέσεις του.

Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής Δυτικής Αθήνας Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία τάχθηκε ξεκάθαρα και δυναμικά υπέρ του νομοσχεδίου από την αρχή, αναφέρθηκε σε τοποθέτηση του βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν σε προηγούμενη συνεδρίαση (στη σημερινή δεν ήταν παρών). Και αυτό γιατί ο κ. Ιλχάν τοποθετήθηκε λέγοντας πως γνωρίζει ότι η θέση της παράταξης είναι υπέρ του «ναι», αλλά «κάποιοι από εμάς που έχουμε θέμα πρέπει να πάμε στην αποχή», υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι κακό, για να υπάρχει περιθώριο στο κόμμα στις τοπικές κοινωνίες.

«Στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΟ ένιωσα βαθύτατα προσβεβλημένη όταν ο κ. Ιλχάν είπε το απίστευτα κυνικό ότι μια τέτοια στάση συμφέρει το κόμμα. Δεν υπάρχουν βουλευτές α’ και β’ κατηγορίας. Τι είμαστε εμείς για να παίρνουμε όλο το ζόρι επάνω μας;».

Επιχειρώντας να υπερασπιστεί τη θέση τού απόντος Ιλχάν, ο έτερος μουσουλμάνος βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν υποστήριξε ότι στην ψυχιατρική δεν υπάρχουν σοβαρές έρευνες που να υποστηρίζουν το νομοσχέδιο.

«Τι μας λες εδώ; Ουσιαστικά, μας λες ότι δεν είναι επιστήμη η Ψυχιατρική» αντέτεινε η Ν. Γιαννακοπούλου.

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές κατά της γραμματέως της ΚΟ και βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη (αν και δεν την κατονόμασε): «Κάποιοι σύρονται από μητροπολίτες. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι στην ΚΟ που έχουν θέση και ρόλο και να μην το υποστηρίζουν και να βγαίνουμε μπροστάρηδες εμείς» είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον κ. Ανδρουλάκη, ότι η ίδια τοποθετήθηκε εξ αρχής υπέρ του νομοσχεδίου, «ακόμη και πριν από εσένα, γιατί ξέρω τη γραμμή του κόμματος».

«Άσε την εκκλησία, αυτό είναι θέμα συνειδησιακό, στο οποίο πρέπει να γίνει ενημέρωση», της απάντησε ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος προσπάθησε να «ηρεμήσει τα πνεύματα» λέγοντας ότι υπάρχει χρόνος να συνεχιστεί η κουβέντα πριν τη ψηφοφορία στη Βουλή- η βουλευτής ωστόσο επέμεινε: «Δε θα μου πεις τι θα λέω ή τι θα κάνω- δεν είσαι ο μπαμπάς μου».

«Καρφιά» επίσης πέταξε η Νάντια Γιαννακοπούλου κατά του Παύλου Χρηστίδη (που τάσσεται επίσης υπέρ του ν/σ) για τον όρο «pink washing», που χρησιμοποίησε σε ομιλία του για την κυβέρνηση.

Ο κ. Χρηστίδης είπε, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση κάνει pink washing φέρνοντας ένα νομοσχέδιο δικαιωματικό, που αφορά τη ΛΟΑΚΤΙ κοινότητα, για να κρύψει τα υπόλοιπα, όπως το Κράτος Δικαίου. «Δεν έπρεπε να αναφερθείς σε pink washing ούτε να μιλάς για υποκλοπές όταν έχουμε ένα τέτοιο θέμα» φέρεται να είπε η κ. Γιαννακοπούλου, για να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης: «Μα, ο Χρηστίδης το έχει πάρει όλο επάνω του το θέμα του Κράτους Δικαίου και δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Συγγνώμη, αλλά ο Παύλος μίλησε γι’ αυτό την Τρίτη, πριν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη» αντέτεινε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Αρκετοί βουλευτές επανέλαβαν τις ενστάσεις τους, όπως η βουλευτής Εύβοιας Κατερίνα Καζάνη (η οποία είναι γυναικολόγος στο επάγγελμα), επιχειρηματολογώντας γιατί δεν πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο «από ιατρικής απόψεως». Επίσης, ο Π. Παρασκευαΐδης επανέλαβε τη διαφωνία του, καθώς δίνει λάθος πρότυπο, ενώ ο Απόστολος Πάνας έθεσε μια σειρά από ερωτήματα, ζητώντας επιστημονική τεκμηρίωση, όπως το θέμα της παρένθετης μητρότητας από το εξωτερικό, τις κοινωνικές υπηρεσίες και δομές και το άρθρο 4 που μιλά για πατρότητα-μητρότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρισταμένων, τα «σίγουρα ναι» για το νομοσχέδιο είναι 17, με το ανώτατο να φτάσουν τα 20-21, σε σύνολο 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση θα επαναληφθεί την Τρίτη, ενώ υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της ψηφοφορίας του σχεδίου νόμου για τα ομόφυλα έχουν περισσότεροι από 10 βουλευτές: η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπρόεδρος της βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, όπως και οι Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Σταύρος Μιχαηλίδης, Κατερίνα Καζάνη, Γιώργος Νικητιάδης, Χριστίνα Σταρακά, Μπουρχάν Μπουράν, Ιλχάν Αχμέτ, Μανόλης Χνάρης, Ελένη Βατσινά, Φραγκίσκος Παρασύρης, Τάσος Νικολαϊδης.

Σχετικά Άρθρα