Διπλός “πονοκέφαλος” για Μαξίμου- Κοινά συλλαλητήρια αγροτών – φοιτητών στην Αθήνα;

 Διπλός “πονοκέφαλος” για Μαξίμου- Κοινά συλλαλητήρια αγροτών – φοιτητών στην Αθήνα;

Το αγροτικό ζήτημα και οι διαμαρτυρίες των φοιτητών αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα για την κυβέρνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Κι αυτό που φοβούνται στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να συμπέσει η «κάθοδος των αγροτών» στην πλατεία Συντάγματος με τα φοιτητικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην χώρα μας. 

Φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα καλούν σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια σήμερα Πέμπτη. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καταλήψεις σε ορισμένα τμήματα ενώ αρκετοί ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί τάσσονται κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων. Χθες ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε το επίμαχο νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομελεία της Βουλής

  • Οι αγρότες αποτελούν το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα αποφάσισαν το κλείσιμο των εθνικών οδών και τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα, απαιτώντας άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει στον διάλογο, αλλά με ανοιχτούς τους δρόμους.

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας. Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως αν τελικά οι αγρότες αποφασίσουν να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στην πλατεία Συντάγματος τότε το μόνο που θα καταφέρουν εξαιτίας της ταλαιπωρίας που θα προκαλέσουν σε χιλιάδες Αθηναίους είναι να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον τους.

  • «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός. «Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι τα δίνει όλα σε κάποιους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ισχύ, αλλά να ξεχάσει κάποιους άλλους οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν, είτε γιατί είναι περισσότεροι ή γιατί πολύ απλά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης» δήλωσε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας σαφής αιχμές για τους αγρότες. 

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να δείξουν διάθεση διαπραγμάτευσης. Πιο εφικτό δείχνει το σενάριο να επιδιωχθούν η συμφωνία σε κάποιες θεσμικές αλλαγές και η διευθέτηση συγκεκριμένων τεχνικών ζητημάτων, με την πιθανότητα επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο νωρίτερα του προγραμματισμένου να μην μπορεί να αποκλειστεί.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών της Θεσσαλίας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Κελέτσης τόνισε πως για πρώτη φορά στα χρονικά η προκαταβολή της αποζημίωσης καταβλήθηκε σε μόλις 15 ημέρες από την υποβολή της αίτησης και επισήμανε όμως ότι «οφείλουμε αυτά τα στοιχεία που δηλώθηκαν να τα διασταυρώσουμε γιατί αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα σε όποια αίτηση υπάρχει, γιατί μπορεί να μην καλύπτονται οι προϋποθέσεις, οφείλουμε να τα επεξεργαστούμε, σε αυτήν την φάση λοιπόν βρισκόμαστε στον ΕΛΓΑ προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταβολή στο 100%». Μάλιστα προανήγγειλε ότι την άνοιξη θα κατατεθεί  σε δημόσια διαβούλευση ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια θα ψηφιστεί από την Βουλή.

Σχετικά Άρθρα