“Σεξουαλική ύφεση”: Γιατί οι Γάλλοι -και όχι μόνο- κάνουν ολοένα και λιγότερο σεξ- Τι δείχνει έρευνα του IfoP

 “Σεξουαλική ύφεση”: Γιατί οι Γάλλοι -και όχι μόνο- κάνουν ολοένα και λιγότερο σεξ- Τι δείχνει έρευνα του IfoP

Σε μια εποχή που το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων ( INSEE , 2024) πυροδοτεί μια μεγάλη συζήτηση για τα αίτια της μείωσης των γεννήσεων στη Γαλλία, ερευνητές έχουν αναζητήσει την αιτία για την μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα των Γάλλων, σύμφωνα με το IfoP.

Παρόλο που η συχνότητα της ερωτικής πράξης έπαιζε ανέκαθεν για τους δημογράφους του εθνικού ινστιτούτου της Γαλλίας «ρόλο στον καθορισμό του επιπέδου γονιμότητας των ζευγαριών». Αν και πρέπει να θέσουμε, όπως επισημαίνουν, υπό έρευνα τη σχέση μεταξύ σεξουαλικότητας και τεκνοποίησης σε μια χώρα με υψηλή επικράτηση αντισυλληπτικών, ωστόσο αυτό το ερώτημα τίθεται όταν βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι μια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζει ανησυχητικά ποσοστά τόσο όσον αφορά τη σεξουαλική δραστηριότητα όσο και ποσοστό γεννήσεων.

Η έρευνα του Ifop που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου Γαλλικής Σεξουαλικότητας LELO, που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 2.000 άτομα δείχνει ξεκάθαρα ότι η Γαλλία δεν ξεφεύγει από το φαινόμενο της «σεξουαλικής ύφεσης» που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε πολλές δυτικές χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Βρετανία, και τα λοιπά.). Και αν ο αντίκτυπος του χρόνου που αφιερώνεται στις οθόνες βαραίνει αυτή τη σεξουαλική απάθεια, φαίνεται επίσης να είναι προϊόν μιας ολοένα και πιο έντονης αδιαφορίας για το σεξ.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας

1 – Το ποσοστό των Γάλλων που έκαναν σεξ τους τελευταίους 12 μήνες δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλό τα τελευταία πενήντα χρόνια: 76% κατά μέσο όρο, πτώση 15 μονάδων από το 2006 (μελέτη ΚΠΣ). Έτσι, το ποσοστό της ετήσιας σεξουαλικής δραστηριότητας πέφτει σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο από το 1970 (± 82%, Simon Report).

2 – Αυτή η αύξηση της σεξουαλικής αδράνειας επηρεάζει ιδιαίτερα τους νέους: περισσότερο από το ένα τέταρτο των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών που έχουν μυηθεί σεξουαλικά (28%) παραδέχονται ότι δεν έκαναν σεξ σε ένα χρόνο, δηλαδή πέντε φορές περισσότερο από ό,τι το 2006 ( 5%).

3 – Η σεξουαλική δραστηριότητα του πληθυσμού χάνει επίσης ένταση αν κρίνουμε από την πτώση της εβδομαδιαίας συχνότητας σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ των Γάλλων. Έτσι, σήμερα, το 43% των Γάλλων αναφέρει ότι έχει, κατά μέσο όρο, μία σεξουαλική επαφή την εβδομάδα, έναντι 58% το 2009.

4 – Σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από μια επανάσταση στη σχέση με τη συναίνεση, οι Γαλλίδες είναι πολύ λιγότερο πρόθυμες να κάνουν έρωτα από ό,τι πριν από 40 χρόνια: το 52% των γυναικών ηλικίας 18 έως 49 ετών λένε ότι είναι απαραίτητο να κάνουν μερικές φορές χωρίς να το θέλουν, σε σύγκριση με 76% το 1981.

5 – Περισσότερες από τις μισές ενήλικες γυναίκες (54%, σε σύγκριση με 42% των ανδρών) λένε ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ζουν με κάποιον σε μια καθαρά πλατωνική σχέση, ποσοστό που έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια περίπου σαράντα ετών μεταξύ των γυναικών κάτω των 50 ετών (+ 14 μονάδες σε σύγκριση με το 1981).

6 – Η θέση που κατέχει το σεξ στις ζωές των γυναικών σήμερα είναι πολύ λιγότερο από ό,τι πριν από τριάντα χρόνια, αν κρίνουμε από την αυξανόμενη αδιαφορία τους για τη σεξουαλική δραστηριότητα: 62% των Γαλλίδων σήμερα αποδίδουν σημασία στη σεξουαλικότητα στη ζωή τους, σε σύγκριση με το 82% στην 1996.

7 – Ονομάζεται ως η απουσία σεξουαλικής έλξης προς τους άλλους, η ασεξουαλικότητα είναι ένας σεξουαλικός προσανατολισμός που υποτίθεται από το 12% των Γάλλων και έως το 23% μεταξύ των γυναικών ηλικίας 70 ετών και άνω.

8 – Όταν ρωτάμε νέους κάτω των 35 ετών που ζουν ως ζευγάρι κάτω από την ίδια στέγη, οι μισοί από τους άνδρες (50%, σε σύγκριση με 42% των γυναικών) παραδέχονται ότι έχουν ήδη αποφύγει τη σεξουαλική επαφή για να παρακολουθήσουν μια σειρά/ταινία στο σπίτι. τηλεόραση (π.χ. Netflix, OCS, κ.λπ.).

9 – Και βρίσκουμε αυτόν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στην τηλεόραση και το σεξ για άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως βιντεοπαιχνίδια – προτιμάται από το σεξ από το 53% των ανδρών κάτω των 35 ετών που ζουν σε σχέση – ή κοινωνικά δίκτυα για κοινή χρήση φωτογραφιών ή βίντεο (προτιμάται έναντι του σεξ κατά 48% των ανδρών κάτω των 35 ετών που ζουν ως ζευγάρι).

Σχετικά Άρθρα