Παρασκήνιο: Δίαυλος επικοινωνίας Αχτσιόγλου-Τεμπονέρα- Ανάβει φωτιές η εκδήλωση με τον Χριστοδουλάκη

 Παρασκήνιο: Δίαυλος επικοινωνίας Αχτσιόγλου-Τεμπονέρα- Ανάβει φωτιές η εκδήλωση με τον Χριστοδουλάκη

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στο χώρο της κεντροαριστεράς και η εκδήλωση που αναμενεται να πραγματοποιηθεί με κεντρικούς ομιλητές, την Έφη Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά), τον Διονύση Τεμπονέρα (ΣΥΡΙΖΑ) και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), θεωρείται αποκαλυπτική των  παρασκηνιακών διεργασιών που είναι σε πλήρη εξέλιξη στα τρία κόμματα ενόψει ευρωεκλογών και κυρίως για την “επόμενη μέρα”. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την εκδήλωση, η οποία προγραμματίζεται για τις 13 Φεβρουαρίου στο θέατρο “Άλφα” της οδού Πατησίων, με  θέμα “Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;” υπήρξε σύμφωνα με πλhροφορίες του libre συνάντηση της Έφης Αχτισόγλου με τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος φέρεται να έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, με βάση και τη πρότασή του  για “Μετωπο Δημοκρατιας” με συνεργασια των προοδευτικών δυνάμεων.

Άλλωστε όπως έχει πει και ο ίδιος  κ. Τεμπονέρας υπάρχει αναγκαιότητα συνεργασίας αριστεράς και κεντροαριστεράς και τη δημιουργία ενός  μαζικού προσκλητηρίου δημοκρατίας. “Οφείλουμε να αναλάβουμε δράση και να συντονίσουμε την απάντηση, την «αλτερνατίβα» μακριά από τις μικροαντιθέσεις και τις φοβίες από τις οποίες διακατέχεται ανέκαθεν η (κέντρο)Αριστερά” έχει δηλώσει, τονίζοντας ότι “Τώρα είναι η ώρα, να προχωρήσουμε σε μια νέα, μεγάλη, σύγχρονη Αριστερά της εποχής μας. Τώρα είναι η ώρα να απευθύνουμε ένα πλατύ, μαζικό «προσκλητήριο δημοκρατίας» σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτικές τους αφετηρίες, στη βάση της υπεράσπισης της δημοκρατίας, των θεσμών και της κοινωνίας…Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”.

  • Η εκδήλωση προκαλεί ήδη σύμφωνα με πληροφορίες αναστάτωση στις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καθώς δείχνει ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας λειτουργεί αυτόνομα διατηρώντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Νέα Αριστερά και με το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως με τον Αλέξη Χαρίτση και το  Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Μανόλη Χριστοδουλάκη, με αποτέλεσμα να δίνουν και να πάρουν οι αναλύσεις στην Κουμουνδούρου και στη Χαρ. Τρικούπη για τη σημειολογία της κοινής εκδήλωσης και τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να είναι “παρατηρητές” των διεργασιών.

Από την Κουμουνδούρου, πάντως αναφέρουν ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι σε γνώση τους, επιχειρώντας παράλληλα να την απαξιώσουν λέγοντας ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση μετά το πρώτο του επιτυχημένο όπως λένε Περιφερειακό  Συνέδριο στη Δυτική Μακεδονία και ενόψει του επόμενου το Σάββατο στη Θεσσαλία (Λάρισα) και ανακοινώσεων για τα think tanks.

Την ίδια ώρα στη κορυφή της ατζέντας για το κόμμα της αξιωματικής η αντιπολίτευσης είναι το αγροτικό ζήτημα, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη στους αγρότες για την αδιέξοδη πολιτική της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια, αντί να ζητάει και τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, λέγοντας ότι δήθεν έπληξε τα αγροτικά εισοδήματα.

Με αφορμή τι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει ξαφνικά το νέο αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν υπέρ της εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων στην τρέχουσα ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, εξαιτίας της κίνησης του Στέφανου Κασσελάκη να ανέβει σε τρακτέρ κατόπιν πρόσκλησης αγρότη στα μπλόκα, κάτι που ενόχλησε σφόδρα απ΄ότι φαίνεται το Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ “δεν έκατσε να ρωτήσει ή, τουλάχιστον, δεν μίλησε, δεν συνομίλησε με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις άλλες χώρες, για  το ποια ήταν η στάση – γιατί είναι γνωστή η στάση του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού και στο Ευρωκοινοβούλιο – σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και τις υπόλοιπες προτάσεις που έχουν κάνει. Και τι επιπτώσεις έχουν αυτές για το εισόδημα των αγροτών, αλλά και ευρύτερες επιπτώσεις για τους αγρότες, όπως είναι τα καλλιεργήσιμα στρέμματα, ζητήματα αγρανάπαυσης”.

  • “Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη και… fake news!” απάντησε πάραυτα το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σημειώνοντας ότι “η κυβέρνηση αντί να απολογείται στους αγρότες για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο (ΕΣΣ) της ΚΑΠ, που η ίδια υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο και το οποίο αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για, την μέχρι στιγμής, αποτυχημένη εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027 στη χώρα μας, «επινοεί» ξαφνικά το νέο αφήγημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν υπέρ της εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων στην τρέχουσα ΚΑΠ”.

Μάλιστα το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ   για την αποκατάσταση της αλήθειας   τονίζει “για άλλη μια φορά πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επί ΣΥΡΙΖΑ έκανε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ψευδώς ισχυρίζεται η ΝΔ. Τονίσαμε στην ΕΕ πως η Ελλάδα έχει μικρές ή πολύ μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις οποίες κατευθυνόταν το 80,7% των άμεσων ενισχύσεων με μέσο όρο στήριξης μόλις 3.000 ευρώ η οποία αντιστοιχεί στο 49% του μέσου όρου. της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τοποθετεί την Ελλάδα σε μία από τις τελευταίες θέσεις του Πίνακα των ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση”

Υπενθυμίζει επίσης στην κυβέρνηση ότι:

  • οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν (και είναι) πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την θέση αυτή η οποία απέρριπτε το όποιο σενάριο εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων στην τρέχουσα ΚΑΠ και είχαν απορρίψει τον Μάρτιο του 2019, σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει το Κόμμα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ της εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, όπως και αντίστοιχη τροπολογία που κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η ΝΔ».
  • το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο (ΕΣΣ) για τη νέα ΚΑΠ κατατέθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ  προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30-12-2021 και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21-11-2022
  • είναι ψέμα της ΝΔ πως ο ΣΥΡΙΖΑ φορολόγησε τις αγροτικές επιδοτήσεις. Η φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων γινόταν επί ΝΔ και καταργήθηκε στις 14/5/2015 με το ν.4328 του ΣΥΡΙΖΑ

“Ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης  σταμάτησε στα μπλόκα και ανέβηκε στο τρακτέρ μετά από πρόσκληση των αγροτών να τον βλέπουν και να τον ακούνε. Δεν στήσαμε ούτε τον Λούκυ Λουκ καβάλα στο άλογο που, “τυχαία” βρέθηκε στον δρόμο του Μητσοτάκη,  ούτε  στήσαμε την γραμματέα του κ. Χατζηδάκη , να βρεθεί “τυχαία” στον δρόμο και να του πει “τι γκόμενος είσαι εσύ.” Ούτε πρόκειται να  στήσουμε σόου να πάμε “τυχαία” στο σπίτι μελών της ΝΔ όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης για να του πούνε πόσο “καλός” είναι” σχολίασε τέλος με δηκτικό τρόπο ο Τομέας Αγροτική Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα