Απέκλεισαν την εθνική Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανίων οι αγρότες

 Απέκλεισαν την εθνική Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανίων οι αγρότες

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, στον κόμβο της Πορταριάς, προχώρησαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα αγρότες της Χαλκιδικής. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς και συγκεκριμένα οι οδηγοί στο ρεύμα προς Νέα Μουδανιά, βγαίνουν από την εθνική οδό στον κόμβο Νέων Πλαγίων και επιστρέφουν σε αυτή στον κόμβο Νέων Μουδανιών.

Όσοι κινούνται προς Θεσσαλονίκη ακολουθούν παρακαμπτήριες οδούς από το ύψους του κόμβου Νέων Μουδανιών έως τον κόμβο Νέων Πλαγίων. Οι αγρότες της Χαλκιδικής έχουν δηλώσει την πρόσθεσή τους να κρατήσουν κλειστή την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Νέων Μουδανιών έως τις 8 το βράδυ.

Αγρότες: Αποφάσεις για κλιμάκωση -Η απάντηση της κυβέρνησης στα αιτήματα -“Τα μπλόκα δεν ωφελούν κανέναν”

Σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες αφού στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποίησαν νωρίτερα στη Νίκαια αποφάσισαν την κλιμάκωση, με αποκλεισμούς των εθνικών οδών απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα, δράσεις μέσα στις πόλεις και “απόβαση” στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, με βασικότερα αιτήματα αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, 7 λεπτά τιμή κιλοβατώρας στο ρεύμα, επιδοτήσεις και αποζημιώσεις.

Τα αιτήματα των αγροτών:

  1. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
  2. 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
  3. Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  4. Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
  5. Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  6. Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Τα επί μέρους αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας που αφορούν την αποκατάσταση των καταστροφών από τον Ντάνιελ θα παρατεθούν σε παράρτημα των βασικών τους αιτημάτων.

Η απάντηση της κυβέρνησης στα αιτήματα τους – “Είμαστε στη διάθεσή τους, τα μπλόκα δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους”

Την πρώτη απάντηση στους αγρότες μετά τη σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας και τα αιτήματα που διατυπώθηκαν δίνει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρεται πως «στις αγωνίες αυτές, από το 2019, απαντούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές, επιλέγοντας πάντα τη συζήτηση και το διάλογο».

Παράλληλα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το κλείσιμο των δρόμων δεν είναι προς όφελος κανενός, ούτε των ιδίων των αγροτών, ενώ επισημαίνεται πως η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο. Παράλληλα αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντηση με τους αγρότες, το κυβερνητικό επιτελείο διερωτάται πώς θα γίνει αυτό από την στιγμή που δεν έχουν κοινή εκπροσώπηση.

Σχετικά Άρθρα