Αμερικανικές επιθέσεις σε στόχους προσκείμενων στο Ιράν- “Θα συνεχίσουμε” λέει ο Μπάιντεν- Παγκόσμια ανησυχία

 Αμερικανικές επιθέσεις σε στόχους προσκείμενων στο Ιράν- “Θα συνεχίσουμε” λέει ο Μπάιντεν- Παγκόσμια ανησυχία

Επιτείνεται η παγκόσμια ανησυχία από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή καθώς οι ΗΠΑ σε αντίποινα για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ιορδανία, παραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία, παρατάξεις προσκείμενων στο Ιράν, με την προειδοποίηση ότι θα συνεχιστούν. H Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), η οποία είναι στρατιωτικά υπεύθυνη για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ότι δυνάμεις των ΗΠΑ «πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της Δύναμης Quds του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και των συνεργαζόμενων με αυτήν παραστρατιωτικών ομάδων».

Όπως αναφέρει, «οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 85 στόχους, με πολυάριθμα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς που πέταξαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αεροπορικές επιδρομές χρησιμοποίησαν περισσότερα από 125 πυρομαχικά ακριβείας».

Ακόμη, αναφέρει ότι «οι εγκαταστάσεις που επλήγησαν περιλάμβαναν κέντρα επιχειρήσεων διοίκησης και ελέγχου, κέντρα πληροφοριών, αποθήκες ρουκετών και πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και εφοδιασμού πυρομαχικών των ομάδων πολιτοφυλακής και των χορηγών τους IRGC που διευκόλυναν τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού».

«Έγινε στόχος εγκατάσταση ένοπλων παρατάξεων στην περιοχή της Αλ Κάιμ, πρόκειται για αποθήκη ελαφρών όπλων, κατά τις πρώτες πληροφορίες», είπε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στέλεχος των Χασντ ας Σάαμπι («Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης»), συμμαχίας παραστρατιωτικών παρατάξεων που πρόσκεινται στο Ιράν και πλέον τυπικά είναι ενταγμένες στις ένοπλες δυνάμεις, επιβεβαίωσε το πλήγμα αυτό κι έκανε λόγο για δεύτερο στην περιοχή Αλ Ακάσατ, νοτιότερα.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος παραβρέθηκε νωρίτερα χθες, σε στρατιωτική βάση στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, στον επαναπατρισμό των πτωμάτων τριών μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που σκοτώθηκαν την Κυριακή στην Ιορδανία, σε επίθεση με drone που η Ουάσιγκτον απέδωσε σε μαχητές προσκείμενους στο Ιράν.

«Η απάντησή μας άρχισε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε χρόνους και μέρη της επιλογής μας», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Αλλά ας το γνωρίζουν αυτό όλοι όσοι μπορεί να επιδιώξουν να μας βλάψουν: Αν βλάψετε έναν Αμερικανό, θα απαντήσουμε».

Η επιχείρηση, που διήρκεσε «περίπου τριάντα λεπτά», ήταν «επιτυχής», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, διαβεβαιώνοντας εκ νέου πως δεν θέλει «πόλεμο» με το Ιράν. Στην επιχείρηση συμμετείχαν πολλά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών μακράς εμβέλειας B-1 Lancer, διευκρίνισε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Επλήγησαν συνολικά 85 στόχοι σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες —τρεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία—, ανέφερε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 18 μαχητές παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρία.

Πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι βομβαρδίστηκαν θέσεις φιλοϊρανικών ένοπλων παρατάξεων στο δυτικό Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία. Η προεδρία των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία καταδίκασε την «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της», είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τα πλήγματα.

Οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης

Τα αμερικανικά πλήγματα εγείρουν τον κίνδυνο να υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και της περιφέρειας», τόνισε στρατιωτικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, από την πλευρά τους, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε απειλή των ΗΠΑ.

Η αμερικανική επιχείρηση έβαλε στο στόχαστρο συμπεριλαμβανομένων κέντρα διοίκησης και συλλογής πληροφοριών, αποθήκες drones και πυραύλων που ανήκουν σε παραστρατιωτικούς και στις ιρανικές δυνάμεις και «διευκόλυναν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ και του (διεθνούς αντιτζιχαντιστικού) συνασπισμού», κατά το Πεντάγωνο.

«Δεν θέλουμε να δούμε ούτε μια επίθεση ακόμη εναντίον (αμερικανικών) θέσεων ή αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέρμπι.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, έχουν γίνει πάνω από 165 επιθέσεις, με drones, ρουκέτες και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, εναντίον αμερικανών στρατιωτικών που είναι ανεπτυγμένοι στο πλαίσιο της αποστολής αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία. Όμως κανένας στρατιωτικός των ΗΠΑ δεν είχε σκοτωθεί ώσπου έγινε την Κυριακή η επίθεση στην Ιορδανία.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη διαμηνύσει πως τα αντίποινα θα είναι πολλαπλά και θα έχουν χρονική διάρκεια.

Ο κ. Κέρμπι πάντως διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε σύνδεση ανάμεσα στη στιγμή που επελέγη για να εξαπολυθούν τα πλήγματα —έπαιξαν ρόλο, μεταξύ άλλων, οι μετεωρολογικές συνθήκες— και την τελετή επαναπατρισμού των πτωμάτων των τριών στρατιωτικών, στην οποία ήταν παρών ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σχετικά Άρθρα