Στις Βρυξέλες ο Μητσοτάκης με το βλέμμα στις αγροτικές κινητοποιήσεις-Ήπιοι τόνοι και δέσμευση για παρεμβάσεις

 Στις Βρυξέλες ο Μητσοτάκης με το βλέμμα στις αγροτικές κινητοποιήσεις-Ήπιοι τόνοι και δέσμευση για παρεμβάσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας, Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Υπο τη σκιά των αγροτικών κινητοποιήσεων συνεδριάζουν οι «27» στις Βρυξέλλες, σήμερα. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Σύνοδο Κορυφής με την εκπεφρασμένη θέση της Ελλάδας ότι απαιτείται συνολική προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, που θα περιλαμβάνει αυξημένους πόρους για το Μεταναστευτικό ζήτημα, ειδικά για τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα αλλά και για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση. 

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τη συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-27), ο πρωθυπουργός είχε στηρίξει εξαρχής την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερα κονδύλια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι οι πόροι που διατίθενται σήμερα είναι εξαιρετικά περιορισμένοι, ενώ πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, με σχετική επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία συνυπέγραφαν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε. 

  • Ωστόσο αν και η σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφορά κυρίως το ζήτημα της Ουκρανίας, στην ατζέντα θα μπει και η κρίση με τους αγρότες, οι οποίοι έχουν κλείσει μεγάλους εθνικούς δρόμους, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και βρίσκονται σχεδόν έξω από το κτήριο της Κομισιόν.

Χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα προτείνοντας στην Κομισιόν να επιτραπεί στους αγρότες της ΕΕ να επωφεληθούν από τις παρεκκλίσεις για το 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές. Η πρόταση της Επιτροπής παρέχει μια πρώτη συγκεκριμένη πολιτική απάντηση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των αγροτών για το εισόδημα. 

  • Οι εικόνες των «αγανακτισμένων» αγροτών της Ευρώπης τρομάζουν το Μέγαρο Μαξίμου καθώς από σήμερα κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των Ελλήνων αγροτών στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη. 

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να κρατήσει σε «περιφερειακό» επίπεδο τις αντιδράσεις των αγροτών υπο τον φόβο να κλείσουν οι μεγάλες εθνικές οδοί ή να φτάσουν τα τρακτέρ μέχρι την πλατεία Συντάγματος. «Είμαστε εδώ για να λύσουμε τα προβλήματα κι όχι για να τσακωνόμαστε» ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με αγρότες στη Βόνιτσα

Ο πρωθυπουργός μέχρι στιγμής προσπαθεί να κρατήσει ήπιους τόνους απέναντι στους αγρότες μιλώντας ξεκάθαρα για «δίκαια αιτήματα» κι αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω ενισχύσεις.  «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες, να ικανοποιεί σταδιακά τα αιτήματά τους με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και δεν θα εξαγγείλει ποτέ κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να κάνει» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. 

Σχετικά Άρθρα