Μπορεί ο Κασσελάκης να συγκρουστεί με τον Πολάκη;

 Μπορεί ο Κασσελάκης να συγκρουστεί με τον Πολάκη;

Η σύναξη των Σπετσών διαφημίστηκε ως σημείο επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθώς, αφενός η ατμόσφαιρα ήταν ενωτική, αφετέρου έγινε πολιτική συζήτηση και προγραμματισμός επί της ουσίας. Όμως τα προβλήματα παραμένουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις απέδειξαν πως η όποια πολιτική πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποδίδει.

Παρότι τα στόματα μένουν κλειστά, η σύγκρουση των τελευταίων ημερών αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη. Τουλάχιστον αυτό λένε οι πληροφορίες αλλά και κάποια δημόσια δείγματα γραφής. Πρώτο ήταν η αντιπαράθεση με αφορμή την διαφοροποίηση του πρώην υπουργού σχετικά με την κοινή γραμμή ως προς τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Ο Κρητικός πολιτικός εξέφρασε την δυσφορία του επειδή, όπως είπε, δύσκολα μπορεί να υπερασπίσει αυτή την γραμμή στα χωριά των Σφακίων. δεύτερο “κρούσμα” το “άδειασμα” της Κουμουνδούρου στην άκρως επιθετική ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για το (αναμφίβολα προσβλητικό) σκίτσο του Ηλία Μακρή στην “Καθημερινή”.

Τελευταίο επεισόδιο, όπως γράφει και το ieidisseis.gr, μεταξύ των δυο η αντιπαράθεση χθες κατά τη σύσκεψη του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκρουση έφθασε σε τέτοιο σημείο όπως σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να είπε στον κρητικό βουλευτή «Παύλο, αν δεν σου αρέσει, φύγε».

H αντιπαράθεση φέρεται να εκδηλώθηκε σχετικά με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο πρόγραμμα εξοπλισμών της κυβέρνησης, ωστόσο πηγές της Κουμουνδούρου διαψεύδουν ότι σημειώθηκε.

Ενώ δηλαδή ο κ. Κασσελάκης φάνηκε θετικός και παραγωγικός, όπως είπε, για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια στο Πεντάγωνο, ο Παύλος Πολάκης κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική γραμμή, επικρίνοντας την αγορά F-35 και «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή τα εξοπλιστικά

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Παύλος Πολάκης έχει διαφορετική θέση από το προεδρικό γραφείο στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στα οποία περιλαμβάνεται και η προμήθεια των αεροσκαφών F-35. Η θέση αυτή του βουλευτή Χανίων τον φέρνει ευθέως αντίθετο με την εισήγηση του αρμόδιου τομεάρχη Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη που ως γνωστόν είναι πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο πρώην ΑΓΕΕΘΑ έχει δηλώσει -θυμίζουμε- ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό θα καθοριστεί με κριτήριο το «όφελος για την χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις». Αυτά ενώ την ίδια στιγμή με αναρτήσεις του στα social media ο Παύλος Πολάκης προκαταλάμβάνει ότι το ύψος των εξοπλιστικών προγραμμάτων έρχεται σε αντίθεση με τις ανάγκες για κοινωνικές δαπάνες. Ουσιαστικά ο βουλευτής Χανίων αμφισβητεί την στροφή που έχει κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα ήδη από τον προϋπολογισμό οπότε και ψήφισε τα κονδύλια για τις αμυντικές δαπάνες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σύσκεψη του προεδρείου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση αυτή έφερε σε αντιπαράθεση τον Στέφανο Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη. Οδηγώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει πως αυτή είναι η θέση του κόμματος και όποιος διαφωνεί μπορεί να αποχωρήσει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι σχέσεις μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να βγάζει «κίτρινες κάρτες» στον βουλευτή Χανίων.

Αρκετοί συνδυάζουν αυτή την σύγκρουση με το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Παππάς και δη με σαφείς αιχμές για την πολιτική Κασσελάκη. Ο πρώην υπουργός είναι ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συνδέεται, δε, με πολιτική και προσωπική φιλία με τον Παύλο Πολάκη.

Μπορεί;

Το ερώτημα είναι εάν αυτή η σύγκρουση μπορεί να αποκτήσει βάθος. Ο Παύλος Πολάκης ήταν ο πολιτικός μέντορας του Στέφανου Κασσελάκη, ο άνθρωπος που τον σύστησε στον Αλέξη Τσίπρα, τον έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τον προώθησε στο ψηφοδέλτιο ως ομογενή. Επιπλέον, ο στενότερος συνεργάτης του προέδρου του κόμματος και διευθυντής του γραφείου του Μανώλης Καπνισάκης είναι φίλος και επί σειρά ετών νομικός σύμβουλος του Παύλου Πολάκη. Όλα αυτά δημιουργούν μία σχέση που δύσκολα μπορεί να υπερβεί ο κ. Κασσελάκη.

Επιπλέον, η επιρροή του Κρητικού πολιτικού στο κομματικό κοινό και στελεχικό δυναμικό που στηρίζει τον κ. Κασσελάκη είναι πολύ μεγάλη. Μία σύγκρουση μέχρις εσχάτων θα δημιουργούσε αλυσίδα προβλημάτων. Από την άλλη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γνωρίζει πως ο Παύλος Πολάκης θα είναι ένα πρόσωπο που δεν θα ενταχθεί πλήρως και άνευ όρων στο νέο προεδρικό περιβάλλον που θέλει να συγκροτήσει, ενώ θα είναι “βαρίδι” σε τυχόν ανοίγματα προς το κέντρο ή και συνομιλίες με το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές.

Σχετικά Άρθρα