Μαρινάκης για αγρότες: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγγελιών για το πετρέλαιο-Τι είπε για φοιτητές, ακρίβεια, αντιπολίτευση

 Μαρινάκης για αγρότες: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγγελιών για το πετρέλαιο-Τι είπε για φοιτητές, ακρίβεια, αντιπολίτευση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιτέθηκε στην Αριστερά, και στους αγώνες των φοιτητών, ενώ για τα οικονομικά αιτήματα των πολιτών, είπε ότι η κυβέρνηση θα τα ικανοποιεί «με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και δεν θα εξαγγείλει ποτέ κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να κάνει». Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «αποδεικνύεται ότι αυτή η θεωρία της αντιπολίτευσης περί ακρίβειας και πληθωρισμού Μητσοτάκη δεν έχει καμία βάση». Αλλά, όπως είπε, «αυτό δε σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει την υποχρέωση να λύσει όσο το δυνατόν περισσότερα, όπως και κάθε κυβέρνηση κάθε χώρας».

«Οι παροχές της κυβέρνησης αυτής είναι παροχές οι οποίες εξετάζονται συνεχώς», είπε επίσης, αναφέροντας ότι «δίνονται έξτρα χρήματα είτε σε αγρότες είτε σε άλλους επαγγελματίες από το πλεόνασμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας».

Μάλιστα, είπε ότι «όσοι ειρωνεύονταν την επενδυτική βαθμίδα», θα πρέπει να δούνε «τα νέα για το δεκαετές ομόλογο και πόσο σημαντικό είναι στην ελληνική οικονομία και στο να μπορούν να στηρίζονται οι πολίτες. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει λοιπόν τους πολίτες, να ικανοποιεί σταδιακά τα αιτήματά τους με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και δεν θα εξαγγείλει ποτέ κάτι περισσότερο από αυτό που μπορεί να κάνει».

Για τους αγρότες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για πρόσθετη αρωγή από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά αγρότη της Θεσσαλίας που έχει υποστεί ζημιές. Υποστήριξε ότι το μέτρο αυτό είναι οριζόντιο και αφορά το σύνολο των εργαζομένων και των αιτημάτων τους, τα οποία είναι πολλές φορές κοινά, αφού βασική τους πηγή είναι η εισαγόμενη κρίση του πληθωρισμού.

Και πρόσθεσε:

«Ένα βασικός πυρήνας αιτημάτων έχει να κάνει με τον Daniel και τις καταστροφές που υπέστησαν και οι ίδιοι και πολλοί άλλοι επαγγελματίες. Μία από τις βασικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η επίσπευση μεγαλύτερου μέρους της προκαταβολής έναντι της οριστικής αποπληρωμής… για να ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών. Εκεί που είχαν πάρει δηλαδή 2.000 ευρώ, όσοι μπουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα και κάνουν την αίτησή τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η προκαταβολή δεν θα είναι 2.000 ευρώ, αλλά θα αυξηθεί και θα πάει από 5.000 έως και μέχρι 10.000 ευρώ».

Όσον αφορά το πώς θα οριστεί το μέγεθος της ζημιάς, είπε ότι «υπάρχει μια κλίμακα με βάση τα όσα αρχικά ανακοινώθηκαν μετά τον Daniel και ο λόγος που αρχικά ήταν 2.000 ευρώ και τώρα μεγαλώνει είναι γιατί έχουν γίνει οι πρώτες εκτιμήσεις και είναι ένα ποσό το οποίο φαίνεται ότι είναι η ελάχιστη ζημιά και έτσι έχει νόημα να πάει εκεί η προκαταβολή και στη συνέχεια προφανώς, αν υπάρχει και κάτι περισσότερο, θα καταβληθεί».

Και για το αγροτικό πετρέλαιο είπε, χωρίς να δώσει καμία σαφή απάντηση, ότι «για τους αγρότες είναι ζωτικής σημασίας. Έγινε δύο χρονιές και προφανώς και εξετάζει η κυβέρνηση αυτό να επαναλαμβάνεται όποτε υπάρχει αυξημένη ανάγκη».

Και σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των αγροτών, είπε ότι «όσο σοβαρά και αν είναι τα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας, δεν πρέπει να οδηγούν στην τιμωρία του συνόλου των πολιτών και να παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινωνίας. Νομίζω ότι έχει αποδείξει η κυβέρνηση αυτή ότι προσπαθεί χωρίς να οδηγεί στην ακραία ένταση, να επιλύει τα προβλήματα».

Ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κάνει εξαγγελίες στον αέρα με στόχο να είναι ευχάριστοι.

Είπε ότι «η κοινωνία έχει ωριμάσει» και «αντιλαμβάνεται ότι είναι καλύτερο να έχεις μια κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να λύσει προβλήματα καθημερινά και να της κάνεις και αυστηρή κριτική γι’ αυτά τα οποία θέλεις να λύσει πιο γρήγορα. Γιατί δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα με το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου. Όμως οι πολίτες στήριξαν κατά πλειοψηφία τη Νέα Δημοκρατία. Όχι γιατί τους έλυσε όλα τα προβλήματα, αλλά γιατί άρχισε να απαντάει σε πολλά προβλήματά τους και της καθημερινότητας και διαχρονικά προβλήματα που δεν συζητούσαμε για πολλές δεκαετίες».

«Οι εποχές που αυτοί που ανέβαιναν στα τρακτέρ, αυτοί που κλείνανε πανεπιστήμια, αυτοί που κλείνανε δρόμους και νόμιζαν ότι είναι επαναστάτες, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν κανένα αίτημα, έχουν περάσει», και πως ο κόσμος έχει αρχίσει και καταλαβαίνει και με την αυστηρή κριτική που κάνει, θέλει αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο Παύλος Μαρινάκης δεν έμεινε μόνο στους αγρότες. Αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και τις καταλήψεις, επιτιθέμενος στην Αριστερά στην οποία απέδωσε έλλειψη επιχειρημάτων και μόνιμη αντίδραση στην πρόοδο, την οποία ουσιαστικά εξίσωσε με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σε μια αποστροφή του λόγου επίσης παρομοίασε -όπως και ο πρωθυπουργός την Τρίτη- τους φοιτητές που αντιδρούν και όσους κάνουν καταλήψεις με «ληστές». Και όταν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ -Χριστίνα Βίδου και Κώστας Παπαχλιμίντζος- τον ρώτησαν «γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος», προφανώς εννοώντας γιατί δεν μπαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια, απάντησε ότι «όπου έχει κληθεί η αστυνομία, έχει επέμβει».

Όπως ισχυρίστηκε, ακόμη και ο ίδιος -προφανώς από τα χρόνια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ- έχει ταλαιπωρηθεί από τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και πρόσθεσε:

«Παραβατικός είναι και αυτός ο οποίος κάνει κατάληψη. Τελεία. Αυτός είναι ο στόχος. Παράνομη πράξη είναι και η ληστεία, παράνομη πράξη είναι και η κατάληψη. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι πρέπει να έχουν σε αυτή τη χώρα ασυλία και ενώ παρανομούν να πρέπει να εξαιρούνται της παρανομίας».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «θα απελευθερώσει, θα χρηματοδοτήσει, θα δώσει ώθηση στο δημόσιο πανεπιστήμιο και θα σταματήσει να καθιστά την Ελλάδα μία θλιβερή εξαίρεση παγκοσμίως ως προς τα μη κρατικά πανεπιστήμια».

Πρόσθεσε δε ότι «δεύτερη προτεραιότητα είναι να διασωθούν οι εξεταστικές των φοιτητών» και αυτό θα γίνει «με ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο, το οποίο έδωσε ο υπουργός Παιδείας και στην έσχατη των περιπτώσεων και με ψηφιακή εξεταστική. Γιατί αυτές οι εξεταστικές δεν μπορούν να πάνε πίσω».