Αττική: Γιατί δεν… το’ στρωσε χαμηλά-Ο Μαρουσάκης παραδέχεται “αστοχία” και εξηγεί το “Aegean lake effect”

 Αττική: Γιατί δεν… το’ στρωσε χαμηλά-Ο Μαρουσάκης παραδέχεται “αστοχία” και εξηγεί το “Aegean lake effect”

ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΒΙΛΙΩΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται επί ποδός από το βράδυ της Δευτέρας, κλείνοντας δρόμους και απαγορεύοντας την κυκλοφορία φορτηγών στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, χωρίς ωστόσο το κύμα χιονοκακοκαιρίας που ονομάστηκε AVGI να προκαλεί κάτι ιδιαίτερο προπάντων στην Αττική η οποία “ξύπνησε” χωρίς χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα. Τα χιόνια περιορίζονται στα Βίλια και την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Τα έκτακτα μέτρα πάντως θα ισχύουν και τις επόμενες ώρες, αφού τα φαινόμενα δεν έχουν τελειώσει.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έδωσε την εξήγηση για όσα έγιναν η καλύτερα… δεν έγιναν.

Ο μετεωρολόγος του Open, μίλησε το πρωί για «αστοχία» όσον αφορά στα χιόνια που τελικά δεν έπεσαν από το ύψος της Κηφισιάς και βορειότερα. Όπως είπε, την ευθύνη για αυτή την «αστοχία», έχει ο μηχανισμός του Αιγαίου, το Aegean lake effect.

«Η αστοχία για την Αττική είναι πως τα χιόνια τελικά δεν ξεκίνησαν από τα υπερβόρεια, αλλά πιο πάνω. Ο μηχανισμός του Αιγαίου που μεταφέρει θερμότητα και υγρασία και θα ανέβαζε τα επίπεδα χιονόπτωσης ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε, ανεβάζοντας τα χιόνια από τα 500 με 600 μέτρα», είπε.

Χθες, σχετικά με το φαινόμενο που θα έφερνε χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα της Αττικής ανέφερε, «Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο, ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο. Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης».

Σχετικά Άρθρα