Κακοκαιρία “AVGI”: Ποια σχολεία είναι κλειστά πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

 Κακοκαιρία “AVGI”: Ποια σχολεία είναι κλειστά πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Διήμερο, με τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα. Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Κλειστά σήμερα Τρίτη (30/1) λόγω της κακοκαιρίας τα σχολεία του Δήμου Παλλήνης. Κατόπιν νεότερου αιτήματος του Δήμου Παλλήνης και βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων για την εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες, η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει ότι αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου στον Δήμο Παλλήνης θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένου και του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου και του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης) και όχι μόνο στην περιοχή της Ανθούσας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ, το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε το πρωί του Σαββάτου, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Μαγνησίας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Βοιωτία ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια (ενδεικτικά 300-400m) ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά και δυτικά. Εξασθένηση από τη νύχτα.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Οι χιονοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα είναι πυκνές ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες. Εξασθένηση από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Μέτρα

Από το απόγευμα της Δευτέρας (29/01/2024) είναι υποχρεωτική ή κατοχή αντιολισθητικών αλυσίδων στην Αττική για να μην υπάρξουν προβλήματα από την κακοκαιρία Avgi ενώ μπλόκα ελέγχου υπάρχουν σε πολλές περιοχές στο Λεκανοπέδιο. Μάλιστα οι Αρχές έχουν συστήσει στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ενώ υπάρχει και αυστηρή σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις περιοχές που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία.

Στην Αττική έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας, στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος της Ιεράς Μονής Κλειστών και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών Θηβών, στα όρια των νομών Αττικής και Βοιωτίας.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στη  λεωφόρο Διονύσου από το ύψος του 414 νοσοκομείου έως τη θέση Αγ. Πέτρος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παράλληλα αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρεών οχημάτων από τις 20:00 μμ της Δευτέρας έως τις 10:00 πμ της Τετάρτης στην Εθνική Οδό από Μάλγαρα μέχρι Αθήνα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως «με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και των κατά τόπο αρμόδιων Διευθύνσεων Αστυνομίας, από 20.00 σήμερα (29/01/2024) έως 10.00 ώρα της Τετάρτης (31/01/2024) απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού από όρια νομών Πιερίας/Θεσσαλονίκης έως Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), ανεξαρτήτως χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Εύβοια και Βοιωτία ενώ στην Αττική θα μείνουν κλειστά στους Μάνδρας – Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης και Μαραθώνος. Σε όλα τα σχολεία που έχουν κλείσει λόγω της κακοκαιρίας Avgi θα διεξαχθεί τηλεκπαίδευση.

Στην Κορινθία δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στην κοινότητα του Μεγάλου Βάλτου και στην κοινότητα του Κρυονερίου. Τα υπόλοιπα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά απ΄ τις 9. 30 το πρωί και μετά. Στις περιοχές της δημοτικής ενότητας Στυμφαλίας και σ΄ αυτές του Φενεού, υπάρχει χιονόπτωση και χιονόστρωση και με αφορμή τις χαμηλές θερμοκρασίας και τον παγετό, προληπτικά ο δήμαρχος της περιοχής, πήρε τις πιο πάνω αποφάσεις.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία έχει ως εξής:

«Αναστέλλεται, για αύριο, 30/1/2024, η λειτουργία σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συγκεκριμένους Δήμους της χώρας, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και στα σχολεία, στα οποία, έχει ήδη αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας τους από τους οικείους Δήμους λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών. Υπενθυμίζεται, από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ότι στις σχολικές μονάδες που αναστέλλεται η λειτουργία τους, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Σχετικά Άρθρα