Χατζηδάκης: Μηνύματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής

 Χατζηδάκης: Μηνύματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής, έστειλε σήμερα από το συνέδριο της εφημερίδας «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη έστειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκης.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι, σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο των καυσίμων, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει μέσα στο 2024 το ζήτημα της εγκατάστασης σύγχρονων συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια, το οποίο συζητιέται επί πολλά χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του φορολογικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπογράμμισε ότι αυτή ήταν αυτονόητη, λαμβανομένων υπόψη των στατιστικών στοιχείων για τα εισοδήματα. «Είχαμε μια φοροδιαφυγή που νομίζω δεν θα έπρεπε και για λόγους συνειδησιακούς, πέρα από τους οικονομικούς, να γίνεται δεκτή από οποιονδήποτε. Δεν μπορεί το 84% των ιδιοκτητών μπαρ να δηλώνει εισόδημα κάτω από εκείνο του μισθωτού με τον κατώτατο μισθό» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει διεθνής οργανισμός που να μη συνιστούσε στην Ελλάδα να δει και αυτό το θέμα».

«Ούτε μια στο δισεκατομμύριο…»

Ο κ.Χατζηδάκης επισήμανε ακόμα ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς όσους δεν έχουν ακόμα συνδέσει τις ταμειακές μηχανές τους με τα POS: «Το πρόγραμμα αυτό είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη περισσότερο όμως είναι ορόσημο. Δηλαδή, εάν δεν το κάνουμε, ένα μέρος της χρηματοδότησης που παίρνουμε από τις Βρυξέλλες θα σταματήσει. Το λέω αυτό για να κλείσουν τ’ αυτιά τους (οι υπόχρεοι) σε αυτούς που λένε «δεν βαριέσαι, θα πάει αργότερα και αργότερα κτλ». Υπάρχει συγκεκριμένο (χρονικό) πλαίσιο, συμφωνημένο με τις Βρυξέλλες και δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο να μην εφαρμοστεί» διεμήνυσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων: «Ο/η μισθωτός του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα παίρνει προσυμπληρωμένη τη δήλωσή του και αν δεν αντιδρά μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (υποβολής), θα θεωρείται ότι αυτό το οποίο του ήρθε είναι και ο φόρος ο οποίος του αναλογεί» διευκρίνισε.

Στόχος για μείωση του κενού ΦΠΑ στο 9% ώς το 2027

Στο ερώτημα τι πέτυχε η κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία στο μέτωπο της φορολογίας και της φοροδιαφυγής, ο κ.Χατζηδάκης απάντησε κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον περιορισμό του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ», χάρη και στις δυνατότητες που δημιουργεί η χρήση των νέων τεχνολογιών. «Είχαμε 23% κενό ΦΠΑ, δηλαδή από τα 100 ευρώ που έπρεπε να εισπράξουμε το 2019 χάναμε τα 23. Σήμερα, όταν θα βγουν τα στοιχεία για το 2023, το κενό του ΦΠΑ θα έχει πέσει στο 15% και ο στόχος μας είναι μέχρι το 2027 να πέσουμε στο 9%, που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και της πίεσης που ασκείται από την κυβέρνηση, η οποία θα ενταθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ο κ.Χατζηδάκης διατύπωσε ακόμα την εκτίμηση ότι με τη συμβολή και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης το 2024 θα έχουμε στην Ελλάδα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης.

Σχετικά, τέλος, με την ενέργεια, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων στη διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάτι που μπορεί να μη δημιουργεί άμεσα πολλές θέσεις εργασίας, αλλά έχει θετική επίδραση συνολικά στην οικονομία: «Ο λιγνίτης σήμερα που μιλάμε στοιχίζει 150 ευρώ η μεγαβατώρα, το φυσικό αέριο 100 ευρώ η μεγαβατώρα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 50 με 60 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι λοιπόν σωστή η κατεύθυνση της κυβέρνησης; Είναι!» είπε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» το πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία.

Κ. Χατζηδάκης: Αναγκαίες οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο – Έρχεται νέο πλαίσιο κινήτρων
Σημεία της παρέμβασης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο φόρουμ της εφημερίδας Μακεδονία και του makthes.gr

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Στην εισαγωγή ενός πλαισίου ενθάρρυνσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας εντός των επόμενων μηνών αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο φόρουμ με θέμα «2030: Η νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας – Στρατηγική, ορόσημα, προκλήσεις» της εφημερίδας Μακεδονία και του makthes.gr.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, μέσα στο 2024 η κυβέρνηση θα φέρει έναν νέο νόμο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση της καινοτομίας, εξετάζοντας ήδη φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ. «Έχουμε διπλάσιο αριθμό επιχειρήσεων σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας μας συγκριτικά με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, λαμβάνοντα υπόψιν τον πληθυσμό της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο επιχειρηματικότητας που έχουμε σήμερα δεν μπορεί να πάει πολύ δυναμικά μπροστά. Χρειάζεται να έχουμε και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων», σημείωσε.

Ο υπουργός έδωσε για έμφαση στην ανάγκη της δημοσιονομικής σταθερότητας τονίζοντας πως «η δημοσιονομική σταθερότητα, το να μην ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, αποτελεί φιλολαϊκή πολιτική». Επιπλέον, μίλησε για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, η φαρμακοβιομηχανία, οι startups και η καινοτομία που ήδη παρουσιάζουν ισχυρή δυναμική ανάπτυξης. «Δίνουμε έμφαση στην προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Αυτό κάνουν, εξάλλου, και οι ευρωπαϊκές οικονομίες που πήγαν μπροστά».

Σε ερώτηση για την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καυσίμων ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι «περάσαμε ένα νόμο σε 11 επίπεδα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τώρα περνάμε από τη θεωρία στην πράξη, Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Συνεχίσουμε με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων εισροών εκροών. Είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε φέτος αυτό το ζήτημα».

Ο κ. Χατζηδάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους επαγγελματίες σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. «Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και είναι ορόσημο. Αν δεν προχωρήσει ένα μέρος της χρηματοδότησης από Βρυξέλλες θα σταματήσει. Το λέω για να κλείσουν τα αυτιά τους οι επιχειρηματίες σε όσους μιλάνε για καθυστερήσεις. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο να μην εφαρμοστεί το μέτρο. Θα υλοποιήσουμε όσα έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε. Αποτελεί υποχρέωσή μας προς την πατρίδα μας» ανέφερε.

Τέλος, ο Υπουργός σημείωσε ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια, μετά τα 30 περίπου έργα που έχουν προετοιμαστεί για τη Θεσσαλονίκη, η πόλη θα ανέβει πολύ ψηλότερα. Υπενθύμισε δε την ολοκλήρωση του μετρό, το fly over, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, τα τρία νέα μουσεία, την εκμετάλλευση των στρατοπέδων και την ανάπλαση της ΔΕΘ, η οποία όπως υπογράμμισε θα αλλάξει την εικόνα του κέντρου της πόλης και θα δώσει νέα δυναμική στη Διεθνή Έκθεση”.