Φρικιαστικές λεπτομέρειες για την εκτέλεση θανατοποινίτη με άζωτο-Αντιδράσεις από ΟΗΕ-ΕΕ

 Φρικιαστικές λεπτομέρειες για την εκτέλεση θανατοποινίτη με άζωτο-Αντιδράσεις από ΟΗΕ-ΕΕ

Ένας άνδρας που πληρώθηκε 1.000 δολάρια για να σκοτώσει μια γυναίκα από την Αλαμπάμα πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, εκτελέστηκε με άζωτο τα ξημερώματα στις ΗΠΑ. Ήταν η παρθενική εκτέλεση που έβαλε και πάλι τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για τη θανατική ποινή. Ο Κένεθ Σμιθ 58 ετών, φαινόταν να τρέμει και να σπάζει στην αρχή πριν διαπιστωθεί ο θάνατός του στις 8:25 το βράδυ (ώρα Αμερικής) της Πέμπτης σε φυλακή της Αλαμπάμα αφού εισέπνευσε το αέριο μέσω μιας μάσκας προσώπου για να προκαλέσει στέρηση οξυγόνου.

Ήταν η πρώτη φορά που μια νέα μέθοδος εκτέλεσης χρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ από το 1982, όταν εισήχθη η θανατηφόρα ένεση και αργότερα έγινε η πιο κοινή μέθοδος. Η εκτέλεση διήρκεσε περίπου 22 λεπτά από το διάστημα μεταξύ του ανοίγματος και του κλεισίματος των κουρτινών στο δωμάτιο της εκτέλεσης.

  • Ο Σμιθ φαινόταν να έχει τις αισθήσεις του για αρκετά λεπτά. Για τουλάχιστον δύο λεπτά, φαινόταν να κουνιέται και να στριμώχνεται, μερικές φορές τραβώντας τα συγκρατητικά. Ακολούθησαν αρκετά λεπτά βαριάς αναπνοής, μέχρι που η αναπνοή δεν ήταν πλέον αντιληπτή.

«Απόψε η Αλαμπάμα κάνει την ανθρωπότητα να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω», είπε ο Smith σε μια τελική δήλωση. «Φεύγω με αγάπη, ειρήνη και φως».

Έκανε το σήμα «σ’ αγαπώ» με τα χέρια του προς τα μέλη της οικογένειας που ήταν μάρτυρες. «Σας ευχαριστώ που με στηρίξατε. Αγάπη, αγαπώ όλους εσάς», είπε ο Σμιθ.

Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα Κέι Άιβι είπε ότι η εκτέλεση ήταν δικαιοσύνη για τη δολοφονία για μισθωτή δολοφονία της 45χρονης Ελίζαμπεθ Σένετ το 1988.

  • «Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια και απόπειρες μετά από προσπάθεια να παίξει το σύστημα, ο κ. Σμιθ έχει απαντήσει για τα φρικτά εγκλήματά του», είπε ο Άιβι σε μια δήλωση. «Προσεύχομαι η οικογένεια της Ελίζαμπεθ Σένετ να ηρεμήσει μετά από τόσα χρόνια που αντιμετωπίζει αυτή τη μεγάλη απώλεια».

Ο Μάικ Σένετ, ο γιος του θύματος, είπε την Πέμπτη το βράδυ ότι ο Σμιθ «ήταν φυλακισμένος σχεδόν δύο φορές όσο ήξερα τη μαμά μου».

«Τίποτα απ΄ότι συνέβη σήμερα εδώ θα φέρει τη μαμά πίσω. Είναι μια γλυκόπικρη μέρα. Δεν πρόκειται να χοροπηδάμε, ουρλιάζοντας, ουρά και όλα αυτά», είπε. «Θα τελειώσω λέγοντας ότι η Ελίζαμπεθ Ντορλέν Σένετ δικαιώθηκεαπόψε».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέφρασαν τη λύπη τους την Παρασκευή για την εκτέλεση. Τα 27-έθνη της ΕΕ και το γραφείο δικαιωμάτων του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη λένε ότι η θανατική ποινή παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή και δεν αποτρέπει το έγκλημα.

Η Αλαμπάμα είχε επιχειρήσει στο παρελθόν να εκτελέσει τον Σμιθ το 2022, αλλά η θανατηφόρα ένεση ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή επειδή οι αρχές δεν μπορούσαν να συνδέσουν μια γραμμή IV.

  • Η εκτέλεση ήρθε μετά από μια δικαστική διαμάχη της τελευταίας στιγμής στην οποία οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι το κράτος τον καθιστούσε αντικείμενο δοκιμής για μια πειραματική μέθοδο εκτέλεσης που θα μπορούσε να παραβιάζει τη συνταγματική απαγόρευση της σκληρής και ασυνήθιστης τιμωρίας.

Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια απέρριψαν την προσπάθεια του Σμιθ να το εμποδίσει, με την τελευταία απόφαση να έρχεται την Πέμπτη το βράδυ από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ, η οποία μαζί με δύο άλλους φιλελεύθερους δικαστές διαφώνησαν, έγραψε: «Αφού απέτυχε να σκοτώσει τον Smith στην πρώτη της απόπειρα, η Αλαμπάμα τον επέλεξε ως το «ινδικό χοιρίδιο» της για να δοκιμάσει μια μέθοδο εκτέλεσης που δεν είχε ξαναεπιχειρήσει. Ο κόσμος παρακολουθεί».

Οι δικαστές της πλειοψηφίας δεν εξέδωσαν δηλώσεις.

Το κράτος είχε προβλέψει ότι το άζωτο θα προκαλούσε απώλεια των αισθήσεων μέσα σε δευτερόλεπτα και θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας Στιβ Μάρσαλ δήλωσε αργά την Πέμπτη το βράδυ ότι το αέριο άζωτο «προοριζόταν να είναι – και τώρα έχει αποδειχθεί – μια αποτελεσματική και ανθρώπινη μέθοδος εκτέλεσης».

Ερωτηθείς για το τρέμουλο και τους σπασμούς του Σμιθ , ο Επίτροπος διορθώσεων στην Αλαμπάμα, Τζον Κ. Χαμ, είπε ότι φαινόταν ότι ήταν ακούσιες κινήσεις. «Αυτό ήταν αναμενόμενο και οφείλεται στις παρενέργειες που έχουμε δει ή ερευνήσει για την υποξία του αζώτου», είπε ο Χαμ. «Τίποτα δεν ήταν ασυνήθιστο από αυτό που περιμέναμε».

Ο πνευματικός του Σμιθ, ο αιδεσιμότατος Τζεφ Χουντ, είπε ότι η εκτέλεση δεν ταίριαζε με την πρόβλεψη του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας στα δικαστικά αρχεία ότι ο Σμιθ θα έχανε τις αισθήσεις του σε δευτερόλεπτα και θα ακολουθούσε θάνατος μέσα σε λίγα λεπτά.

Καταγγέλλει την Αλαμπάμα η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλει την «ιδιαίτερα βάναυση» εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στις ΗΠΑ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την εκτέλεση του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ στην Αλαμπάμα» και καταγγέλλει την «ιδιαίτερα βάναυση» μέθοδο εκτέλεσης, που «επιβαρύνεται από το γεγονός ότι ο φυλακισμένος υπήρξε ήδη αντικείμενο απόπειρας εκτέλεσης τον Νοέμβριο 2022», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. Η ΕΕ υπενθυμίζει πως είναι αντίθετη με την επιβολή της θανατικής ποινής «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Σχετικά Άρθρα