Μητροπολίτης Μεσογαίας: “Κάθε ανατροπὴ της ηθικής αποδομεί την αξία του ανθρώπου” – Η εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο

 Μητροπολίτης Μεσογαίας: “Κάθε ανατροπὴ της ηθικής αποδομεί την αξία του ανθρώπου” – Η εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο

Σήμερα (23/01), συνεδρίασε εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, με μοναδικό θέμα συζήτησης: «Εκκλησία και θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου». Κεντρικός εισηγητής επί του θέματος ήταν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ενώ, θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των 82 Μητροπολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν.

Την Κυριακή 04 Φεβρουαρίου, θα αναγνωσθεί κατά πληροφορίες το κείμενο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας που θα ενημερώνει τους πιστούς για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, για το νομοσχέδιο δηλαδή που προωθεί η κυβέρνηση. Αυτό αποφασίσθηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, οι ιεράρχες αποφάσισαν ομόφωνα να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το γάμο ομόφυλων και την τεκνοθεσία προς το λαό, με κείμενο που θα διαβασθεί στους ναούς την 4η Φεβρουάριου και όπως υποστήριξε, η καθυστέρηση λίγων ημερών οφείλεται στο να προετοιμασθεί κατάλληλα αυτό το μήνυμα της Εκκλησίας προς τους πιστούς.

Μητροπολίτης Μεσογαίας: «Κάθε παραβίαση της φυσιολογίας αντιβαίνει στην ηθική»

«Κάθε ανατροπὴ της ηθικής αποδομεί την αξία του ανθρώπου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, κατά τη σημερινή του εισήγηση (23/01) στην Ιερά Σύνοδο, σχετικά με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.

«Το κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ, έχει εξελιχθεί σε ιδεολόγημα με φανατικούς υποστηρικτές, έχει λάβει διαστάσεις μόδας και χύνεται πλέον ως ορμητικός χείμαρρος στη θάλασσα τής κοινωνικής ζωής, συμπαρασύροντας τα πάντα.

Η σύγχρονη προβληματική περί φύλου συνδυάζεται με ένα πανίσχυρο lobbying, μία προπαγανδιστική μηχανή μονόπλευρης προβολής απόψεων, που προσπαθούν να κλονίσουν τη σαφή διάκριση και σεξουαλική ταυτότητα των φύλων και να επιβάλουν μία ιδεολογία αυθαίρετης αλλαγής, επιλογής ή και επαναπροσδιορισμού του φύλου, ἡ όποια εκμεταλλεύεται την αδιαφορία της κοινωνίας και βέβαια ἡ αξιοποίηση των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Το κίνημα των LGBT αποτελεί ίσως το ισχυρότερο στον κόσμο lobby», επεσήμανε ακόμη.

«Όλο αυτό εκφράζεται με τη μορφή παγκοσμίως διαδιδόμενης μόδας και την ορμή πολιτικής προπαγάνδας, προερχόμενης από αθέατα κέντρα με άγνωστους σκοπούς, συνοδεύεται δε αφενός μεν από κατευθυνόμενη ψευδοπληροφόρηση (παραποιημένες στατιστικές, αλλοιωμένα δεδομένα, επιστημονικές αξιολογήσεις, υπερτονισμός εξαιρετικά ακραίων και σπανίων περιπτώσεων πού εκθέτουν την παραδοσιακή οικογένεια και μεγέθυνση των δήθεν θετικών παραδειγμάτων από ομοφυλοφιλικές συμβιώσεις κ.ο.κ.), ἀφἑτέρου δε από αντίστοιχο bullying με ειρωνείες, απειλές, εκφοβισμούς, αδίστακτους αποκλεισμούς. Κάθε αντίλογος χαρακτηρίζεται ομοφοβικός. Κάθε αντίθετη επιχειρηματολογία ως συνωμοσιολογία.

Έτσι, ενώ φαίνεται πως εδράζεται σε κοινωνική ευαισθησία έναντι κάποιων ατόμων που παρουσιάζουν όντως πρόβλημα και χρήζουν στήριξης ή στην προστασία των δικαιωμάτων κάποιας ανάλογης μειονότητας, στην ουσία συρρικνώνει την ελευθερία του ανθρώπου και αποτελεί επίθεση κατά της ανθρώπινης φύσης με χειρότερες συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, καθώς δεν αλλοιώνει το περιβάλλον του ανθρώπου, αλλά προσβάλλει την ίδια την οντολογία του», τόνισε εν συνεχεία ο Μητροπολίτης.

«Αμφισβητήθηκε η υποχρέωση της Εκκλησίας να εκφράσει τις επιφυλάξεις της και φυσικά, να αντιδράσει»

«Πιστεύουμε, ότι η Πολιτεία, που σκοπό έχει την προστασία της αξιοπρέπειας των πολιτών, θα έπρεπε να επιζητά τη βοήθεια της Εκκλησίας και τη συμβουλή και τη συμβολή της, ιδίως όταν ο Πρωθυπουργός επικαλείται την ελευθερία της συνειδήσεως για τους βουλευτές της παρατάξεώς του, δηλαδή την εσωτερική τους αίσθηση περί της ανθρώπινης αξίας και τιμής.

Αυτό είναι συνείδηση. Όταν, λοιπόν, η Εκκλησία υποστηρίζει το νομοθέτημα και η επιχειρούμενη παρέμβαση στις αρχές του οικογενειακού δικαίου, όπως παρουσιάζεται, πλήττει καίρια την ανθρώπινη αξία και οικογένεια, φυσικά και πρέπει να υψώσει τη φωνή της και μάλιστα, δυναμικά να ασκήσει την επιρροή της.

Αν σιωπήσει ή αδρανήσειαυτοκαταργείται. Η οικογένεια είναι κύτταρο καλλιέργειας των μελών της, συζύγων και παιδιών. Απαραίτητη προϋπόθεση λειτουργίας της είναι να συντηρεί τις ηθικές αρχές που οπωσδήποτε εναρμονίζονται με τους φυσικούς όρους. Κάθε παραβίαση και αλλοίωση της φυσιολογίας αντιβαίνει στην ηθική. Κάθε ανατροπή της ηθικής αποδομεί την αξία του ανθρώπου.

Όταν η ανθρώπινη αξία, για την οποία αγωνίζεται η Εκκλησία, κατακρημνίζεται, τότε και η αξιοπρέπεια, την προστασία της οποίας έχει η Πολιτεία, καταρρακώνεται. Επιπλέον, η Πολιτεία ζητά από την Εκκλησία μεταξύ άλλων να στηρίξει την οικογένεια.

Η Εκκλησία το κάνει από αιώνων, μάλιστα με μεγάλη χαρά και φροντίδα, τόση που την αναγνωρίζουν οι πάντες πολύ πριν η κυβέρνηση σκεφθεί να συστήσει Υπουργείο Οικογένειας, έχει δε αναβιβάσει τον γάμο, τη θεμελίωση σε μυστήριο. Γιατί, λοιπόν, τώρα αντιδρούν στην κατάθεση της μακροχρόνιας εμπειρίας της και επιδιώκουν τη φίμωση του λόγου της;

Δεν υποστηρίζουμε ούτε νεκρό ιδεολόγημα, ούτε πολιτική σκοπιμότητα. Ούτε προστατεύουμε τον συντηρητισμό μας. Η οικογένεια και ο γάμος δεν είναι “δικαιώματα” κάποιων, αλλά θεσμοί. Για αυτούς αγωνιζόμαστε και καταθέτουμε υπεύθυνα την εκτίμηση και την εμπειρία μας. Δεν μπορεί να ισχυρίζονται με ψυχρή καρδιά ότι “νομοθετούν για όλη την κοινωνία.

Η οπτική γωνία μίας Πολιτείας είναι αναγκαστικά ευρύτερη από ό,τι είναι μίας θρησκείας”. Η Εκκλησία δεν είναι μία θρησκεία. Αυτό κατάλαβαν τόσα χρόνια; Όσοι έτσι σκέπτονται, είναι και απροσγείωτοι και άδικοι. Για αυτό και νομοθετούν και αυθαίρετα και λάθος», προσέθεσε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.

Σχετικά Άρθρα