Έως και εννέα φορές υψηλότερες από την Ευρώπη οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα

 Έως και εννέα φορές υψηλότερες από την Ευρώπη οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα

Αντιμέτωποι με τα συνεχόμενα κύματα ακρίβειας είναι οι καταναλωτές που λόγω των αυξήσεων στα βασικά προϊόντα δέχονται ισχυρές πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η προσπάθεια για την εύρεση χαμηλών τιμών είναι καθημερινή ωστόσο τις περισσότερες φορές δεν βοηθά στον περιορισμό των εξόδων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί οι οποίοι καθημερινά δίνουν μάχη για να μπορέσουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, καθώς οι αγορές από τους καταναλωτές γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο.

Σε κάθε περίπτωση η ακρίβεια τρέχει με σπασμένα φρένα με τις τιμές σε τυριά, φρούτα και λάδι να κρατούν τα πρωτεία. Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη είναι αποκαρδιωτικά, καθώς η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση με τον υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωζώνης με ποσοστό  8,9%. Πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Μάλτα με 10,2%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ βρίσκεται στο 5,7%.

Σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων οι τιμές στην Ελλάδα βρίσκονται έως και εννέα φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός στα τυριά στην ΕΕ βρίσκεται στο 1,7% ενώ στην Ελλάδα στο 9,4%.

Την ώρα που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει τα τέσσερα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός εξέφρασε την ανησυχία του για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και τα χτυπήματα των Χούθι που μπορεί αν προκαλέσουν νέες αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα