Μέση Ανατολή: Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο

 Μέση Ανατολή: Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο

Οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση το μεσημέρι της Τρίτης 16/1 στο ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου ZOGRAFIA, το οποίο έπλεε υπό σημαία Μάλτας, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το κίνημα Χούθι της Υεμένης στοχοποίησε την Τρίτη το πλοίο «Zografia» που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ με πυραύλους που είχαν ως αποτέλεσμα ένα «άμεσο χτύπημα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρακτορείο Al Arabiya επικαλείται την βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey, σύμφωνα με την οποία το πλοίο φέρεται να στοχοποιήθηκε και να χτυπήθηκε με πύραυλο ενώ διέσχιζε βόρεια στην Ερυθρά Θάλασσα 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού της πόλης Saleef της Υεμένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν τραυματίες και το πλοίο έχει μεν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές από το χτύπημα, παραμένει ωστόσο αξιόπλοο και συνεχίζει την πορεία προς τον προορισμό του.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Vulcanis Technical Maritime Enterprises, με έδρα τον Πειραιά, το πλήρωμά του πλοίου, 24 άτομα όλοι αλλοδαποί είναι καλά στην υγεία τους. Πρόκειται για τρείς υπηκόους Φιλιππίνων, 20 Ουκρανούς και έναν υπήκοο Γεωργίας. Το ZOGRAFIA (κατασκευής 2010) χωρητικότητας 56.894 dwt είχε αποπλεύσει από το Βιετνάμ για το Ισραήλ.

Συνεχίζει την πορεία του προς το Σουέζ όπου θα γίνει εκτίμηση των ζημιών του.