Χούθι: Οι επιθέσεις κατά ισραηλινών πλοίων θα συνεχιστούν

O επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι της Υεμένης δήλωσε σήμερα ότι η θέση της οργάνωσης δεν έχει αλλάξει μετά τα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη και προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν.

«Οι επιθέσεις για να αποτραπούν τα ισραηλινά πλοία ή αυτά που κατευθύνονται προς λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ στο Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αιτήματα της οργάνωσης συνεχίζουν να είναι να δοθεί τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο και το νότιο τμήμα του θύλακα. 

Τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διέκοψαν τον πλου τους το Σαββατοκύριακο (14-15/1) εν μέσω περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή αφότου αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν δεκάδες αεροπορικά πλήγματα εναντίον δυνάμεων των Χούθι.

Τα δεξαμενόπλοια Al GhariyaAl Huwaila και Al Nuaman είχαν φορτώσει στο Ρας Λαφάν του Κατάρ και επρόκειτο να κατευθυνθούν πως τη διώρυγα του Σουέζ. Όμως σταμάτησαν χθες, Κυριακή, στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, σύμφωνα με την LSEG, υπηρεσία που παρακολουθεί την κίνηση των πλοίων. Από τις 13 Ιανουαρίου είχε ήδη προηγηθεί και η διακοπή πλεύσης του Al Rekayyat στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Πρόκειται για ένα διάλειμμα μέχρι να λάβουμε συμβουλές ασφαλείας. Εάν ο διάπλους της Ερυθράς Θάλασσας παραμένει μη ασφαλής, θα πάμε μέσω του Ακρωτηρίου», δήλωσε πηγή με άμεση γνώση του θέματος, πληροφορώντας για εκτροπή πορείας μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

«Δεν σταματά η παραγωγή», τόνισε η πηγή.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαίωση της πληροφορίας ούτε σχόλιο από το Γραφείο Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης της κυβέρνησης του Κατάρ ή από την QatarEnergy.

Τα πλοία που αποφεύγουν τη διώρυγα του Σουέζ πρέπει να κάνουν τον γύρο της αφρικανικής ηπείρου, περνώντας από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές και θαλάσσιες επιδρομές στην Υεμένη την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στις επιθέσεις της πολιτοφυλακής Χούτι της Υεμένης εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, έναν ζωτικό θαλάσσιο δρόμο για το παγκόσμιο εμπόριο.

Σχετικά Άρθρα