Βρούτσης στο libre: Αν ο κ. Κούγιας έχει στοιχεία για συμμορία να πάει στον εισαγγελέα

 Βρούτσης στο libre: Αν ο κ. Κούγιας έχει στοιχεία για συμμορία να πάει στον εισαγγελέα

«Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν υπάρχει ή όχι η ‘‘εγκληματική οργάνωση’’ όπως επικαλείται ο κ. Κούγιας, μέχρι να το διερευνήσει και να αποφανθεί η Δικαιοσύνη», λέει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. Σ’ ό,τι αφορά την ουσία του θέματος της οπαδικής βίας μιλά για το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση τονίζοντας ότι «προχωρούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες ελέγχων στα γήπεδα σε συνεργασία με τις ΠΑΕ».

Από τη συνέντευξη προκύπτει ότι οι ΠΑΕ μέσω της super league δεν έχουν συνεισφέρει μέχρι σήμερα τις προτάσεις για τη λειτουργία της επαγγελματικής διαιτησίας με το θέμα να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Συνέντευξη

Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα για την λεγόμενη οπαδική βία. Ζήτησε π.χ. να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν οι κάμερες στα γήπεδα. Προχωρά η υλοποίηση των μέτρων ώστε να επανέλθουν και οι φίλαθλοι στα γήπεδα;

Το νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας βρίσκεται ήδη σε δημόσια ηλεκτρονική Διαβούλευση και αφορά σε διατάξεις που έρχονται να ενδυναμώσουν και να αυστηροποιήσουν το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Πρόκειται ειδικότερα για:

·       Την  τακτοποίηση και αναδιαμόρφωση του χώρου των Λεσχών Φιλάθλων μέσω του περιορισμού τους σε μία Λέσχη ανά έμβλημα αθλητικής ομάδας, υπό την ΠΑΕ (ή το ερασιτεχνικό σωματείο εάν δεν υφίσταται ΠΑΕ) που θα έχει πλήρη εποπτεία και ευθύνη για τις δραστηριότητές της.

·       Την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου (κάμερες) σε κάθε περιοχή του γηπέδου, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών χώρων, όπως αποδυτήρια ομάδων και διαιτητών, ενώ με υπουργική απόφαση θα περιγράφονται αναλυτικά οι τεχνικές προδιαγραφές των καμερών καθώς και η διαδικασία πιστοποίησης της εύρυθμης λειτουργίας τους.

·       Την ταυτοποίηση των κατόχων εισιτηρίων μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων και την ενίσχυση των δειγματοληπτικών ελέγχων που αποσκοπούν στην ταυτοποίηση των κατόχων εισιτηρίων.

·       Την ενίσχυση των διοικητικών μέτρων και των ποινών, αλλά και την αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης για δημόσιες δηλώσεις που υποκινούν και ενθαρρύνουν πράξεις βίας με αθλητικό υπόβαθρο.

·       Τη θέσπιση «ρήτρας παραβατικότητας», δυνάμει της οποίας θα απομειώνεται αναλογικά η χρηματοδότηση Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Α.Ε.), Τμήματος Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) ή αθλητικού σωματείου από το μερίδιό τους μέσω της φορολόγησης των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων, στις περιπτώσεις που αυτά τα αθλητικά νομικά πρόσωπα τιμωρούνται με διοικητικά μέτρα για βίαιες συμπεριφορές των φιλάθλων τους.

·       Την αναβάθμιση του ρόλου της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) και τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, σε εκπλήρωση της συμβατικής υποχρέωσης που έχει αναληφθεί από τη χώρα μας δυνάμει της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα (Saint Denis), η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4901/2022.

H είδηση που σας δίνω είναι ότι ήδη προχωρούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες ελέγχων στα γήπεδα σε συνεργασία με τις ΠΑΕ, από τις οποίες ζήτησα και όρισαν δύο εντεταλμένους συμβούλους τους, που θα στελεχώσουν ομάδες εργασίες οι οποίες θα επιβλέπουν όλο το σύστημα.

Η απόφαση για να γίνονται οι αγώνες χωρίς θεατές έως και τις 12 Φεβρουαρίου είναι το «δέντρο». Το «δάσος» είναι να μην ξαναχρειαστεί στο μέλλον να πάρουμε τέτοια απόφαση, αλλά -με τα μέτρα που τώρα λαμβάνουμε- οι συνθήκες στα γήπεδα να είναι εκείνες που αρμόζουν στο ποδόσφαιρο και στην κοινωνία μας: Ασφαλέστατες για να το χαίρονται όλοι, όπως πρέπει!

Με τους ιδιοκτήτες και τους εκπροσώπους των ΠΑΕ, έχετε επικοινωνία; Συνεργάζονται με την Πολιτεία για τη λύση των προβλημάτων ή ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο;

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, προσδοκάμε να έχουμε συμμάχους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυρίως τις ΠΑΕ που οφείλουν επιτέλους να διαφυλάξουν το προϊόν τους και να το εξελίξουν.

Πρέπει να δείξουμε ότι απέναντι στο χουλιγκανισμό και στα απεχθή φαινόμενα βίας είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά.

Είναι επιθυμία της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και μέσα από αυτή τη συνένωση, για την οποία συνεργαζόμαστε στενά με τον φορέα τους, την Super League, να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το ποδόσφαιρο μας.

Κοινός στόχος είναι να σηκώσουμε ψηλά το ποδόσφαιρό μας, να επιστρέψουν οικογένειες στα γήπεδα, να γίνει ξανά το γήπεδο η διασκέδαση όλων μας.

Στο παρελθόν τέθηκε θέμα «παράγκας» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Την περασμένη Κυριακή και με αφορμή τη διαιτησία στον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ, ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Κούγιας είπε ότι στόχος της ΠΑΕ που εκπροσωπεί είναι να αναδείξει την «εγκληματική οργάνωση» που λειτουργεί. Ζήτησε να τον καλέσει ο Πρωθυπουργός ή εσείς για να σας δώσει αναλυτικές πληροφορίες. Υπάρχει «εγκληματική οργάνωση» στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού κατά τη γνώμη σας;

Νομίζω πως οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, όχι μόνο ο κ. Κούγιας, όταν διαθέτει στοιχεία για τόσο σοβαρές καταγγελίες, μπορεί να απευθυνθεί στους αρμόδιους Εισαγγελείς. Θα έλεγα μάλιστα ότι επιβάλλεται να το κάνει.

Και λέω επιβάλλεται, επειδή οφείλει να ζητήσει τη βοήθεια των δικαστικών αρχών για να προστατέψει αν μη τι άλλο την έννομη τάξη. Επιπλέον, από τότε που ανέλαβα το – αναβαθμισμένο σε επίπεδο Υπουργείου πλέον – χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, είμαι πάντοτε διαθέσιμος να ακούσω οποιονδήποτε άνθρωπο του Αθλητισμού να μου πει ό,τι θέλει. Η πόρτα του γραφείου μου είναι για όλους ανοιχτή.

Κοινός στόχος είναι να σηκώσουμε ψηλά το ποδόσφαιρό μας, να επιστρέψουν οικογένειες στα γήπεδα, να γίνει ξανά το γήπεδο η διασκέδαση όλων μας

Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να σας απαντήσω αν υπάρχει ή όχι η «εγκληματική οργάνωση» όπως επικαλείται ο κ. Κούγιας, μέχρι να το διερευνήσει και να αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχατε συνάντηση με αντιπροσωπεία διαιτητών και μέλη της ΚΕΔ. Στο πλαίσιο της συνάντησης μιλήσατε για την θεσμοθέτηση της επαγγελματικής διαιτησίας. Είναι η λύση των προβλημάτων η θέσπιση της επαγγελματικής διαιτησίας;

Η θέσπιση της δυνατότητας λειτουργίας επαγγελματικής διαιτησίας στο ποδόσφαιρο προβλέπεται με νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί από τον προκάτοχο μου. Απομένει να μας προσδιορίσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, κυρίως οι ΠΑΕ, το πως εκτιμούν πώς πρέπει να λειτουργήσει.

Στην πρώτη συνάντηση που είχα με την Super League και τον τέως πρόεδρό της Βαγγέλη Μαρινάκη, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, είχα ζητήσει την ολοκληρωμένη πρότασή τους για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που απομένει ώστε να εφαρμοστεί η πρόβλεψη για Επαγγελματική Διαιτησία. Το ίδιο θα επαναλάβω και στον Μηνά Λυσάνδρου, που τον διαδέχθηκε στην προεδρία, με τον οποίο έχει προγραμματιστεί να συναντηθούμε αύριο Δευτέρα.

Καθώς ο επαγγελματικός αθλητισμός έχει στόχο το κέρδος, μήπως ο έλεγχος του χρήματος και η αύξηση των κερδών είναι οι λόγοι που βλέπουμε φαινόμενα όπως αυτό της οπαδικής βίας; Όλα αυτά τα παιδιά μήπως τελικά χειραγωγούνται και κατευθύνονται, όπως λένε οι περισσότεροι; Οι ηθικοί αυτουργοί θα τιμωρηθούν ποτέ;

Ο επαγγελματικός αθλητισμός δεν έχει μόνο στόχο το κέρδος. Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι ο αθλητισμός εμπεριέχει και τις αξίες του, έτσι όπως αυτές έχουν προβληθεί και διαδοθεί στο βάθος των αιώνων. Ειδικά εμείς οι Έλληνες οφείλουμε να φέρνουμε συνεχώς στο προσκήνιο αυτές τις Αξίες.

  • Σίγουρα, στο επίπεδο που έχουμε φτάσει, ο επαγγελματισμός αθλητισμός δεν θα μπορούσε να λειτουργεί χωρίς τους νόμους της αγοράς, καθώς μιλάμε για Ανώνυμες Εταιρείες, όμως έχουμε ανθρώπους που ακολουθούν την κάθε ομάδα διότι είναι συναισθηματικά εμπλεκόμενοι με τις ιδεαλιστικές τους αναφορές, με την ιστορία της κλπ.

Σχετικά με το αν εκκολάπτονται, ειδικά στους κόλπους ειδικά των Λεσχών Φιλάθλων, παραβατικές συμπεριφορές, θεωρώ ότι προφανέστατα αυτό συμβαίνει και θέλουμε να το αποτρέψουμε. Κι όλο το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε Διαβούλευση σε αυτό στοχεύει: Να μειωθεί όσο γίνεται, αν όχι να απαλειφθεί, η βία γύρω και με αφορμή τον Αθλητισμό.

Όσο για τους «ηθικούς αυτουργούς» σας παραπέμπω (ενδεικτικά) στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου στη Διαβούλευση που προβλέπει βαριές ποινές φυλάκισης και προστίμων για όποιον παροτρύνει, υποκινεί, ενθαρρύνει ή διευκολύνει με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως, δημόσια ή δια του έντυπου ή ηλεκτρονικού Τύπου ή του διαδικτύου μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες ομάδες προσώπων για να διαπράξουν αδικήματα βίας ή απειλής βίας.

Σχετικά Άρθρα