Μπορεί ο γάμος (ομοφύλων) να προκαλέσει (πολιτικό) διαζύγιο Κασσελάκη-Πολάκη;- Η λύση του “συμφώνου συμβίωσης”

 Μπορεί ο γάμος (ομοφύλων) να προκαλέσει (πολιτικό) διαζύγιο Κασσελάκη-Πολάκη;- Η λύση του “συμφώνου συμβίωσης”

Πριν περίπου ένα μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε (συνέντευξη στο Kontra) στην δηκτική ρητορική ερώτηση “που το βρήκατε αυτό το φυντάνι;” με την γνωστή ρήση του Μάο “αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν”. Στον Μάο αποδίδεται, βεβαίως, και η άλλη ρήση: “Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση”. Φαίνεται πως και οι δύο ταιριάζουν γάντι σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπου η στάση του κόμματος σχετικά με τις πρωτόλειες ακόμα προθέσεις του πρωθυπουργού να θεσπίσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία (χωρίς, όμως, παρένθετη μητρότητα) προκαλεί εσωτερικές αναταράξεις.

Σοβαρότερη, ως φαίνεται, είναι η αντιπαράθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον πολιτικό του μέντορα, τον άνθρωπο που φαίνεται πως τον έφερε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον σύστησε στον Αλέξη Τσίπρα, παρενέβη για να καταλάβει θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, και συνέδραμε στο παρασκήνιο για την υποψηφιότητά του και εν τέλει για την εκλογή του στην ηγεσία. Τον Παύλο Πολάκη.

Ο τελευταίος εκδήλωσε την αντίθεσή του στην συνεδρίαση της Π.Γ σχετικά με το νομοσχέδιο που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση, λέγοντας πως στα ορεινά χωριά των Σφακίων (εκεί όπου είναι ο σκληρός εκλογικός πυρήνας που του εξασφαλίζει την εκλογή του ως βουλευτής Χανίων) δυσκολεύεται να υπερασπίσει τέτοιες απόψεις. Λέγεται, δε, πως ήταν εκ των εισηγητών να μην στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση για να αναδειχθεί το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στην Κ.Ο της Ν.Δ.

Προέκυψε, βεβαίως, το ερώτημα γιατί ο Παύλος Πολάκης δεν εκδήλωσε την αντίθεσή του έναντι του Αλέξη Τσίπρα, όταν το 2022 ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθετε την ίδια πρόταση νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία (με παρένθετη μητρότητα) που τώρα επανέφερε το κόμμα; Η εύκολη απάντηση είναι ίσως ότι εκείνη την περίοδο ο βουλευτής Χανίων βρισκόταν ήδη στο στόχαστρο του πρώην προέδρου του κόμματος και δεν ήθελε να διακινδυνεύσει την αποπομπή του από τα ψηφιδέλτια- κάτι που επανήλθε, ως γνωστόν, αργότερα (Φεβρουάριος 2023), χωρίς, όμως, τελικά, να υλοποιηθεί η απειλή διαγραφής από την Κουμουνδούρου.

Από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη χρεώθηκε στον Παύλο Πολάκη ότι διέρρευσε την “ανταρσία” του στην Π.Γ και μετά ακολούθησε μία νέα διαρροή (της άλλης πλευράς) ότι ο πρόεδρος του κόμματος τηλεφώνησε -ή, κατά μία άλλη εκδοχή, επικοινώνησε στενός του συνεργάτης- στον Παύλο Πολάκη για να του διαμηνύσει πως θα διαγραφεί εάν σπάσει την κομματική πειθαρχία των βουλευτών του του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ένα θέμα που θεωρείται ταυτοτικό.

Στις αναφορές του βουλευτή Χανίων περί δυσκολίας του να πείσει τους ορεισίβιους ψηφοφόρους του στα Σφακιά, ο Στέφανος Κασσελάκης επιφύλαξε μία “ποιητική” αναφορά ως απάντηση στην ομιλία του στην Κ.Ε. “Η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται”, του είπε εμμέσως αλλά σαφώς.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο Παύλος Πολάκης θα επιμείνει στην θέση του μέχρι τέλους, όπως δεν μπορεί εύκολα να προβλεφθεί ποιά θα είναι η τελική αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη εάν ο πρώτος “πάρει τα βουνά” και δεν υποστηρίξει την “γραμμή” της ηγεσίας ότι θα υπερψηφιστεί το έστω ατελές κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Πιθανώς, το επόμενο Σαββατοκύριακο, όταν οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρεθούν στην εξοχική κατοικία Κασσελάκη (πλην βεβαίως του Αλέξη Τσίπρα και της Έλενας Ακρίτα που δήλωσε στο Action24 ότι δεν θα πάει), ο Παύλος Πολάκης πεισθεί από το brainstorming και αλλάξει άποψη. Τι θα συμβεί, όμως, εάν επιμείνει; ‘Η ακόμα χειρότερα εάν επιλέξει να μην πάει στις Σπέτσες (λέγεται πως υπάρχουν και τέτοιες σκέψεις); ]

Μέχρι που μπορεί να τραβήξει το σχοινί ο αψύς Σφακιανός και πόσο αποφασισμένος είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να πάρει πολιτικό διαζύγιο από τον άνθρωπο που θεωρείται το στήριγμά του στους εσωκομματικούς μηχανισμούς;

Ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου, έμπειρος δικηγόρος και, όπως λέγεται,ικανός διαμεσολαβητής, Μανώλης Καπνισάκης έχει αναλάβει την σχετική “ειδική αποστολή”. Γνωρίζει πολύ καλά την οικογένεια Κασσελάκη, θεωρείται εξ απορρήτων σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εμπλακεί στην πολιτική, από την άλλη, όμως, διατηρεί μακρά σχέση και με τον Παύλο Πολάκη. Ο Καπνισάκης, για τους γνωρίζοντες, είναι ο μόνος που μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος του Κασσελάκη, είναι το “τελευταίο οχυρό” πριν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, και ίσως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος που μπορεί να εκμαιεύσει την μεταστροφή του Πολάκη.

Το ερώτημα, όμως, είναι εάν πράγματι ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμεί να λειάνει και τελικά να απορροφήσει αυτή την αντίθεση με τον Παύλο Πολάκη. Ή, εάν ήγγικεν η ώρα, για μία σύγκρουση που θα οδηγήσει -όπως λένε κάποιοι- στην πολιτική χειραφέτηση του νέου προέδρου, στην επίδειξη (αρχηγικής) ισχύος και στην εγκαθίδρυση μίας νέας εσωτερικής οργανωτικής δομής στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με νέα πρόσωπα. Εν ολίγοις, είναι πιθανό ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών να επιφέρει ένα πρόωρο διαζύγιο Κασσελάκη-Πολάκη;

Tο βεληνεκές και η ισχύς ενός αρχηγού επιβεβαιώνεται ενίοτε με τέτοιες μικρές “πατροκτονίες”. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι που ισχυρίζονται πως είναι η ώρα του πολιτικού απογαλακτισμού και της διαμόρφωσης μιας αυτόφωτης αρχηγικής προσωπικότητας για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ρίσκο

Οι περισσότεροι στην Κουμουνδούρου λένε πως είναι δύσκολο, ή σε κάθε περίπτωση θα είναι μία κίνηση υψηλού ρίσκου. Ο Παύλος Πολάκης ελέγχει σημαντικό τμήμα του κομματικού μηχανισμού, ακόμα δε περισσότερο έχει φανατικούς υποστηρικτές στα social media, έναν “στρατό” που μετακινήθηκε υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, όμως, μπορεί ίσως εύκολα να μεταστραφεί με ένα νεύμα του Χανιώτη βουλευτή.

Από την άλλη, όμως, το βεληνεκές και η ισχύς ενός αρχηγού επιβεβαιώνεται ενίοτε με τέτοιες μικρές “πατροκτονίες”. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι που ισχυρίζονται πως είναι η ώρα του πολιτικού απογαλακτισμού και της διαμόρφωσης μιας αυτόφωτης αρχηγικής προσωπικότητας για τον Στέφανο Κασσελάκη. Είτε, λοιπόν, ο Παύλος Πολάκης θα υποκύψει, είτε θα του αφαιρεθούν τα “γαλόνια” και ακόμα και θα διαγραφεί εάν αρνηθεί να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Το γεγονός, μάλιστα, πως δύο φορές το τελευταίο διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης (προ ημερών στην συνέντευξή του στο Star) δήλωσε με νόημα πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές (ακόμα, δηλαδή, και με σημαντική συρρίκνωση του εκλογικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και μη επίτευξη του στόχου του 18% που ο ίδιος έχει θέσει), λένε κάποιοι ότι αποτελεί μήνυμα προς εκείνους -μεταξύ των οποίων και τον Παύλο Πολάκη- που θα έβλεπαν μία αλλαγή φρουράς το ερχόμενο καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι ένα εύκολο πολιτικό μπρα-ντε-φερ, όμως το πλεονέκτημα το έχει, αναμφίβολα, ο πρόεδρος του κόμματος. Όχι μόνο λόγω θέσεως αλλά και επειδή μπορεί ευκολότερα να συνάψει συμμαχίες με παράγοντες του κόμματος που ποτέ δεν συμπάθησαν την μετεωρική αναβάθμιση του Παύλου Πολάκη (Φάμελλος, Γεροβασίλη, Τεμπονέρας κ.ά). Βεβαίως, για τον Στέφανο Κασσελάκη, εάν ο Χανιώτης βουλευτής επιλέξει την επίθεση και όχι την αναδίπλωση, θα είναι μεγάλη πρόκληση να συγκρουστεί με αυτόν που ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τελικά να μην το κάνει- και μάλλον, εκ των υστέρων, το μετάνοιωσε…

Η έμμεση συγγνώμη Κασσελάκη, η αναδίπλωση και το πολιτικό “σύμφωνο συμβίωσης” με Πολάκη

Τελικά, όμως, ρίχνει γέφυρες προς την πλευρά του Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, τείνοντας χείρα φιλίας, κλείνοντας με τη δευτερολογία του, τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε στην ομιλία του λίγο πριν τη λήξη της Κεντρικής Επιτροπής, αναφερόμενος στην κατάρτιση του Ευρωψηφοδελτίου, πως «και εγώ αν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη δεν θα ήμουνα στον ΣΥΡΙΖΑ», υπεραμυνόμενος, ωστόσο, της ανάγκης για ελεύθερη συμμετοχή στη διαδικασία συγκρότησης της ευρωλίστας.

Και αυτό, γιατί εκκινούν στις 25 Ιανουαρίου οι διαδικασίες για την κατάρτιση της Ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Συγκεκριμένα, στα πρότυπα των think tanks, όποιος ενδιαφέρεται είτε είναι είτε δεν είναι μέλος του κόμματος, εφόσον εγγραφεί και ενδιαφέρεται, στέλνει το βιογραφικό του στον isyriza.

Διαβάστε αναλυτικά όσα έγιναν στην Κ.Ε και την “συγγνώμη” Κασσελάκη στον Παύλο Πολάκη:

Σχετικά Άρθρα