Χούθι: Ποιοι είναι οι«παρτιζάνοι του Θεού» 

 Χούθι: Ποιοι είναι οι«παρτιζάνοι του Θεού» 

Σε πρωταγωνιστές των εξελίξεων έχουν μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες οι Χούθι, η σιιτική ένοπλη οργάνωση που ιδρύθηκε το 1994 για να αντιταχθεί στον τότε πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, τον οποίο κατηγορούσε για διαφθορά και για υποχείριο στις διαθέσεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τελικά, κατάφεραν να τον δολοφονήσουν το 2017 κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε.

Αν και τυπικά η ονομασία της είναι Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού») ή «παρτιζάνοι του Θεού», η οργάνωση είναι κυρίως γνωστή από το όνομα του ιδρυτή της, Χουσεΐν αλ Χούθι.

Μετά την καθαίρεση της συμμαχικής κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Σαναά, οι Χούθι ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο Άμπεντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι να καταφύγει στη Σαουδική Αραβία, πυροδοτώντας έναν πολυετή εμφύλιο πόλεμο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, η οποία έχει κατακλύσει την Υεμένη από τότε, παράλληλα με μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

Από το 2014, έχει ξεσπάσει ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος στη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου ανάμεσα στους Χούθι και τις κυβερνητικές δυνάμεις,  που πολλοί ερμηνεύουν ως «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, αφού οι σιίτες αντάρτες υποστηρίζονται από το Ιράν και η κυβέρνηση από τη Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ANATROPINEWS

Σχετικά Άρθρα