Κλιμάκωση: Πυραυλικές επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη

 Κλιμάκωση: Πυραυλικές επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές σε στόχους των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση ως απάντηση σε μια σειρά επιθέσεων που έχουν διαταράξει την εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τα χτυπήματα. Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά και στο λιμάνι Αλ Χουντάιντα. Πηγές της Υεμένης αναφέρουν ότι σε αντίποινα εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κατά στόχων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή που είχε ως στόχο εν μέρει να λάβει υποστήριξη για πιο επιθετική δράση εναντίον των Χούθι, καθώς επέμεινε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες» εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν. 

  • Η δράση σηματοδοτεί σημαντική κλιμάκωση τις εβδομάδες από τότε που οι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με μια καταστροφική αεροπορική και χερσαία εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Χούθι άρχισαν την παρενόχληση εμπορικών πλοίων αμέσως μετά και έχουν ορκιστεί να μην τα παρατήσουν έως ότου το Ισραήλ τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα.

Τα πλήγματα εμπλέκουν τις ΗΠΑ σε μια ακόμη μάχη με έναν ιρανικό «πληρεξούσιο», αφού οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσουν τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές που είχαν εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε βάσεις των ΗΠΑ — μέχρι στιγμής χωρίς σημαντικές θύματα.

  • Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι πολλαπλασίασαν τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ήταν «περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σούνακ.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Χούτι συνέχισαν να διεξάγουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων μόλις αυτή την εβδομάδα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί (…) Αναλάβαμε έτσι περιορισμένη, απαραίτητη και αναλογική δράση σε κατάσταση νόμιμης άμυνας», πρόσθεσε ο κ. Σούνακ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Aνέφερε πως αεροσκάφη της βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν βομβαρδισμούς με στόχο «στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Υεμένη που χρησιμοποιούν οι αντάρτες Χούτι». Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, τέσσερα μαχητικά Typhoon FGR4 διεξήγαγαν στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων «πλήγματα ακριβείας» εναντίον δυο εγκαταστάσεων των Χούτι.

  • Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούτι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως αυτή η «αμυντική» επιχείρηση διεξήχθη σε αντίδραση στις επιθέσεις των Χούτι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Προειδοποίησε, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, πως «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

Η αντίδραση των Χούθι

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Χούτι, ο Χουσέιν αλ Έζι, σύμφωνα με ΜΜΕ των σιιτών ανταρτών. «Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ακριβά και να υποστούν βαριές συνέπειες για την επίθεση αυτή», διεμήνυσε.

  • Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών της Υεμένης, ο Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούθι, απείλησε χθες Πέμπτη ότι θα υπάρξει ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον των δυνάμεών του, κάνοντας λόγο για επιχειρήσεις κλίμακας «ακόμα μεγαλύτερης» από την επίθεση για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το κίνημά του προχθές Τετάρτη.

«Οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση δεν θα μείνει χωρίς ανταπόδοση. Και (η ανταπόδοση) δεν θα είναι της τάξης της επιχείρησης που έγινε πρόσφατα, με 24 drones και πυραύλους, αλλά πολύ μεγαλύτερη», προειδοποίησε ο Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούθι κατά τη διάρκεια ομιλίας του μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Μασίρα.

Σχετικά Άρθρα