Σκρέκας: Η Ελλάδα η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επιβάλλει τέτοια πρόστιμα

 Σκρέκας: Η Ελλάδα η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επιβάλλει τέτοια πρόστιμα

Θετικός στην υπερψήφιση της ρύθμισης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δηλώνοντας ότι είναι ένα «θέμα που είναι πολύ σοβαρό και δύσκολο, έχει να κάνει με ευαισθησίες, με μια πραγματική κατάσταση που υπάρχει στην κοινωνία και έχει να κάνει και με δικαιώματα. Είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει πολύ ισορροπημένο και δίκαιο νόμο». Ο υπουργός μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 και για τις τέσσερις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη μείωση των τιμών και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών εις βάρος των καταναλωτών, που παρουσιάστηκαν το πρωί, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο ερώτημα γιατί τόσα χρόνια δεν λαμβάνονταν ανάλογα μέτρα, ο Κώστας Σκρέκας αποκρίθηκε ότι «αυτά δεν είναι τα πρώτα μέτρα που έχουμε λάβει. Έχουμε λάβει σκληρά μέτρα και κάνουμε και συνεχείς ελέγχους. Έχουμε επιβάλει πρόστιμα για αθέμιτη κερδοφορία και σε μεγάλες εταιρείες. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει επιβάλλει τέτοια πρόστιμα. Έχουμε λάβει και άλλα μέτρα, θα δούμε και αυτά πως θα λειτουργήσουν – που πιστεύουμε ότι θα έχουν αποτέλεσμα – και αν χρειαστεί θα λάβουμε και άλλα μέτρα».

Κληθείς να απαντήσει γιατί ίδια προϊόντα πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι «πωλούνται ορισμένα ακριβότερα στην Ελλάδα, αλλά πωλούνται και ορισμένα φθηνότερα στην Ελλάδα από ότι σε άλλες αγορές, όπως δείχνει και η μελέτη του ΙΕΛΚΑ. Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι 25%, όταν στην Βουλγαρία είναι 35%, σε μια χώρα που έχει χαμηλότερους μισθούς. Η Γερμανία έχει 27% πληθωρισμό τροφίμων, αλλά βεβαίως στην Γερμανία έχει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη κάθε οικογένεια».

«Εμείς, οι ελεγκτικοί μας μηχανισμοί (ΔΙΜΕΑ, Επιτροπή Ανταγωνισμού κ.α.) διαπίστωσαν ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων οι τιμές είναι μεγαλύτερες από ότι στην Ευρώπη και ελήφθησαν τα μέτρα τα σημερινά που εξορθολογίζουν την αγορά και οδηγούν σε μειώσεις τιμών», παρατήρησε ο κ. Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι για την τήρηση των σημερινών παρεμβάσεων «Ο έλεγχος θα είναι σκληρός και δίκαιος, δεν θα διστάσουμε απέναντι σε κανέναν και θα προστατεύσουμε τον Έλληνα και την Ελληνίδα».

Σχετικά Άρθρα