Εξεταστική/Τέμπη: “Πόντιος Πιλάτος ο Χρυσοχοΐδης” λέει ο ΣΥΡΙΖΑ -Πρόταση μομφής κατά Μαρκόπουλου από Νέα Αριστερά

 Εξεταστική/Τέμπη: “Πόντιος Πιλάτος ο Χρυσοχοΐδης” λέει ο ΣΥΡΙΖΑ -Πρόταση μομφής κατά Μαρκόπουλου από Νέα Αριστερά

Προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της πλειοψηφίας του «εγκλήματος» των Τεμπών καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, εμμένοντας στο αίτημά του να προσέλθουν οι ουσιώδεις μάρτυρες που έχουν πλήρη γνώση των συνθηκών του τραγικού δυστυχήματος. Οι βουλευτές του που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή σχολιάζουν και τη σημερινή κατάθεση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υποστηρίζοντας ότι επί της ουσίας ένιψε τα χείρας τους μεταθέτοντας την ευθύνη στον μοιραίο σταθμάρχη.

«Τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου επέλεξε να παίξει ο Μ. Χρυσοχοΐδης κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, κρατώντας τη στάση «Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω». Εμφανίστηκε απόλυτα ταυτισμένος με την προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβερνητική πλειοψηφία, ρίχνοντας την ευθύνη μόνο στον σταθμάρχη.

Δεν ήξερε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2019 λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα. Δεν ήξερε, ούτε άκουσε ότι την ημέρα του δυστυχήματος δεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, διότι η Κυβέρνηση, στην οποία ανήκει, δεν φρόντισε να αποκαταστήσει τη βλάβη. Παραδέχτηκε, όμως, ότι η διπλή γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη παραδόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόταση μομφής κατά Μαρκόπουλου από την Νέα Αριστερά

Πρόταση μομφής κατέθεσε η Νέα Αριστερά κατά του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη και βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την πλειοψηφία ότι επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή αλλά και της κυβέρνησης.

Η Πέτη Πέρκα, βουλευτής της Νέας Αριστεράς και μέλος της εξεταστικής επιτροπής, αναφέρει σε δήλωση της πως «η Εξεταστική με απόφαση της πλειοψηφίας ξεκίνησε τη διερεύνηση από το 1997 και με μάρτυρες που δεν έχουν σχέση με το δυστύχημα- με αποτέλεσμα να εξετάζουμε μάρτυρες που δεν ξέρουν, δεν θυμούνται μετά από τόσα χρόνια και το μόνο που καταθέτουν είναι υποθετικές κρίσεις».

Η βουλευτής Φλώρινας, χαρακτηρίζει ως κυνική την δήλωση του Δημήτρη Μαρκόπουλου περί «γουρλίδικης» εξεταστικής, παρότι ο ίδιος ζήτησε συγνώμη σε χθεσινοβραδινή ανάρτησή του ενώ και σήμερα κατά την έναρξη των εργασιών, επανήλθε στο θέμα.

Στη δήλωση της, η κυρία Πέρκα καταλήγει λέγοντας πως «η ενέργεια αυτή αποτελεί την ελάχιστη κίνηση σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων των Τεμπών και των οικογενειών τους. Οτιδήποτε λιγότερο μετατρέπει την προσβολή σε κυβερνητική γραμμή».

Ολόκληρη η δήλωση της Πέτης Πέρκα:

Είναι προφανής η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης της ΝΔ εν γένει για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η Εξεταστική με απόφαση της πλειοψηφίας ξεκίνησε τη διερεύνηση από το 1997 και με μάρτυρες που δεν έχουν σχέση με το δυστύχημα- με αποτέλεσμα να εξετάζουμε μάρτυρες που δεν ξέρουν, δεν θυμούνται μετά από τόσα χρόνια και το μόνο που καταθέτουν είναι υποθετικές κρίσεις. Αντιθέτως απέκλεισε μάρτυρες- κλειδιά που η συμβολή τους θα φώτιζε πολλές πτυχές. Για παράδειγμα αποκλείστηκαν ανώτερα στελέχη ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε από τις οικογένειες, εκπρόσωποι εργαζομένων, σημαντικοί πραγματογνώμονες, κ.α.

Ως επιτομή αυτής της λειτουργίας έρχεται και η κυνική δήλωση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Δημήτριου Μαρκόπουλου η οποία μας οδήγησε ως ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στην κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 70 παρ. 4 Σ., των άρθρων 144 παρ. 8, 34 παρ. 6 και 150 του ΚτΒ Μέρος Κοινοβουλευτικό (ΦΕΚ 106 Α’ /24.6.1987), ερμηνευμένες αυτοτελώς, αλλά και σε συνδυασμό μεταξύ τους, ενόψει και όλου του νομικού πλαισίου, εντός του οποίου εντάσσονται.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί την ελάχιστη κίνηση σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων των Τεμπών και των οικογενειών τους. Οτιδήποτε λιγότερο μετατρέπει την προσβολή σε κυβερνητική γραμμή.

Σχετικά Άρθρα