Κομφούζιο με τον ΦΠΑ στα ροφήματα – Άλλος στο τραπέζι, άλλος για take away

 Κομφούζιο με τον ΦΠΑ στα ροφήματα – Άλλος στο τραπέζι, άλλος για take away

Η κατάσταση που επικρατεί με τον ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αναψυκτικά, χυμούς και ροφήματα από την 1η Ιανουαρίου θυμίζει… χάος. Οι συντελεστές ποικίλουν ανάλογα με το που καταναλώνεται το ρόφημα εντός ή εκτός καταστήματος.

Σε προϊόντα καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως και την 30η Ιουνίου 2024, ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο». Δηλαδή, είτε διατεθεί το προϊόν με διαδικασία διανομής (delivery), είτε με αγορά στο κατάστημα και κατανάλωση εκτός (στο χέρι – take away), είτε καταναλωθεί εντός καταστήματος σε σάλα, ο ΦΠΑ στην απόδειξη θα πρέπει να είναι 13%.

Σύμφωνα όμως με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ άλλος συντελεστής ΦΠΑ θα εφαρμόζεται όταν η κατανάλωση των μη αλκοολούχων ποτών γίνεται στο κατάστημα και άλλος συντελεστής όταν παραδίδονται σε «πακέτο». Έτσι λοιπόν στην περίπτωση που ο πελάτης παραγγείλει σε καφετέρια ένα αναψυκτικό και το καταναλώσει στο κατάστημα θα το πληρώσει με ΦΠΑ 24% ενώ αν το παραγγείλει σε «πακέτο» θα το πληρώσει με ΦΠΑ 13%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ:

Καφές, τσάι, χαμομήλι στην εστίαση: Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εφαρμόζεται έως και την 30η Ιουνίου 2024 ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο».

Μη αλκοολούχα ποτά, χυμοί, ροφήματα: Από την 1η Ιανουαρίου 2024 στα σερβιριζόμενα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24%.

Επιτόπιες καταναλώσεις: Από 1η Ιανουαρίου 2024 αλκοολούχα και μη ποτά, χυμοί και ροφήματα που σερβίρονται και καταναλώνονται εντός του καταστήματος επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.

Παράδοση «πακέτο»: Η παράδοση σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24% ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%.

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή Φ.Π.Α. στον οποίο υπάγονται.

Επίσης με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

  • Μεταφορές: Στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους (εισιτήρια σε λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, πλοία κλπ) ο συντελεστής ΦΠΑ παραμένει μόνιμα στο 13%.
  • Ταξί: Στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους που πραγματοποιείται με ταξί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται έως την 30ή Ιουνίου 2024.
  • Εισιτήρια σε ζωολογικούς κήπους: Παραμένει μόνιμα στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ.
  • Εισιτήρια σε κινηματογράφους: Παραμένει μόνιμα στο 6% ο συντελεστής ΦΠΑ
  • Γυμναστήρια – σχολές χορού: Η παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια και από σχολές εκμάθησης χορού υπάγεται μόνιμα στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%

Σχετικά Άρθρα