Μητσοτάκης: Τι κρύβεται πίσω από το “ορμητικό κύμα αλλαγών” στο μήνυμα για το 2024 – Δύο μεγάλα αγκάθια ενόψει ευρωεκλογών

 Μητσοτάκης: Τι κρύβεται πίσω από το “ορμητικό κύμα αλλαγών” στο μήνυμα για το 2024 – Δύο μεγάλα αγκάθια ενόψει ευρωεκλογών

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του για το νέο έτος έβαλε ψηλά τον πήχη μιλώντας για ένα «ορμητικό κύμα αλλαγών». Δήλωσε δε έτοιμος να συγκρουστεί με «ριζωμένες παθογένειες και την αγκύλωση της γραφειοκρατίας» προκειμένου να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί. Ποδαρικό στο νέο έτος κάνουν τρία νομοσχέδια αντικατοπτρίζουν αυτή την πολιτική. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που αποτελεί την πιο εμβληματική κίνηση της κυβέρνησης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Ο νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, παράλληλα με τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που έχουν προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στο νομικό κόσμο. Και η επιστολική ψήφος, που ενώ καταγράφει ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή όσον αφορά τις ευρωεκλογές, δεν υπάρχει ανάλογη συναίνεση για την εφαρμογή στις εθνικές εκλογές.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δηλώνουν ότι οι προωθούμενες αλλαγές θα υλοποιηθούν παρά τις αντιδράσεις που προκαλούν. Η επιμονή σε αυτές και η αποφασιστικότητα στην εφαρμογή τους εκτιμούν ότι θα ενισχύσει την δυναμική της κυβέρνησης που θα εμφανιστεί συνεπής με την εντολή που έλαβε στις εκλογές για ριζικές μεταρρυθμίσεις.

  • Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την αύξηση των εισοδημάτων ως την ριζική λύση του προβλήματος.

Από την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκαν οι μισθοί στο Δημόσιο και οι συντάξεις, ενώ ξεπάγωσαν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα και την άνοιξη έρχεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Η πίεση όμως από τον πληθωρισμό παραμένει και ήδη ροκανίζει αυτές τις αυξήσεις. Οι έλεγχοι στην αγορά και η μόνιμη μείωση τιμών σε ορισμένα προϊόντα εκτιμάται ότι συμβάλουν, όμως δεν αρκούν. Είναι το μέτωπο που φθείρει περισσότερο την κυβέρνηση και αναζητούνται επιπλέον μέτρα που αντιστρέψουν το κλίμα.

Πιεστική είναι η κατάσταση και στο πεδίο της Ασφάλειας που επίσης απασχολεί τους πολίτες, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Είναι το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο της κυβέρνησης όπου απαιτούνται παρεμβάσεις και κυρίως αποτελέσματα για να αναστραφεί η εικόνα.

  • Οι ευρωκάλπες του Ιουνίου είναι το πρώτο crash test της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του κ. Μητσοτάκη και σε αυτές θέλει να επιβεβαιωθεί η κυριαρχία της ΝΔ και να επιβραβευθούν στην κάλπη οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Η χαλαρότητα της ψήφου στις ευρωεκλογές και η δυνατότητα να σταλούν ανέξοδα μηνύματα προς την κυβέρνηση, αφού δεν υπάρχει ουσιαστικό διακύβευμα για τους πολίτες, κρύβουν παγίδες. Προκειμένου να διατηρηθούν τα ποσοστά όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτά των εθνικών εκλογών και να αποφευχθεί η διαρροή ψήφων προς κόμματα διαμαρτυρίας στα αριστερά ή τα δεξιά, το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να κάνει μία δυναμική εκλογική εκστρατεία βάζοντας στο επίκεντρο τη σημασία σοβαρής και υπεύθυνης εκπροσώπησης της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να διαφυλαχθούν τα εθνικά συμφέροντα.

Σχετικά Άρθρα