Ιαπωνία: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τα 7,6 Ρίχτερ – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους – Μεγάλες καταστροφές

 Ιαπωνία: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τα 7,6 Ρίχτερ – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους – Μεγάλες καταστροφές

Τουλάχιστον 48άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στον ισχυρότατο σεισμό 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την κεντρική Ιαπωνία, καθώς η αστυνομία και οι τοπικές αρχές αναφέρουν νέα περιστατικά θυμάτων που ανασύρονται από τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων, την καταστροφή οδικών αρτηριών, τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και την φυγή των κατοίκων των παράκτιων κοινοτήτων προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο λόγω των φόβων για καταστροφικό τσουνάμι.

Μονάδες του ιαπωνικού στρατού συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.

  • Η αγωνία συνεχίζεται καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να ανέβει σημαντικά ο αριθμός των νεκρών όσο οι ομάδες διάσωσης ψάχνουν κάτω από τα ερείπια και, επίσης, επειδή οι μετασεισμοί είναι ισχυροί και μπορεί να προκαλέσουν την κατάρρευση κτιρίων που ήδη έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, ή να σβήσουν τις όποιες ελπίδες υπάρχουν να παραμείνουν ζωντανοί οι εγκλωβισμένοι.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φθάσουν στις χειρότερα πληγείσες περιοχές αφού ορισμένοι δρόμοι έχουν γίνει απροσπέλαστοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν «κάθε αναγκαία βοήθεια» στην Ιαπωνία μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έπληξαν σήμερα την χώρα προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Η κυβέρνησή μου βρίσκεται σε επαφή με τους ιάπωνες αξιωματούχους και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια στον ιαπωνικό λαό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζο Μπάιντεν υπενθυμίζοντας ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι «στενοί σύμμαχοι».

Σειρά ισχυρών σεισμικών δονήσεων συντάραξε σήμερα το αρχιπέλαγος. Η ισχυρότερη ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών και έπληξε την περιφέρεια της Ισικάουα από την πλευρά της Θάλασσας της Ιαπωνίας στο νησί Χονσού, σύμφωνα με το Αμερικανό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Μίνι τσουνάμι χτύπησε τις ακτές της Ιαπωνίας, μετά τον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ιαπωνίας, το φαινόμενο σήκωσε κύματα έως και 5 μέτρων κατά μήκος τμημάτων της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, τα κύματα «καταπίνουν» τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται κοντά στις ακτές.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ιαπωνίας, το τσουνάμι έχει κύματα έως και 5 μέτρων κατά μήκος τμημάτων της Θάλασσας της Ιαπωνίας, ενώ ένα κύμα μεγαλύτερου ύψους να αναμένεται, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

  • Αυτόπτης μάρτυρας του χάους που επικράτησε σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Καναζάουα της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού, κατέγραψε σε βίντεο τη στιγμή της δόνησης.

Στο βίντεο ακούγονται φωνές και φαίνονται αντικείμενα να πέφτουν από τα ράφια ενός καταστήματος μέσα στον σταθμό, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να καλυφθούν, ενώ άλλοι τρέχουν να βγουν από το κτίριο.

Περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις περιφέρειες Ισικάουα και Τογιάμα.

  • Τα δρομολόγια με τρένα υψηλής ταχύτητας στην Ισικάουα ανεστάλησαν, ενώ οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Softbank και KDDI ανέφεραν διακοπές στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις στην Ισικάουα και στη Νιιγκάτα, σύμφωνα με τους ιστοτόπους τους.

Η ιαπωνική αεροπορική εταιρία ANA έδωσε εντολή σε αεροπλάνα που κατευθύνονταν σε αεροδρόμια στην Τογιάμα και την Ισικάουα να γυρίσουν πίσω, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε τις περισσότερες πτήσεις της προς τις περιοχές Νιιγκάτα και Ισικάουα και οι Αρχές δήλωσαν πως ένα από τα αεροδρόμια της Ισικάουα έκλεισε.

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε προβλήματα σε πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στις μονάδες της Kansai Electric Power στο Όι και στην Τακαχάμα στη νομαρχία Φουκούι.

Η μονάδα της Hokuriku στη Σίκα της Ισικάουα, που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είχε διακόψει τη λειτουργία των δύο αντιδραστήρων της πριν από τον σεισμό για τακτική επιθεώρηση και δεν είχε επίπτωση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Σχετικά Άρθρα