Ικανοποίηση για οικονομία προβληματισμός για ακρίβεια – Επαγρύπνηση και μέτρα για ανατιμήσεις και αισχροκέρδεια

 Ικανοποίηση για οικονομία προβληματισμός για ακρίβεια – Επαγρύπνηση και μέτρα για ανατιμήσεις και αισχροκέρδεια

Η κυβέρνηση “ποντάρει” τα μέγιστα στο πεδίο της οικονομίας καθώς γνωρίζει καλά πως εκεί θα κριθεί απο τους πολίτες. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εισέπραξαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση, την ανακήρυξη της Ελλάδας ως χώρας της χρονιάς από τον «Economist» και το μήνυμα που στέλνουν είναι πως αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην κοινωνία.

Απο το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως η υπεραπόδοση της οικονομίας “επιστρέφει” στους πολίτες και ενισχύεται η κοινωνική συνοχή. 

Ειδικότερα, αναφέρουν πως τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων κυρίως πολιτών για το μήνα Δεκέμβριο ξεπέρασαν τα 700εκ. Ευρω. «Πρόκειται για την καλύτερη απόδειξη του πώς τα θετικά αποτελέσματα στην πορεία της οικονομίας έχουν τελικά αντανάκλαση στην κοινωνία και στις πολιτικές μας για την κοινωνική συνοχή» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

 Πιο αναλυτικά, οι ενισχύσεις περιλαμβάνουν: 

  • Οικονομική στήριξη ύψους 352 εκατ. ευρώ για 2,3 εκατ. συμπολίτες μας, που αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιών του ΟΠΕΚΑ, των επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για τους οποίους αυξάνεται και το επίδομα μόνιμα κατά 8%, χαμηλοσυνταξιούχους με κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες.
  • Ενίσχυση για 740.000 περίπου συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά με κόστος 107 εκατ. ευρώ.
  • Προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης για περισσότερους από 1 εκατομμύριο δικαιούχους ύψους 189 εκατ. ευρώ.
  • Το διπλό Market Pass για τη Θεσσαλία και τον Έβρο ύψους 35 εκατ. ευρώ.
  • Το Youth Pass για νέους 18 και 19 ετών ύψους 31 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο υπάρχει μια άλλη παράμετρος της οικονομίας που προβληματίζει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αυτή αφορά την ακρίβεια των βασικών αγαθών.

  • Ενδεικτικό είναι πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών παραμένει η ακρίβεια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν το πρόβλημα και υποστηρίζουν πως γίνονται συστηματικές προσπάθειες κι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά  για να περιοριστούν οι ανατιμήσεις και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Στο πρόβλημα αυτό αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη της η γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα λέγοντας πως «σαφώς όλα δεν είναι τέλεια. Αλλά τουλάχιστον γίνονται προσπάθειες και με το καλάθι του νοικοκυριού και με τη μόνιμη μείωση τιμής και με την αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος. Πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο αλλά το θέμα είναι ότι προσπαθούμε και ότι είμαστε πάνω από το πρόβλημα». 

Σχετικά Άρθρα