European Super League: Κυβερνήσεις και Ομοσπονδίες κινούνται για απαγόρευση συμμετοχής των συλλόγων

 European Super League: Κυβερνήσεις και Ομοσπονδίες κινούνται για απαγόρευση συμμετοχής των συλλόγων

Αναλύοντας τη μορφή της Super League, ο Μπερντ Ράιχαρτ, διευθύνων σύμβουλος της A22 Sports Management (η εταιρεία που φροντίζει τα συμφέροντά της), είχε υπογραμμίσει πώς οι συμμετέχοντες σε αυτό το νέο τουρνουά δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα εθνικά πρωταθλήματα, καθώς αυτά θα είχαν κεντρικό ρόλο για τους συμμετέχοντες στη Blue League, την τρίτη και χαμηλότερη κατηγορία της Super League.

Αμέσως μετά την εξήγηση του Ράιχαρτ, η βρετανική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι οι σύλλογοί της δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στη Super League βάσει νόμου, που πρόκειται να εγκριθεί. 

Στην Ιταλία, ωστόσο, τον Μάιο του 2022, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIGC) εισήγαγε την αποδοχή ενός κανόνα που προτάθηκε από τον πρόεδρο Γκαμπριέλε Γκραβίνα και ψηφίστηκε από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, ο οποίος μετονομάστηκε σε «αντί Super League» και υποδείκνυε ότι οι σύλλογοι που θα εγγράφονταν στη νέα διοργάνωση θα έβλεπαν τη συμμετοχή τους, σε κάθε τουρνουά που διοργανώνει η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, να ακυρώνεται.

Όπως υπογράμμισε η UEFA, η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. ανέφερε ότι η UEFA και η FIFA διατήρησαν πράγματι έναν όρο μονοπωλίου, αλλά αυτό δεν έδωσε πράσινο φως σε συγκεκριμένες διοργανώσεις όπως η Super League. 

Ο Φραντσέσκο Ανγκλάνι, δικηγόρος της εταιρείας Bonelli Erede κι εμπειρογνώμονας στον ανταγωνισμό και την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ε.Ε., παρενέβη επίσης σχετικά, εξηγώντας στις στήλες της σημερινής έκδοσης της εφημερίδας La Repubblica:

«Το Δικαστήριο δεν αποκλείει θεμελιωδώς το δικαίωμα της UEFA και της FIFA να εξουσιοδοτήσουν τη συμμετοχή των συνδεδεμένων σωματείων τους σε εναλλακτικούς αγώνες. Ακόμη και αν οποιαδήποτε άρνηση πρέπει να δικαιολογείται από αντικειμενικούς, διαφανείς και αμερόληπτους λόγους».

Τέλος, ο δικηγόρος Ανγκλάνι εκφράζει την άποψή του για το ενδεχόμενο μεμονωμένες εθνικές ομοσπονδίες να μπορέσουν να αποκλείσουν τους υπογράφοντες του έργου της Super League από τις διοργανώσεις τους: 

«Όχι, δεν μπορούν να επιβάλλουν αυθαίρετα κυρώσεις στις ομάδες αποκλείοντάς τις. Αλλά μπορούν να θεσπίσουν κριτήρια συμμετοχής που απαιτούν την τήρηση του αθλητικού μοντέλου της UEFA και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε όσους έχουν εξαιρεθεί. Όσοι εντάχθηκαν και τώρα σκοπεύουν να αποχωρήσουν από το σχέδιο θα μπορέσουν να το κάνουν; Για όσους από τους 12 συλλόγους είχαν ενταχθεί και έπρεπε να αποχωρήσουν οριστικά, υπάρχει ποινή».

ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα