“Βόμβα” στο ποδόσφαιρο: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την European Super League – H θέση της UEFA και οι αντιδράσεις των μεγάλων κλαμπ

 “Βόμβα” στο ποδόσφαιρο: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την European Super League – H θέση της UEFA και οι αντιδράσεις των μεγάλων κλαμπ

Μία απόφαση που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό -και ενδεχομένως και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο- έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς έκρινε ότι δεν υπάρχει το «μονοπώλιο» της UEFA κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στη European Super League, να προχωρήσει τα πλάνα τα οποία είχε για τη δημιουργία ενός δικού της πρωταθλήματος, ενός δικού της Champions League.

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία δεν αφήνει περιθώριο, κρίνοντας ότι οι κανονισμοί της UEFA και της FIFA είναι αντίθετοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έτσι ουσιαστικά, με την απόφασή αυτή οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να αγωνιστούν σε άλλη διοργάνωση και όχι υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

«Είμαστε βασικά αισιόδοξοι και έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό νομικό σύστημα», είχε τονίσει πριν την γνωστοποίηση της απόφασης ο Μπερντ Ράιχαρντ, διευθύνων σύμβουλος της Α22, της εταιρείας πίσω από την ESL και είχε προσθέσει: «Είναι ένα σημαντικό ορόσημο, γιατί τότε θα ξέρουμε αν ανοίξει η αγορά. Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δώσει τη δυνατότητα στους συλλόγους να αποκτήσουν κυριαρχία επί της δικής τους διοργάνωσης, θα είναι επίσης σημαντικό. Είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό». 

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεσμευτική, κάτι που σημαίνει ότι πια η UEFA δεν μπορεί να πάει κόντρα σε συλλόγους της που θέλουν να αποχωρήσουν από την… σκέπη τους και να κάνου δική τους Λίγκα. 

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, οι κανονισμοί της UEFA και το μονοπώλιο που ασκεί πηγαίνουν κόντρα στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση της UEFA, και φυσικά των ομάδων, αυτών που είχαν πρωτοστατήσει στη δημιουργία της νέας Ευρωπαϊκής Λίγκας.

Την άνοιξη του 2021 είχε γίνει η ανακοίνωση της… ίδρυσης της ESL, στην οποία συμμετείχαν μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους κτλ. κάνοντας γνωστό την έναρξη του πρότζεκτ ενός νέου Champions League, μια κλειστής λίγκας με τις ομάδες που θα συμμετέχουν σε αυτή να απέχουν από τα πρωταθλήματα των χωρών τους.

Σύντομα όμως υπήρξαν αντιδράσεις, και με τους Άγγλους οπαδούς να βγαίνουν μπροστά και να ασκούν πιέσεις, να ωθούν τις ομάδες τους να αποχωρήσουν από τη νέα αυτή κίνηση.

https://twitter.com/EUCourtPress/status/1737757098807554523?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1737757098807554523%7Ctwgr%5E8af9a311feefbe7c4a101ce835ea38e386bbdf7a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fathlitika%2FEuropean-Super-League-to-eyropaiko-dikastirio-tin-dikaiose-anoikse-o-dromos-gia-neo-Champions-League%2F3937459%2F

European Super League: Με 60-80 ομάδες και 14 αγώνες ανά σεζόν

Το πρότζεκτ της European Super League όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί από τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους, αλλά έρχεται στο προσκήνιο με νέο, ανανεωμένο format.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη γερμανική Die Welt ο Μπερντ Ράιχαρτ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Α22, που είναι υπεύθυνη για την προώθηση και το μάρκετινγκ της λίγκας, το πλάνο προϋποθέτει τη δημιουργία μία ανοιχτής της διοργάνωσης, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει από 60 έως και 80 ομάδες διαφόρων κατηγοριών.

Δεν θα υπάρχουν μόνιμα μέλη στη Λίγκα, ενώ οι ομάδες θα παίζουν τη σεζόν τουλάχιστον 14 αγώνες. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ράιχαρτ: “Τα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Ήρθε η ώρα για αλλαγή”.

Αναλυτικά το πλάνο της European Super League:

  • Οι πρώτες δύο κατηγορίες θα λέγονται Star League και Gold League, ενώ η 3η θα λέγεται Blue League.
  • Star League και Gold League θα έχουν από 16 ομάδες, ενώ η Blue League θα έχει 32. Η συμμετοχή θα εξαρτάται από την απόδοση των ομάδων, χωρίς εγγυημένη συμμετοχή για καμία ομάδα.
  • Κάθε χρόνο θα υπάρχουν άνοδοι και υποβιβασμοί ανάμεσα στις τρεις κατηγορίες.
  • Η άνοδος στην Blue League των 32 ομάδων θα προκύπτει από την απόδοση των ομάδων στα εγχώρια πρωταθλήματα.
  • Οι ομάδες κάθε κατηγορίας θα χωρίζονται σε ομίλους των οκτώ ομάδων και θα παίζουν αγώνες εντός κι εκτός έδρας.
  • Οι δύο πρώτες κατηγορίες θα έχουν δύο ομίλους, ενώ η Blue League θα έχει τέσσερις.
  • Κάθε ομάδα θα δίνει μίνιμουμ 14 αγώνες τον χρόνο.
  • Μετά τους ομίλους, θα ακολουθεί φάση με νοκ-άουτ αγώνες, που θα καθορίζει τους πρωταθλητές κάθε κατηγορίας, καθώς και τις ομάδες που θα κερδίζουν την άνοδο και εκείνες που θα υποβιβάζονται.
  • Θα τεθεί σε εφαρμογή ισχυρή οικονομική βιωσιμότητα και διαφανείς διαδικασίες επιβολής, ώστε να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού ανάμεσα στις συμμετέχουσες ομάδες.

UEFA: Η απόφαση δεν υποδηλώνει έγκριση ή επικύρωση της «Super League»

Η UEFA κάνει σαφές ότι η εν λόγω απόφαση δεν εγκρίνει την «Super League» και κάνει σαφές ότι θα συνεχίσει ως η ευρωπαϊκή πυραμίδα να υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Η ανακοίνωση της UEFA:

«Αυτή η απόφαση δεν υποδηλώνει έγκριση ή επικύρωση της λεγόμενης «Super League». Υπογραμμίζει μάλλον ένα προϋπάρχον έλλειμμα εντός του πλαισίου προέγκρισης της UEFA, μια τεχνική πτυχή που έχει ήδη αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί τον Ιούνιο του 2022. Η UEFA είναι πεπεισμένη για την αξιοπιστία των νέων κανόνων της και συγκεκριμένα ότι συμμορφώνονται με όλους τους σχετικούς ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς.

Η UEFA παραμένει αποφασιστική στη δέσμευσή της να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πυραμίδα ποδοσφαίρου, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας. Θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο συλλογικά με εθνικές ομοσπονδίες, πρωταθλήματα, συλλόγους, φιλάθλους, παίκτες, προπονητές, θεσμικά όργανα της ΕΕ, κυβερνήσεις και εταίρους.

Ελπίζουμε ότι η πυραμίδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που βασίζεται στην αλληλεγγύη, την οποία οι οπαδοί και όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν δηλώσει ως αναντικατάστατο πρότυπό τους, θα διαφυλαχθεί έναντι της απειλής απόσχισης από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία».

Πανηγυρίζουν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έγινε δεκτή με διθυραμβικές δηλώσεις για τους πρωτεργάτες της European Super League. Ο Πέρεθ της Ρεάλ και ο Λαπόρτα της Μπαρτσελόνα δήλωσαν ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, δείχνοντας τις προθέσεις τους να βάλουν ξανά μπροστά το εγχείρημα.

Ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, χαιρέτησε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναφέροντας στην ανακοίνωσή του ότι ξεκινάει μία νέα εποχή.

“Στη Ρεάλ χαιρετίζουμε με τεράστια ικανοποίηση την απόφαση που έλαβε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση των αρχών, των αξιών και των ελευθεριών μας.

Τις επόμενες ημέρες θα μελετήσουμε προσεκτικά το εύρος αυτού του ψηφίσματος, αλλά αναμένω δύο συμπεράσματα μεγάλης ιστορικής σημασίας. Πρώτον, ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ ξανά μονοπώλιο. Και δεύτερον, ότι από σήμερα οι σύλλογοι θα είναι οι κύριοι της μοίρας τους.

Οι σύλλογοι βλέπουν ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας να προτείνουμε και να προωθούμε ευρωπαϊκές διοργανώσεις που εκσυγχρονίζουν το άθλημά μας και προσελκύουν φιλάθλους από όλο τον κόσμο. Με λίγα λόγια, σήμερα θριάμβευσε ξανά η Ευρώπη των ελευθεριών και σήμερα θριάμβευσε και το ποδόσφαιρο και οι οπαδοί του.

Μπροστά στις πιέσεις που δεχόμαστε για περισσότερα από δύο χρόνια, σήμερα κυριαρχεί ο νόμος, η λογική και η ελευθερία. Και για αυτό το λόγο, η Ρεάλ θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό του ποδοσφαίρου.

Όπως πριν από σχεδόν εβδομήντα χρόνια κάναμε ένα θεμελιώδες βήμα στην ιστορία του ποδοσφαίρου με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, σήμερα έχουμε και πάλι καθήκον και ευθύνη να δώσουμε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τη νέα ώθηση που τόσο πολύ χρειάζεται. Και για να το πετύχουμε αυτό θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε ένα σύγχρονο έργο, πλήρως συμβατό με τις εθνικές διοργανώσεις, ανοιχτό σε όλους, βασισμένο στην αθλητική αξία και που θα επιβάλλει ουσιαστικά το σεβασμό για το οικονομικό δίκαιο παιχνίδι. Ένα έργο που θα φέρει οικονομική βιωσιμότητα για όλους τους συλλόγους και που πάνω από όλα θα προστατεύσει τους παίκτες και θα ενθουσιάσει τους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο.

Θα το κάνουμε παρά τις αντιδράσεις που έχουμε υποστεί και οι οποίες, χωρίς αμφιβολία, θα ενταθούν από σήμερα. Κανείς όμως δεν είπε ότι ήταν εύκολο να τερματιστεί ένα μονοπώλιο μετά από τόσες δεκαετίες.

Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ευκαιρία να βελτιώσουμε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο των συλλόγων. Ένα ποδόσφαιρο στο απόγειο του 21ου αιώνα, με διαφανή διακυβέρνηση, που ξέρει πώς να συνυπάρχει με τις νέες τεχνολογίες και που προκαλεί για άλλη μια φορά το πάθος και τη συγκίνηση που έχουν πραγματικά ανάγκη οι φίλαθλοι.

Επιτρέψτε μου να πω στους ευρωπαϊκούς συλλόγους ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής στην οποία μπορούμε να εργαστούμε ελεύθερα μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, χωρίς απειλές, χωρίς να ενεργούμε ενάντια σε τίποτα και κανέναν και με στόχο να καινοτομήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το ποδόσφαιρο για να συνεχιστεί, τροφοδοτώντας το πάθος των οπαδών.

Από σήμερα, το παρόν και το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι επιτέλους στα χέρια των συλλόγων, των παικτών και των φιλάθλων τους. Η μοίρα μάς ανήκει και έχουμε μεγάλη ευθύνη μπροστά μας.

H αντίδραση της Μπαρτσελόνα

Μετά τον Φλορεντίνο Πέρεθ, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα και εκ των πρωτεργατών του πρότζεκτ, Τζουάν Λαπόρτα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δικαίωση της διοργάνωσης.

Αναλυτικά όσα είπε ο Λαπόρτα:

“Η Μπαρτσελόνα επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που αξιολογεί το πρότζεκτ της European Super League όπως προτείνεται από την A22 Sports.

Ως ένας από τους συλλόγους που καθοδηγούν το πρότζεκτ της European Super League, η Μπαρτσελόνα πιστεύει ότι η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια νέα ποδοσφαιρική διοργάνωση ελίτ στην Ευρώπη, αντιτιθέμενος στο μονοπώλιο στον κόσμο του ποδοσφαίρου και επιθυμεί να ξεκινήσει νέες συζητήσεις για την πορεία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων στο μέλλον.

Από την ίδρυσή της το 1899, η Μπαρτσελόνα ήταν πάντα ένας πρωτοπόρος σύλλογος στον κόσμο του αθλητισμού, καθοδηγώντας την προσπάθεια για πιο επαγγελματικές δομές τόσο σε εγχώρια όσο και σε διεθνή κλίμακα, τόσο σε αγώνες ανδρών όσο και γυναικών, σε διάφορα αθλήματα και από διαφορετικές κοινωνικές ανησυχίες.

Ως εκ τούτου, όπως διατηρεί τα τελευταία χρόνια, ο σύλλογος πιστεύει ότι η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συνεπάγεται την ανάγκη δημιουργίας μιας ιδέας σύμφωνα υπό την αιγίδα της European Super League που προτείνει η Α22.

Ένα σύστημα που θα αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η υπερφόρτωση των αγώνων και ο υπερβολικός αριθμός αγώνων μεταξύ των εθνικών ομάδων, που θα λειτουργεί προς τη ρύθμιση του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι μεταξύ των συμμετεχουσών ομάδων και που θα θέτει τοπικούς και διεθνείς παίκτες και υποστηρικτές στο επίκεντρο.

Αυτό το σύστημα πρέπει να σέβεται τις λειτουργίες και τη βιωσιμότητα των εγχώριων διοργανώσεων και θα πρέπει να είναι μια αξιοκρατία που βασίζεται κυρίως στα αποτελέσματα στο γήπεδο.

Σε μια χρονιά που ο σύλλογος γιορτάζει την 125η επέτειό του, η Μπαρτσελόνα επιθυμεί να συνεχίσει να προσφέρει την εμπειρία και τις γνώσεις της σε διάφορα αθλήματα για να προτείνει λύσεις για τρέχοντα ζητήματα στον αθλητισμό της ελίτ.

Γι’ αυτό δηλώνει την υποστήριξή της στη European Super League που προωθείται από την Α22 και ενθαρρύνει τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των εγχώριων και διεθνών ποδοσφαιρικών φορέων, οι οποίοι έχουν πλέον επικυρωθεί με τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα τα παραπάνω υπόκεινται σε πλήρη ανάγνωση της πρότασης”.

Σχετικά Άρθρα