Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Αυξημένο κατά 11,4% λόγω ακρίβειας (πίνακες)

 Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Αυξημένο κατά 11,4% λόγω ακρίβειας (πίνακες)

Κατά 11,4% έχει αυξηθεί λόγω ακρίβειας το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) για το γεύμα 6-8 ατόμων θα χρειασθούν 140,76 ευρώ αντί 103,10 ευρώ πέρυσι.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι καταγράφονται σε:

Ελαιόλαδο 62%

Μήλα 36,6%

Αρνί 22,9%

Πατάτες 21,5%

Κρασί 21,2%

Γαλοπούλα 21,1%

Αντιθέτως, μειωμένες είναι οι τιμές στα παραδοσιακά γλυκά των εορτών, καθώς οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα ζαχαροπλαστείου πωλούνται κατά μέσο όρο -10,6% και -6,7% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθούν οι πίνακες με τη σύγκριση εκτιμήσεων κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2023 και 2022

Πίνακας 1: Σύγκριση εκτιμήσεων κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2023 και 2022

Κόστος (€)/ μονάδα2023 Ποσότητα Συνολικό κόστος(€)2023 Συνολικό κόστος (€)2022 Μεταβολή2023/2022(%)
Αρνί 11,05 5 κιλά 55,25 ή28,60 ή47,35 ή30,50 44,95ή24,50ή39,10ή26,05 22,9%
Γαλοπούλα(κατεψυγμένη) 5,72 5 κιλά 16,7%
Γαλοπούλα (νωπή) 9,47 5 κιλά 21,1%
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο) 6,10 5 κιλά 14,6%
Πατάτες 1,13 3 κιλά 3,39 2,79 21,5%
Ντομάτες 1,85 2 κιλά 3,70 3,20 15,6%
Μαρούλι 0,75 4 τεμ. 3,00 2,56 17,2%
Μήλα 1,60 2 κιλά 3,20 2,36 36,6%
Πορτοκάλια 1,00 2 κιλά 2,00 1,92 4,2%
Φέτα (σε άλμη) 9,93 1 κιλό 9,93 11,45 -13,3%
Ελαιόλαδο 8,99 1 λίτρο 8,99 5,55 62,0%
Αναψυκτικά(1,5 lt) 1,31 2 φιάλες 2,62 2,34 12,0%
Μπύρες (500 ml) 1,85 5 φιάλες 9,25 8,80 5,1%
Οίνος (500 ml) 1,89 4 φιάλες 7,56 6,24 21,2%
Κουραμπιέδες(τυποποιημένοι) 11,11 1 κιλό 11,11 ή16,10 10,61ή18,00 4,7%
Κουραμπιέδες(ζαχαροπλαστείου) 16,10 1 κιλό -10,6%
Μελομακάρονα(τυποποιημένα) 9,75 1 κιλό 9,75ή15,77 10,23 ή16,91 -4,7%
Μελομακάρονα(ζαχαροπλαστείου) 15,77 1 κιλό -6,7%
Συνολικό κόστος 103,10 € έως140,76€ 92,55 € έως127,07 € Από 10,8% έως 11,4%
Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ

Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών προϊόντων χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, 2023

Είδη Βαρβάκειος Αγορά(από – έως) Super-Markets(από – έως) Ειδικευμένα καταστήματα(από-έως)
Αρνί 6,99 – 10,99 9,89-11,90 10,00 – 16,50
Γαλοπούλα(κατεψυγμένη) 4,89 – 6,29 5,00 – 9,60
Γαλοπούλα (νωπή) 10,99 – 11,99 7,69 – 7,69 8,90 – 15,20
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο) 4,99 – 6,99 4,69 – 7,60 6,39 – 14,80
Πατάτες 0,99 – 1,49 0,89 – 2,42 0,90 – 2,19
Ντομάτες 1,40 – 1,99 1,12 – 3,58 1,79 – 3,99
Μαρούλι 0,79 – 0,89 0,68 – 1,69 0,63 – 2,00
Μήλα 0,99 – 1,49 1,10 – 3,58 1,55 – 3,88
Πορτοκάλια 0,79 – 1,50 0,98 – 1,98 0,89 – 2,96
Κουραμπιέδες(τυποποιημένοι) 9,55 – 36,00 11,00 – 22,00
Κουραμπιέδες(ζαχαροπλαστείου) 14,40 – 26,00
Μελομακάρονα(τυποποιημένα) 7,28 – 32,73 11,00 – 21,00
Μελομακάρονα(ζαχαροπλαστείου) 11,00 – 27,00
Φέτα (σε άλμη) 9,70 – 13,6 8,98 – 19,95 6,49 – 25,00
Ελαιόλαδο 9,23 – 29,90 6,75 – 19,90
Αναψυκτικά(1,5 lt) 0,66 – 2,04 1,15 – 3,00
Μπύρες (1 lt) 1,60 – 15,06 2,60 – 9,60
Οίνος(500 ml) 0,85 – 20,70 3,00 – 14,70
Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ

Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους παρακάτω πίνακες είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι». Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται, όπως κάθε χρόνο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι».

Παράλληλα, οι καταναλωτές υποστηρίζουν ότι το Δώρο Χριστουγέννων «εξανεμίζεται κατευθείαν. Πριν το πάρεις, το έχεις δώσει ήδη. Το τραπέζι, τα δάνεια, οι ασφάλειες», όπως λένε. Ακρίβεια και υψηλά επιτόκια εξαφανίζουν γρήγορα το Δώρο και οι απανωτές αυξήσεις των τελευταίων ετών έκαναν τις τιμές για το εορταστικό τραπέζι απαγορευτικές. «Κάθε εβδομάδα που περνάει είναι και πιο ακριβά. Σε σχέση με το 2019 οι τιμές είναι αυξημένες 50%-60% σε όλα τα προϊόντα», υποστηρίζουν οι καταναλωτές. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση της τιμής στο αρνί και το κατσίκι. Ένα κιλό το 2019 κόστιζε 8-10 ευρώ, ενώ φέτος η τιμή τους εκτοξεύθηκε στα 14,50 ευρώ το κιλό. Η αύξηση είναι της τάξης του 45%.

Επίσης, με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να έχει ανέλθει στο 4,5% από 0% το 2019, εκτινάσσει τις δόσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αλλά και πιστωτικών καρτών στα ύψη.

Σχετικά Άρθρα