Μαξίμου: Στο μικροσκόπιο οι δημοσκοπήσεις – Ικανοποίηση για την “παντοδυναμία”, ανησυχία για την παρατεταμένη ακρίβεια

 Μαξίμου: Στο μικροσκόπιο οι δημοσκοπήσεις – Ικανοποίηση για την “παντοδυναμία”,  ανησυχία για την παρατεταμένη ακρίβεια

Η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες και ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης. Οι χθεσινές δημοσκοπήσεις αποτύπωσαν για ακόμα μια φορά αφενώς την παντοδυναμία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό και αφετέρου τον έντονο προβληματισμό των καταναλωτών για την παρατεταμένη ακρίβεια κυρίως σε βασικά αγαθά. 

Στην έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega, το κυβερνών κόμμα καταγράφει διαφορά 24 μονάδων από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ξανά στην τρίτη θέση, σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου. Παράλληλα, στις μετρήσεις, η ακρίβεια παραμένει  το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι γενικότερα στην οικονομία. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν το πρόβλημα της ακρίβειας που όπως δήλωσε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός «δαγκώνει» κυρίως στα σούπερ μάρκετ. Για αυτό το λόγο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν τεθεί σε συναγερμό, ειδικότερα τις εοταστικές ημέρες για να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέδριας. 

Εκτός της ακρίβειας ο πολίτες ανησυχούν και για την εγκληματικότητα, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τη διαφθορά

Στο πεδίο της οικονομίας, χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλλε αθροιστικό πρόστιμο 41,7 εκατ. ευρώ σε πέντε τράπεζες και την Ενωση Τραπεζών ύστερα απο ελέγχους που έγιναν το 2018. Ωστόσο το σημαντικότερο για τους πολίτες είναι πως η Επιτροπή Ανταγνωνισμού δεν έριξε μόνο “καμπάνες” στις τράπεζες αλλά υποχρεώνει τα πιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν άμεσα τις προμήθειες ανάληψης από τα ΑΤΜ

Την ίδια ώρα όμως προβληματισμό προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλλασα καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν ανατιμήσεις στην ελληνική αγορά. 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα πλοία που κατευθύνονται σε άλλα λιμάνια της Ευρώπης επιλέγουν μεγαλύτερες διαδρομές υπό τον φόβο της στόχευσής τους από τους Χούθι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος μεταφοράς και κατά συνέπεια να μετακυλείται στις διεθνείς αγορές. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, οι συνέπειες των πειρατειών από τους Χούθι, ίσως γίνουν σύντομα αισθητές και στις αγορές πετρελαίου, με συνέπεια την αύξηση του κόστους ενέργειας. 

Σχετικά Άρθρα