Νέες δημοσκοπήσεις: Σταθερότητα, εκπλήξεις και στροφή στην άκρα δεξιά – Ψηλά εγκληματικότητα και ακρίβεια – Διχάζουν γάμοι ομόφυλων, τεκνοθεσία, ιδιωτικά ΑΕΙ

 Νέες δημοσκοπήσεις: Σταθερότητα, εκπλήξεις και στροφή στην άκρα δεξιά – Ψηλά εγκληματικότητα και ακρίβεια – Διχάζουν γάμοι ομόφυλων, τεκνοθεσία, ιδιωτικά ΑΕΙ

Δύο νέες δημοσκοπήσεις, παρουσίασαν Mega και ΣΚΑΪ σύμφωνα με τις οποίες παγιώνεται η διαφορά της ΝΔ όπως και του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση αν και η μέτρηση της Metron Analysis δείχνει ελαφρά πτώση των ποσοστών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΚΚΕ ενώ καταγράφεται μια σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τον ρυθμό πτώσης, αν και παραμένει σταθερά τρίτος.

Η ακρίβεια και η εγκληματικότητα αποτελούν πηγή ανησυχίας και δυσαρέσκειας ενώ διχάζουν τους πολίτες τα θέματα των ιδιωτικών ΑΕΙ, οι γάμοι ομόφυλων αλλά και η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια γεγονός που δείχνει μια συντηρητική στροφή που καταγράφεται εξάλλου και δημοσκοπικά με την άνοδο τόσο της Ελληνικής Λύσης όσο και της Νίκης.

Metron Analysis (Mega)

Δημοσκοπική πτώση σημειώνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ – που είχαν ενισχυθεί αρκετά το Νοέμβριο. Σημαντική άνοδο εμφανίζουν τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, που φτάνει στο 7,2% στην εκτίμηση ψήφου. Άνοδο εμφανίζει και η «Νίκη». Η Νέα Αριστερά καταγράφεται χαμηλά και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, στο 2,4% στην εκτίμηση ψήφου. Μάλιστα μόλις το 8,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φεύγουν για το κόμμα των Αλέξη Χαρίτση και Έφης Αχτσιόγλου.

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ: ΝΔ 30,5%, ΠΑΣΟΚ, 12,2%, ΣΥΡΙΖΑ 10,2%, ΚΚΕ 8,1%, και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5,%. Στο 3% η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας, στο 2,5% οι Σπαρτιάτες, στο 2% η Νέα Αριστερά και 1,8% το ΜέΡΑ25

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μείωση του ρυθμού πτώσης των ποσοστών – χάνει 0,3 της μονάδας στην εκτίμηση ψήφου και είναι στο 12,4%, αλλά αξιολογείται θετικά μόλις από το 10% του δείγματος.

prothesi_dimosopisi1_15ebb.jpg
dimoskopisi_ektimisi1_11d05.jpg

Η δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη είναι πολύ χαμηλή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει πολύ χαμηλή συσπείρωση – στο 51% – ενώ της ΝΔ είναι 83,8% και του ΠΑΣΟΚ στο 82,7%.

dimoskopisi_mega_axiologisi_posospa_5b3a7.jpg
dimoskopisi_mega_axiologisi_proth1_c828e.jpg

Η ακρίβεια χτυπά και εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως μεσαία τάξη – το 29% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα στις γιορτές σε σχέση με πέρυσι, έναντι 24% που λέει ότι θα ξοδέψει περισσότερα. Μόνον εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως «ανώτερη τάξη» δηλώνουν κατά πλειοψηφία ότι θα ξοδέψουν περισσότερα φέτος. Αντίθετα, οι αγρότες, οι εργάτες και οι μικρομεσαίοι αναφέρουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά ότι θα ξοδέψουν λιγότερα.

dimoskopisi_mega_egklimatikotita1_3d74e.jpg

Παράλληλα, «στο κόκκινο» είναι η δυσαρέσκεια για την εγκληματικότητα, με το 70% να δηλώνει ότι έχει «μάλλον αρνητικές» εντυπώσεις από την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

dimoskopisi_mega_akribeia1_b2be9.jpg

Pulse (ΣΚΑΪ)

Παγιώνεται η διαφορά της ΝΔ, με τον ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτο σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.

  • Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 31,5%, το ΠΑΣΟΚ 13% και ο ΣΥΡΙΖΑ 12%. Το ΚΚΕ στο 8,5%, Ελληνική Λύση στο 5%, οι Σπαρτιάτες στο 3% και η Νίκη στο 3%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 2,5% και η Νέα Αριστερά στο 2%.

Αντίστοιχα, στο σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, η ΝΔ λαμβάνει 37% έναντι 38% τον Νοέμβριο, το ΠΑΣΟΚ μένει σταθερό στο 15%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 14%. Στο 10%, από 10,5% βρίσκεται σύμφωνα με την Pulse το ΚΚΕ και ακολουθούν Ελληνική Λύση με 6%, Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ στο 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3%, ενώ η Νέα Αριστερά είναι στο 2,5%

anapofasistoi dimoskopisi 556f0

Για τη λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ, το 47% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει πως την αντιμετωπίζει «σίγουρα θετικά» και «μάλλον θετικά». Το 40% απαντά «μάλλον αρνητικά» και «σίγουρα αρνητικά», ενώ ένα ποσοστό 13% επιλέγει ΔΓ/ΔΑ.

  • Σε σχέση με την νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ομόφυλα ζευγάρια, το 36% τάσσεται «σίγουρα θετικά» και «μάλλον θετικά», ενώ το 56% «μάλλον αρνητικά» και «σίγουρα αρνητικά». Ένα ποσοστό 8% επιλέγει ΔΓ/ΔΑ.

Αναφορικά με τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών, το 45% αντιμετωπίζει το θέμα «σίγουρα θετικά» και «μάλλον θετικά», ενώ το 46% «μάλλον αρνητικά» και «σίγουρα αρνητικά».

Σε σχέση με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, το 43% των ερωτηθέντων εκτιμά πως κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, ενώ το 34% θεωρεί πως κινούνται προς την λανθασμένη κατεύθυνση. Το 11% κρίνει πως τα μέτρα κινούνται «προς την σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει».

  • Το 88% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δηλώνει πως το απασχολεί «πολύ» και «αρκετά» το ζήτημα της ακρίβειας και της αύξησης των τιμών.

Τα τρόφιμα (50%), το ηλεκτρικό ρεύμα (28%), το φυσικό αέριο ή πετρέλαιο για θέρμανση (12%) και τα καύσιμα (4%) αποτελούν τις κατηγορίες εξόδων εκείνες, που προβληματίζουν περισσότερο τα νοικοκυριά.

Σχετικά Άρθρα