“Σκεφτείτε τέσσερις φορές πριν πλησιάσετε” – Αυστηρή προειδοποίηση για το ηφαίστειο που εξερράγη στην Ισλανδία

 “Σκεφτείτε τέσσερις φορές πριν πλησιάσετε” – Αυστηρή προειδοποίηση για το ηφαίστειο που εξερράγη στην Ισλανδία

Η Αστυνομία της Ισλανδίας προειδοποίησε, την Τετάρτη (20/12), τους τουρίστες να «σκεφτούν τέσσερις φορές» πριν επιχειρήσουν να πλησιάσουν το ηφαίστειο Φαγκρανταλσφιάλ που εξερράγη, αφού χρειάστηκε να διασώσουν έναν εξαντλημένο πεζοπόρο με ελικόπτερο.

Μέσα σε λίγες ώρες από την έκρηξη του ηφαιστείου, που έγινε το βράδυ της Δευτέρας (18/12), η οποία ακολούθησε εβδομάδες σεισμικής δραστηριότητας, η περιοχή κοντά στη νοτιοδυτική πόλη Γκρίνταβικ είχε γίνει πόλος έλξης για τους λάτρεις του ηφαιστείου. Η Αστυνομία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, δήλωσε ότι ένας πεζοπόρος χρειάστηκε να διασωθεί με ελικόπτερο την Τρίτη (19/12), αφού «εξαντλήθηκε, κρύωσε και έπαθε σοκ στα μισά της διαδρομής προς την έκρηξη».Η διαδρομή των 18-20 χιλιομέτρων προς την περιοχή ήταν «εξαιρετικά δύσκολη», όπως επισημάνθηκε.

Ακόμα, οι ισλανδικές Αρχές είπαν: «Λίγες πληροφορίες για την τοποθεσία της έκρηξης που ελπίζουμε ότι θα κάνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν τέσσερις φορές πριν ξεκινήσουν. Τα πρώτα 500 μέτρα είναι σε ένα αξιοπρεπές μονοπάτι αλλά, στη συνέχεια, παίρνει τη σκυτάλη η τραχιά, τραχιά λάβα, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασχιστεί. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ένας έμπειρος πεζοπόρος θα χρειαστεί περίπου 4-5 ώρες για να περπατήσει αυτή τη διαδρομή, η οποία δεν είναι για όλους».

Προειδοποιώντας ότι η υγρή επιφάνεια αναμένεται να παγώσει την Τετάρτη (20/12), η Αστυνομία πρόσθεσε ότι υπάρχει «σημαντική ρύπανση από αέρια και αβεβαιότητα στην περιοχή», γεγονός που αυξάνει τη δυσκολία των συνθηκών. «Να είστε προσεκτικοί», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Η επίσκεψη σε ηφαίστεια έπειτα από μια έκρηξη είναι μια δημοφιλής ασχολία μεταξύ των ντόπιων, των επιστημόνων και των τουριστών τα τελευταία χρόνια, μιας και παρατηρήθηκε μια σειρά από εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες.

“Μπορούσες να δεις ότι η γη άνοιγε και η ρωγμή μεγάλωνε”

Επισημαίνεται ότι η μοναδική φύση της έκρηξης αυτής της εβδομάδας, που εκτείνεται σε μια ρωγμή 4 χιλιομέτρων η οποία εκτοξεύει λάβα, καθιστά την επίσκεψη στην περιοχή ιδιαίτερα δύσκολη. Τις ώρες μετά την έκρηξη, μια έντονη πορτοκαλί λάμψη ήταν ορατή από χιλιόμετρα μακριά και πολλοί πήγαν να δουν το ηφαίστειο από ασφαλή απόσταση.

Η Ούνουρ Ίρις Μπιαρναντότιρ οδήγησε με την οικογένειά της από το σπίτι της στο Ρέικιαβικ για να δει τη ρωγμή από το, δρόμο προς το αεροδρόμιο του Κέφλαβικ. Η αρχιτέκτονας, ο σύζυγός της και τα παιδιά τους, ηλικίας 11 και 13 ετών, σταμάτησαν για να παρακολουθήσουν, το βράδυ της Δευτέρας (18/12), το μοναδικό θέαμα. «Είχε μόλις αρχίσει να χιονίζει το πρωί, η γη ήταν πραγματικά λευκή και τότε υπήρχε ένας πραγματικά μεγάλος πορτοκαλί ουρανός μπροστά μας», είπε η ίδια.

Στα 30 περίπου λεπτά που στέκονταν εκεί και παρακολουθούσαν, μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα, είδαν τη ρωγμή να επεκτείνεται. «Μπορούσες να δεις ότι η γη άνοιγε και η ρωγμή μεγάλωνε, ήταν όμορφο να το βλέπεις», δήλωσε η Ούνουρ Ίρις Μπιαρναντότιρ.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας ανακοίνωσε, την Τετάρτη (20/12), ότι η ισχύς, η σεισμικότητα και η παραμόρφωση της έκρηξης της ηφαιστειακής σχισμής, η οποία άρχισε με ένα ισχυρό σεισμικό σμήνος στις 9 το βράδυ της Δευτέρας (18/12) και κατέληξε σε έκρηξη στις 22:17 [τοπική ώρα], έχει πλέον μειωθεί. Οι τελευταίες φωτογραφίες παρακολούθησης έδειξαν ότι η δραστηριότητα περιορίζεται πλέον σε δύο κρατήρες, από τρεις που ήταν.

Σχετικά Άρθρα