Παραλλαγή JN.1: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιο πρόσφατο στέλεχος του κοροναϊού

 Παραλλαγή JN.1: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιο πρόσφατο στέλεχος του κοροναϊού

Μια νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 καταγράφει αυξητική πορεία στις ΗΠΑ καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος: η παραλλαγή JN.1, η οποία προέρχεται από την παραλλαγή Omicron του ιού. 

Μάλιστα χτες, Τρίτη 19/12, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε το στέλεχος JN.1 του κορονοϊού ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», αλλά δήλωσε ότι δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία.

«Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο πρόσθετος παγκόσμιος κίνδυνος, που ενέχει ο ιός JN.1, για τη δημόσια υγεία αξιολογείται επί του παρόντος ως χαμηλός», ανέφερε χαρακτηριστικά η δήλωση του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η παραλλαγή JN.1 άρχισε να εμφανίζεται για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν άρχισε να αποτελεί ένα σημαντικό ποσοστό μολύνσεων στις ΗΠΑ μέχρι πρόσφατα.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την παραλλαγή JN.1.

Η παραλλαγή JN.1 είναι πιο μολυσματική από τις προηγούμενες παραλλαγές;

Η JN.1 είναι απόγονος της παραλλαγής όμικρον που σχετίζεται πολύ στενά με έναν άλλο απόγονο της όμικρον, το στέλεχος BA.2.86. Το μόνο πράγμα που κάνει τις δύο παραλλαγές διαφορετικές είναι μια πρωτεΐνη στην ακίδα, στο τμήμα του ιού που του επιτρέπει να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με το CDC.

Το CDC εκτιμά ότι η JN.1 ευθύνεται για έναν αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παραλλαγή είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός μας από προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η JN.1 προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από άλλες παραλλαγές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της JN.1;

Δεν υπάρχουν ειδικά συμπτώματα της JN.1, αλλά τα κύρια συμπτώματα φαίνεται να είναι ίδια με άλλες πιο πρόσφατες παραλλαγές, όπως τα ακόλουθα:

·         Πόνος ή αίσθηση ‘γδαρσίματος’ στο λαιμό

·         Κούραση

·         Πονοκέφαλος

·         Ρινική συμφόρηση

·         Βήχας

·         Πυρετός

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια και οι θεραπείες κατά της JN.1;

Μέχρι στιγμής, τα τρέχοντα εμβόλια και θεραπείες για την COVID-19 φαίνεται να λειτουργούν ενάντια στην παραλλαγή JN.1, σύμφωνα με το CDC.

Παρόλο που το πιο πρόσφατο ενισχυτικό κατά της COVID-19 εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά προοριζόταν να προστατεύσει από το XBB.1.5, οι ερευνητές λένε ότι το εμβόλιο δημιουργεί επίσης ορισμένα αντισώματα που αποτρέπουν την JN.1.

Για την προστασία από την COVID-19, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συμβουλεύουν να λαμβάνονται τα ίδια προληπτικά μέτρα κατά της παραλλαγής JN.1 —και άλλων παραλλαγών του SARS-CoV-2— δηλαδή να εξακολουθούν να εμβολιάζονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, να τηρείται η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους και να περιορίζεται η επαφή με άτομα που μπορεί να έχουν μολυνθεί.

Σχετικά Άρθρα