Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία ό,τι κι αν συμβεί

 Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα βοηθήσει την Ουκρανία ό,τι κι αν συμβεί

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκαθάρισε την Παρασκευή (15/12) ότι η ΕΕ θα βρει μια λύση για να βοηθήσει την Ουκρανία. Οι δηλώσεις αυτές της κυρίας Φον ντερ Λάιεν έγιναν μετά το βέτο που άσκησε το βράδυ της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, για μια χρηματοδότηση ύψους 50 δισ. ευρώ υπέρ της Ουκρανίας.

Μια προσεχής σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές του 2024 αναμένεται να επιτρέψει την αποδέσμευση αυτής της βοήθειας. «Μέχρι τότε, θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο για να εξασφαλίσουμε πως οτιδήποτε κι αν συμβεί θα έχουμε μια επιχειρησιακή λύση κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά, ασφαλώς, για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των 27 κρατών-μελών. Όμως, θεωρώ ότι είναι επίσης απαραίτητο να επεξεργαστούμε δυνητικές εναλλακτικές, ώστε να διαθέτουμε μια επιχειρησιακή λύση στην περίπτωση που μια συμφωνία των 27 δεν θα είναι δυνατή», διευκρίνισε η Φον ντε Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο τέλος της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

«Αυτή η χρονιά θα ξεκινήσει με εξαιρετικά νέα για την ΕΕ, αφού αποφασίσαμε να ανοίξουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία», δήλωσε επίσης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτή η απόφαση δείχνει ότι η ΕΕ τηρεί τις υποσχέσεις της. Οι λόγοι για την Διεύρυνση της ΕΕ, ποτέ δεν ήταν πιο ισχυροί από ότι είναι σήμερα, σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται από πολλαπλές κρίσεις. Είναι μια επένδυση στη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη δημοκρατία», επισήμανε.

Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στα βασικά εναρκτήρια κεφάλαια, και ότι θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος αυτός την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικά Άρθρα