Κυβερνητικές διευκρινίσεις μέσω… Γερμανίας για τις αποφάσεις αντιμετώπισης της οπαδικής βίας – “Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των φιλάθλων”

 Κυβερνητικές διευκρινίσεις μέσω… Γερμανίας για τις αποφάσεις αντιμετώπισης της οπαδικής βίας – “Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των φιλάθλων”

Απαντήσεις και διευκρινίσεις δίνει η κυβέρνηση για τα φαινόμενα οπαδικής βίας και την απόφαση της για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, υπό το βάρος των αντιδράσεων οπαδών και φιλάθλων. Κυβερνητικά στελέχη που καλούνται να «απολογηθούν» στο δημόσιο διάλογο για τα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν απο την κυβέρνηση, υποστηρίζουν πως πρώτη προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια των φιλάθλων.

Επισημαίνουν δε πως πριν καταλήξουν στην απόφαση να διεξαχθούν για δύο μήνες κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες της Super League 1, εξετάστηκε μια σειρά εναλλακτικών μέτρων τα οποία όμως δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Διευκρινίζουν ότι, με δεδομένο πως δεν υπήρχε η πλήρης διασφάλιση της ταυτοπροσωπίας για την είσοδο των φιλάθλων στις θύρες των οργανωμένων «υπήρχε ο κίνδυνος, στην περίπτωση που επιλέγαμε να “κλείσουμε” μόνο τις θύρες των οργανωμένων, εκείνοι απλώς να μετατοπίζονταν στις υπόλοιπες θύρες, αφού δεν θα υπήρχε δυνατότητα ελέγχου».

  • Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης “τα πραγματικά δεδομένα σταθμίστηκαν και ελήφθη μια απόφαση που -το ξαναλέω- αδικεί τους ανθρώπους οι οποίοι, χωρίς καμία ευθύνη, αγοράζουν εισιτήρια και στηρίζουν την ομάδα τους” προσθέτοντας πως “σε βάθος χρόνου, παρά το όποιο πολιτικό κόστος,  αυτούς τους ανθρώπους τους προστατεύουμε.”

Απο το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως ο στόχος της παρέμβασης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι άλλος από τον περιορισμό της οπαδικής βίας και την παρουσία στα γήπεδα, για κάθε φίλαθλο, με ασφάλεια. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το φαινόμενο της οπαδικής βίας δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά συναντάται και σε άλλες μεγάλες και αναπτυγμένες ευρωπαικές χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή αύξηση τέτοιων φαινομένων.

  • Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μόνο κατά τη διάρκεια της φετινής ποδοσφαιρικής σεζόν – η οποία βρίσκεται, ουσιαστικά, στο μέσο της – έχουν σημειωθεί εξαιρετικά σοβαρά επεισόδια στο πλαίσιο διοργάνωσης αγώνων τόσο της πρώτης κατηγορίας (Bundesliga) όσο και της δεύτερης (Bundesliga 2) τα οποία έχουν οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς τόσο αστυνομικών, όσο και οπαδών. 

Το φαινόμενο της οπαδικής βίας στο πλαίσιο διεξαγωγής ποδοσφαιρικών αγώνων στη Γερμανία είναι διάχυτο στην γερμανική κοινωνία. Οι γερμανικές αρχές έχουν σημειώσει μια απροσδόκητη αύξηση των οπαδικών επιθέσεων προς τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και μια κουλούρα οπαδικής απείθειας απέναντι στις αρχές, η οποία δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της ευρύτερης ποδοσφαιρικής κουλτούρας.

Όπως συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών στην Γερμανία έχουν τις χειρότερες δυνατές σχέσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τα κατά τόπους επεισόδια, αλλά και την μαζικότητα που αυτά έχουν αποκτήσει πλέον στο γερμανικό ποδόσφαιρο. 

Σχετικά Άρθρα