Καύσιμα: Δυσοίωνες προοπτικές ενόψει εορτών – Το ράλι στο Brent “κόβει” την καθοδική πορεία των τιμών

 Καύσιμα: Δυσοίωνες προοπτικές ενόψει εορτών – Το ράλι στο Brent “κόβει” την καθοδική πορεία των τιμών

Οι όποιες προσδοκίες υπήρξαν στην αγορά και στους καταναλωτές, ώστε να υπάρξει μείωση των τιμών στην αντλία σε ακόμη μεγαλύτερα, από τα σημερινά επίπεδα, αρχίζουν να εξανεμίζονται και μάλιστα ενόψει της εξόδου των εορτών. Το Brent τις δύο τελευταίες ημέρες (χωρίς να υπολογίζεται η σημερινή) έχει διατρέξει μία απίστευτη κούρσα κερδίζονται 5,5% ή 4,3 δολάρια το βαρέλι και απο 72,73 δολάρια ανέβηκε στα 77 δολάρια το βαρέλι.

  • Μια απο τις αιτίες είναι και οι αποφάσεις της FED αλλά και οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, που δείχνουν ότι αποφεύγεται η ύφεση και δημιουργούνται προσδοκίες για τόνωση της ζήτησης

Τους τελευταίους μήνες η τιμή της βενζίνης παρυσιάζει σημαντική μείωση, που αγγίζει το 11%, ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά. Παράλληλα είναι σημαντική για την οικονομία καθώς έχει ευρύτερη αποπληθωριστική επίδραση, με δεδομένο ότι περιορίζεται το κόστος των εμπορικών μετακινήσεων και των μεταφορών στην εφοδιαστική αλυσίδα, γεγονός που συμβάλλει σε συγκράτηση ή μείωση των τιμών.

Η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων πήρε την ανιούσα στην Ελλάδα στα μέσα Αυγούστου κι έφτασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών, στα 2,040 ευρώ ανά λίτρο, στις 25 Σεπτεμβρίου. Ήταν η εβδομάδα που η αξία του πετρελαίου Brent, η οποία χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως δείκτης για τιμολογήσεις ενεργειακών προϊόντων, ξεπέρασε τα 96 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο για το 2023.

Έκτοτε όμως η «95άρα» αμόλυβδη κινείται σταθερά καθοδικά, με αποτέλεσμα στις χθεσινές πανελλαδικές μετρήσεις η μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1,817 ευρώ, σύμφωνα με το νεότερο δελτίο του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, που συνιστά πτώση της τάξης του 10,9%.

Η υποχώρηση του μέσου κόστους στην ΕΕ ήταν χαμηλότερη, λίγο κάτω από 8,5%, όπως προκύπτει από τα εβδομαδιαία δελτία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η μέση τιμή στην επικράτεια έχει διαμορφωθεί για την αμόλυβδη βενζίνη διαμορφώνεται στα 1,820 ευρώ το λίτρο και για το diesel κίνησης ανέρχεται σε 1,661 ευρώ το λίτρο

Ανάλογα σημαντικές μειώσεις καταγράφονται σε ακόμα δύο είδη καυσίμων που χρησιμοποιούνται ευρύτατα, στην αμόλυβδη βενζίνη 100 οκτανίων και στο πετρέλαιο κίνησης, όπου οι τιμές έχουν «κατρακυλήσει» κατά 8,6% και 10,5% αντίστοιχα.

Στην αντλία οι τιμές παρουσίασαν μία νέα μικρή αποκλιμάκωση, κάτι που ωστόσο ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσουν.

Η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει μάλλον αμετάβλητη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και αυτό εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης που υπάρχει μέχρι σήμερα, λόγω του καλού καιρού.

Σχετικά Άρθρα