Πρόσκληση Ερντογάν σε Χριστοδουλίδη “να τα πουν στην Τουρκία” – Διαψεύδει η Λευκωσία – “Άναψε φωτιές” δημοσίευμα

 Πρόσκληση Ερντογάν σε Χριστοδουλίδη “να τα πουν στην Τουρκία” – Διαψεύδει η Λευκωσία – “Άναψε φωτιές” δημοσίευμα

Aναστάτωση έχει προκληθεί στην Κύπρο από δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» που αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στη Τουρκία «για να τα πουν». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θέμα του οποίου προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Μεγαλόνησο, η πρόσκληση απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας που είχαν Ερντογάν και Χριστοδουλίδης τη 1η Δεκεμβρίου, στο Ντουμπάι.

Ο κ. Χριστοδουλίδης φέρεται αν ρώτησε τον Τούρκο Πρόεδρο τι πρέπει να γίνει για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού με τον κ. Ερντογάν να του λέει: «Γιατί δεν έρχεσαι Τουρκία να το κουβεντιάσουμε;». Ο κ. Χριστοδουλίδης που απάντησε, κατά το δημοσίευμα, ότι είναι Πρόεδρος της Κύπρου και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζεται από τη Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να του ανταπαντά ότι «θα δούμε τι θα γίνει, μετά την επίσκεψη μου στην Αθήνα». Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει πως και το 2014 είχε τεθεί πρόταση από την Τουρκία να επισκεφθεί την Άγκυρα ο τότε πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και την Αθήνα ο τότε ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, ως εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη διαψεύδει πάντως τα περί πρόσκλησης, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Τουρκία και βεβαίως θα επρόκειτο για σημαντικότατο γεγονός.

Μάλιστα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου δήλωσε πως «αν είχαμε πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, για επίσκεψη στην Άγκυρα να είστε βέβαιοι ότι θα το ανακοινώναμε ή θα το ήξεραν και οι αρχηγοί, η πολιτική ηγεσία».

Σχετικά Άρθρα