Ζελένσκι σε Ευρωπαίους ηγέτες: “Μην δώσετε στον Πούτιν την πρώτη και μοναδική νίκη της χρονιάς”

 Ζελένσκι σε Ευρωπαίους ηγέτες: “Μην δώσετε στον Πούτιν την πρώτη και μοναδική νίκη της χρονιάς”

O Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να μην δώσουν στον Πούτιν την πρώτη και μοναδική νίκη της χρονιάς.

Κατά την παρέμβασή του μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Β. Ζελένσκι ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες που καλούνται να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχιση της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, να μη δείξουν αναποφασιστικότητα. “Σας ζητώ ένα πράγμα σήμερα – μην προδώσετε τον λαό της Ουκρανίας και την πίστη του στην Ευρώπη” , είπε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν κανένα όφελος από ένα αρνητικό μήνυμα προς την Ουκρανία που θα το λάβει και η Μόσχα. “Ο Πούτιν σίγουρα θα το χρησιμοποιήσει εναντίον σας προσωπικά και εναντίον όλης της Ευρώπης. Μην του δώσετε αυτή την πρώτη – και μοναδική – νίκη της χρονιάς. Η Ευρώπη πρέπει να κερδίσει, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και τα λόγια πρέπει να μετράνε”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι δηλώσεις του Β. Ζελένσκι έρχονται μετά την επιβεβαίωση του βέτο από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ και για την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια που προορίζεται για τη χώρα, ύψους 50 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία (17 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ δάνεια).

“Αυτές τις ημέρες έχω επικοινωνήσει με πολλούς από εσάς. Μιλάμε για μια απόφαση που έχετε υποσχεθεί και δεν άκουσα κανένα αντεπιχείρημα για το γιατί δεν πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο που συμφωνήθηκε από όλη την Ευρώπη. Πέρυσι, η Ουκρανία έλαβε σαφείς συστάσεις για το πώς να προχωρήσει. Έχουμε ψηφίσει τους βασικούς νόμους. Όλοι γνωρίζετε καλά ότι εκπληρώσαμε κάθε υποχρέωση. Υπήρχε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ΕΕ – σήμερα είναι η ημέρα για μια πολιτική απόφαση ως απάντηση σε ό,τι έχουμε καταφέρει. Πρόκειται για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Και τον Μάρτιο του επόμενου έτους αναμένουμε την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου για να προχωρήσουμε”, είπε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στους 27 ηγέτες της ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα