Στροφή στην αντιμετώπιση της ακρίβειας: Αυξήσεις, επιδόματα, έλεγχοι στη φαρέτρα των κυβερνητικών μέτρων ενόψει της “μάχης” του προϋπολογισμού

 Στροφή στην αντιμετώπιση της ακρίβειας: Αυξήσεις, επιδόματα, έλεγχοι στη φαρέτρα των κυβερνητικών μέτρων ενόψει της “μάχης” του προϋπολογισμού

Εκτός απο τον πονοκέφαλο της αντιμετώπισης των φαινομένων οπαδικής βίας η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμα πονοκέφαλο αυτές τις ημέρες. Πρόκειται για την ακρίβεια και την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας της αγοράς ενόψει των εορτών. Η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί τον βασικό πονοκέφαλο της κυβέρνησης και το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών. 

Δεδομένου μάλιστα πως αύριο ξεκινάει στην Βουλή η «μάχη» του νέου κρατικού προυπολογισμού και αναμένεται να ακουστεί πολλές φορές στην Ολομέλεια της Βουλής η φράση «ακρίβεια Μητσοτάκη» και «προυπολογισμός ακρίβειας», ο πρωθυπουργός χθες προήδρευσε σε σύσκεψη στην έδρα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α), και ενημερώθηκε για τους ελέγχους που διενεργούνται και για τα μέτρα αντιμετώπισης αθέμιτων πρακτικών στην αγορά.

Όπως παραδέχθηκε άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «η εισαγόμενη ακρίβεια είναι η πιο σημαντική μάχη που δίνει η κυβέρνηση». Υποστήριξε μάλιστα πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας σε τρείς άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, ο δεύτερος τα στοχευμένα μέτρα στις ανάγκες κάθε περιόδου και ο τρίτος στους ελέγχους της αγοράς. 

  • Στο πλαίσιο των στοχευμένων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τις ανάγκες κάθε περιόδου υπερψηφίστηκε χθες απο την Βουλή, η τροπολογία που προβλέπει το «καλάθι του Αη Βασίλη» με παιδικά παιχνίδια. 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σημειώνει με νόημα πως «οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων θα παραμείνουν ενώ σύντομα η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί». Ταυτόχρονα, συνεχίζει να υποστηρίζει πως εφαρμόζει κοινωνική πολιτική και πως βασικός άξονας του νέου κρατικού προυπολογισμού είναι η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και η αύξηση των εισοδημάτων πάντοτε όμως εντός των δημοσιονομικών ορίων.

  • Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως ο κρατικός προυπολογισμός περιλαμβάνει παρεμβάσεις 2,5 δις ευρώ για την αύξηση των εισοδημάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σημειώνοντας ότι για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, προβλέπεται οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό, αύξηση έως 50 ευρώ στα επιδόματα παιδιού, αλλά και αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30%.

Αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται «ξεπάγωμα» των τριετιών και των επιδομάτων προϋπηρεσίας, από την 1η του χρόνου, αλλά και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται αυτόν από την ερχόμενη Άνοιξη. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ο μέσος μισθός από τα 1.176 ευρώ πέρσι, θα φτάσει φέτος στα 1.250 ευρώ ενώ για τους συνταξιούχους προβλέπεται νέα αύξηση στις συντάξεις από την Πρωτοχρονιά και εφάπαξ ενίσχυση σε όσους αποκλείει η προσωπική διαφορά. 

Σχετικά Άρθρα