Χαρίτσης στο libre: Άμορφος σχηματισμός ο νέος ΣΥΡΙΖΑ -Η Νέα Αριστερά εκφράζει ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο

 Χαρίτσης στο libre: Άμορφος σχηματισμός ο νέος ΣΥΡΙΖΑ -Η Νέα Αριστερά εκφράζει  ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο

Από τον Ιούλιο του 2019 που η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση, η χώρα βιώνει μια παράδοξη κατάσταση: μια κυβέρνηση που μιλά διαρκώς για το «νέο» στην πολιτική και εφαρμόζει το «παλιό». Κάτω από τον μανδύα του «επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη κρύβεται η επιστροφή στη λογική ενός παρωχημένου κράτους το οποίο δεν έχει τις δυνατότητες να παρέμβει ουσιαστικά στην οικονομία, να προστατέψει και να θωρακίσει την κοινωνία.

 Του Αλέξη Χαρίτση, Πρόεδρος Κ.Ο. Νέας Αριστεράς

Η επιστροφή σε μία ρουσφετολογική λογική και σε ένα κράτος διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Και ταυτόχρονα σε ένα κράτος που ακόμη και σήμερα δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για το πώς η ελληνική κοινωνία θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο σημερινός πρόεδρος και η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να σταθούν με προγραμματικές παλινωδίες και με μια πολιτική του συνθήματος και της ατάκας. Μετατρέποντας σταδιακά το κόμμα σε έναν άμορφο σχηματισμό, χωρίς δημοκρατικές και κομματικές λειτουργίες, που καμία σχέση δεν έχει με τις προοπτικές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

  • Το αποτέλεσμα είναι ορατό: η προοδευτική αντιπολίτευση έχει συρρικνωθεί και η αριστερά κινδυνεύει από την οριστική της απαξίωση.

Η απόφαση αποχώρησης μας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη, ήταν όμως επιβεβλημένη. Ήταν μια πράξη ευθύνης και ελπίδας: Έπρεπε να βάλουμε φρένο στην τοξικότητα του προηγούμενου διαστήματος που οδηγεί στον εκφυλισμό ενός πολιτικού χώρου τον οποίο υπηρετήσαμε επί πολλά ανιδιοτελώς και ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην χώρα μας το προηγούμενο διάστημα. Και το κυριότερο, έπρεπε να υπερασπιστούμε την ανάγκη που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία για μια πειστική αριστερή και προοδευτική πρόταση για διέξοδο από την αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο σημερινός πρόεδρος και η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να σταθούν με προγραμματικές παλινωδίες και με μια πολιτική του συνθήματος και της ατάκας

Προχωρούμε συλλογικά μπροστά με το βλέμμα στο μέλλον. Με βήματα σταθερά και στέρεα. Απέναντι στο πανίσχυρο σύστημα εξουσίας της Δεξιάς, έχουμε την ευθύνη να ασκήσουμε προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση σε επαφή με την κοινωνία. Με την συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, της Νέας Αριστεράς, φιλοδοξούμε να εκφράσουμε την μεγάλη κοινωνική ανάγκη για ένα πειστικό, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό, πολιτικό σχέδιο για το πώς η χώρα μπορεί να βηματίσει αλλιώς.  Ένα σχέδιο αριστερό, με σαφές πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα που θα βάζει στο επίκεντρο τα μείζονα και σύνθετα ζητήματα της εποχής μας.

Θα συνενώσουμε δυνάμεις από τον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και την πολιτική οικολογία

Τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης που αγγίζουν οριζόντια όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τα ζητήματα ανθεκτικότητας της κοινωνίας. Την κατάρρευση των θεσμών και του κράτους δικαίου, την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ακρίβεια που πλήττει πρωτίστως τους ασθενέστερους και τους μικρομεσαίους. Αλλά και τα ζητήματα του Κράτους. Οραματιζόμαστε ένα κράτος-στρατηγό που θα χαράσσει δημόσιες πολιτικές, θα αξιοποιεί τα δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία και θα υλοποιεί δημόσιες επενδύσεις προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Με την συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, της Νέας Αριστεράς, φιλοδοξούμε να εκφράσουμε την μεγάλη κοινωνική ανάγκη για ένα πειστικό, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό, πολιτικό σχέδιο για τη χώρα

Στόχος μας είναι να είμαστε η Αριστερά της κοινωνικής διεκδίκησης αλλά και της διακυβέρνησης της χώρας. Μια αριστερά που θα αφουγκράζεται τα κοινωνικά αιτήματα και θα παρεμβαίνει αποφασιστικά και με πρωταγωνιστικούς όρους στα πολιτικά πράγματα. Μια αριστερά φιλόδοξη και ενωτική, μαχητική και τεκμηριωμένη που θα δίνει τη μάχη της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία.

Η απόφαση αποχώρησης μας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη, ήταν όμως επιβεβλημένη. Ήταν μια πράξη ευθύνης και ελπίδας

Σε αυτή την νέα μας προσπάθεια, να εκφράσουμε και να καλύψουμε το μεγάλο πολιτικό κενό που υπάρχει στον προοδευτικό χώρο, δεν σκοπεύουμε να πορευτούμε μόνοι μας. Θα συνενώσουμε δυνάμεις και με άλλους. Ώστε να καλύψουμε ένα πολύ ευρύ φάσμα του προοδευτικού χώρου της χώρας, από τον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς μέχρι την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και την πολιτική οικολογία. Θα συμπορευτούμε όμως και με τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες οι οποίοι νιώθουν ότι δεν εκφράζονται από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις.

Η εποχή μας, η εποχή των μεγάλων προκλήσεων, απαιτεί ριζοσπαστικές τομές. Τα μεγάλα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά μας δεν αντιμετωπίζονται με ουδέτερο πολιτικά τρόπο. Υπάρχουν οι δυνατότητες να διαμορφώσουμε ένα σοβαρό πολιτικό σχέδιο με συγκροτημένες ιδεολογικές αρχές και ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο. Όταν πιστεύουμε αυτά που λέμε και λέμε αυτά που πιστεύουμε. Συλλογικά και μαχητικά, ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει: μια κοινωνία ισότητας, για ένα προοδευτικό μέλλον.

Σχετικά Άρθρα