Νέα δημοσκόπηση:”Ζημιά” από το φορολογικό- Ανοίγει το προβάδισμα η ΝΔ, επανακάμπτει στη 2η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυση για ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ

 Νέα δημοσκόπηση:”Ζημιά” από το φορολογικό- Ανοίγει το προβάδισμα η ΝΔ, επανακάμπτει στη 2η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυση για ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ

Η δημοσκόπηση της Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της POLITIC δείχνει άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Νέας Δημοκρατίας σε σύγκριση με τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 ενώ μετά από πολλές μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι επανακάμπετει στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης , η Νέα Δημοκρατία (29,2%) καταγράφει προβάδισμα 15,4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (13,8%). Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2019, χρονιά στην οποία η ΝΔ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 10 μονάδες.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που πέφτει 10 μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 (από το 23,7% στο 13,8%), τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ ενισχύουν τα ποσοστά τους. Το ΠΑΣΟΚ από το 7,7% ανεβαίνει στο 12,4% και το ΚΚΕ από το 5,3% φτάνει στο 6,8%. Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα «Νέα Αριστερά» είναι στο 2,5%, και η Πλεύση Ελευθερίας στο 2,6%. Εκτός από την Ελληνική Λύση που βλέπει σημαντική αύξηση του ποσοστού της (από το 4,1% στο 6,5%), τα υπόλοιπα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ, Νίκη και Σπαρτιάτες είναι στο 3,3% και 2% αντίστοιχα.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η χαλαρή ψήφος διαμαρτυρίας που συνήθως προσανατολιζόταν προς τα (άκρο) δεξιά, δεν εντοπίζεται προς το παρόν στις εκλογές του Ιουνίου.

Σχεδόν έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, το κυβερνών κόμμα συνεχίζει να διατηρεί το δημοσκοπικό προβάδισμά του, παρόλο που καταγράφονται οι πρώτες απώλειες.

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στις 18,2 μονάδες. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 31,2%, και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 13% (Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου η ΝΔ κατέγραψε ποσοστό 40,5 και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,8%). Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιστρέφει στη δεύτερη θέση μετά από διαρκή δημοσκοπική κάμψη που τον έριχνε στην τρίτη θέση, απειλώντας τον τίτλο του, αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει μια διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία κινείται μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους. Αν και δεν καταφέρνει να προσελκύσει το σύνολο των διαρροών από την Κουμουνδούρου, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ενισχυμένο σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου (11,8%), συγκεντρώνοντας 12,5%. Το ΚΚΕ είναι στο 6,7%, η Ελληνική Λύση ανεβαίνει στο 6,5% (από το 4,4%), η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει 3,1%, οι Σπαρτιάτες 2% και η Νίκη 4%.

Η επίσημη “πρώτη” της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά», της δίνει ποσοστό 2%, με την εκτίμηση να κυμαίνεται ανάμεσα στο 2% και στο 3%.

Αν και η δημοσκόπηση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη χώρα μας, η οποία αξιολογήθηκε με θετικό πρόσημο, το κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι δε μπορεί να απορροφήσει μια σειρά από προβλήματα και κυρίως τους κραδασμούς από το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το 61% κρίνει «αρνητικά» το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης σε αντίθεση με το 35% που απάντησε «θετικά».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καρτέλα που δείχνει πως κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν καταφέρνει να πείσει πως αποτελεί εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Ένας στους δύο απαντά πως κανένα από τα κόμματα δεν ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση. Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, αν και τρίτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, φαίνεται να είναι πιο ικανό σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην άσκηση αποτελεσματικής αντιπολίτευσης. Τα ποσοστά των ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ είναι πολύ κοντά.