Ο Όρμπαν έτοιμος να τινάξει στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής – Αμετακίνητος στο βέτο για την Ουκρανία

 Ο Όρμπαν έτοιμος να τινάξει στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής – Αμετακίνητος στο βέτο για την Ουκρανία

Αμετακίνητος στην θέση του για άρνηση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία παραμένει ο Βίκτορ Όρμπαν. Μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό «Le Point» ο Ούγγρος πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι δεν πρόκειται για βέτο από την πλευρά της Βουδαπέστης, αλλά απλώς για μη συνδρομή σε μια κατά τον ίδιο «κακή απόφαση».

«Νομικά, δεν πρόκειται ακριβώς για βέτο» σημείωσε ο κ. Όρμπαν στο Point προσθέτοντας ότι δεν συνδράμει «σε κάτι που αποτελεί μια κακή απόφαση. H ιδέα μου για την Ευρώπη είναι ότι εάν δεν συμφωνούν όλοι δεν υπάρχει απόφαση» υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι γνωστό ότι η Ουκρανία είναι μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο».

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής πάντως αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας». Η αντίσταση Όρμπαν εκ των πραγμάτων επηρεάζει και την Μολδαβία εκτός από την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα βέβαια ο αστάθμητος παράγοντας Όρμπαν δεν αποκλείεται να τινάξει τη Σύνοδο στον αέρα. Ορισμένες αντιπροσωπείες ετοιμάζονται για τριήμερες συζητήσεις, δηλαδή 14,15 και 16 Δεκεμβρίου ενώ άλλοι τάσσονται όπως αναφέρουν πληροφορίες υπέρ του να τελειώσουν νωρίτερα και να μην δώσουν το περιθώριο στην Ουγγαρία για να διαπραγματευτεί προς ίδιον όφελος.

  • Το κράτος-δικαίου υπογραμμίζεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων για διεύρυνση
  • Ωστόσο, φαίνεται ότι προς το παρόν τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά δεν είναι λίγα, με την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου να δείχνει ότι επίσης δε θα κλείσει παρά το πιεστικό της κατάστασης.

Όσον αφορά τέλος στο προσχέδιο των συμπερασμάτων για τη διεύρυνση υπογραμμίζεται το ζήτημα του κράτους δικαίου.

«Το κράτος δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αξία στην οποία βασίζεται η ΕΕ, και παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ γίνεται λόγος για την σημασία της προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού και των δικαιωμάτων και χωρίς διακρίσεις μεταχείριση ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και ατόμων σε ευάλωτες καταστάσεις.

Συνάντηση Μητσοτάκη Ρούτε

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Μαρκ Ρούτε και συζήτησαν για την διεύρυνση της ΕΕ, τα δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα η διεύρυνση όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και εσάς» είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, επανέλαβε την ανάγκη να ενισχυθούν οι πόροι για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Mαρκ Ρούτε αντάλλαξαν απόψεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μαρκ Ρούτε για τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την υπογραφή της διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης με τον κ. Ρούτε να αναφέρει «θυμάμαι τις συζητήσεις το 2011, το 2012 και το 2015, ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί». «Έχουμε παρόμοιες θέσεις σε πολλά ζητήματα. Σε διμερές επίπεδο, νομίζω ότι έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Διατρέχοντας την ατζέντα, δεν υπήρχαν πολλά σημεία στα οποία έχουμε προβλήματα, αλλά αντιθέτως πολλά σημεία συνεργασίας», είπε ο Ολλανδός πολιτικός.

Επίσης ο Μαρκ Ρούτε σημείωσε πως η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τις μη επενδυτικές διαβαθμίσεις. «Θυμάμαι τις συζητήσεις το 2011, το 2012 και το 2015, ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «επιστρέψαμε στην κανονικότητα και αυτό για εμάς, φυσικά, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα». Σε γενικότερο πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε με νόημα: «Όσο καλύτερο συντονισμό έχουμε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να περάσουμε το Σάββατό μας στις Βρυξέλλες. Βέβαια, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, θέλουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα στη Σύνοδο Κορυφής. Και φυσικά, αυτό απαιτεί πάντα σημαντική προετοιμασία και διαβουλεύσεις όπως αυτές για τις οποίες μιλάμε».

Στη συνέχεια ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών όπου ανταλλάγησαν απόψεις για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα (14-15 Δεκεμβρίου) και της Συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που θα προηγηθεί (13 Δεκεμβρίου).

Σχετικά Άρθρα