Κυρανάκης: Δεσμεύσεις για βελτιώσεις στο ν/σ για το Κτηματολόγιο

 Κυρανάκης: Δεσμεύσεις για βελτιώσεις στο ν/σ για το Κτηματολόγιο

Με βελτιωτικές αλλαγές αλλά και νέες διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη προτάσεις και παρατηρήσεις που έχουν υποβληθεί από κόμματα και φορείς ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου, ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο, «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τη ΝΔ να τάσσεται υπέρ της αρχής του, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες» και «Νίκη» να επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, η Ελληνική Λύση να δηλώνει «παρών» και το ΚΚΕ μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας να το καταψηφίζουν.

Ο κ. Κυρανάκης έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των 150.000 εκκρεμών υποθέσεων, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια, εσωτερική, εξωτερική ή τεχνολογική, για να μη χάνεται χρόνος και άσκοπες εργατοώρες και να σταματήσει η μεγάλη χρονίζουσα ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η μία εργάσιμη μέρα για την ολοκλήρωση της ψηφιακής διαδικασίας στη μεταβίβαση ακινήτου, αφορά τις νέες υποθέσεις.

«Προχωράμε γρήγορα στην ψηφιοποίηση, ώστε μέσω της διασύνδεσης διαλειτουργικότητας και την καταχώρηση μιας πράξης να είμαστε έτοιμοι τον Ιανουαρίου του 2024, η αγοραπωλησία κτηματογραφημένων ακινήτων να γίνεται ψηφιακά», υπογράμμισε.

Ακόμα, σημείωσε ότι το άρθρο 26 είναι συμφωνημένο με την Ένωση των συμβολαιογράφων και δεσμεύτηκε ότι θα έχουν εκπροσώπηση.

Η κριτική του γενικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Καραμέρου, στάθηκε ιδιαίτερα στην «υποστελέχωση» του Ελληνικού Κτηματολογίου, χαρακτηρίζοντας αμφίβολη την αισιοδοξία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών με τις 580 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ που έχει ανακοινώσει, καθώς, όπως είπε, δεν θα καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις.

Θετικά τάχθηκε στα άρθρα για την κατάργηση της προϋπόθεσης περί οφειλής ΤΑΠ, και την απόδοση κινήτρων υπαλλήλων και δικηγόρων ενώ ζήτησε την επέκταση της μισθολογικής αναγνώρισης και στους αναπληρωτές προϊσταμένους.

Για «νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση», έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Πέτρος Δημητριάδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν λύνεται το μείζον πρόβλημα που είναι η έλλειψη προσωπικού» ενώ χαρακτήρισε «ελπιδοφόρο το άρθρο για την κατάργηση προσκόμισης βεβαίωσης ΤΑΠ».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης εξέφρασε αμφιβολίες για «την άμεση λύση του προβλήματος της υποστελέχωσης», ωστόσο εξέφρασε τη στήριξή του στις διατάξεις για τα κίνητρα και τα μπόνους στους εργαζόμενους και στην άρση της πολύπλοκης διαδικασίας για τη μεταβίβαση των ακινήτων.

«Το νομοσχέδιο είναι άτολμο και αποσπασματικό, φέρνει βελτιώσεις αλλά όχι σημαντικές καθώς δεν θεραπεύει ριζικά το πρόβλημα των καθυστερήσεων», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του κόμματος «Νίκη», Γιώργος Αποστολάκης.

Σοβαρές ενστάσεις επί σειρά άρθρων εξέφρασε η ειδική αγορήτρια της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ελένη Καραγεωργοπούλου, υποστηρίζοντας ότι «δεν απαντά σε καίρια, χρόνια, ζέοντα ζητήματα και προβλήματα, τα οποία δεν θα λύσει ούτε η ψηφιακή διακυβέρνηση». «Αποκορύφωμα της προχειρότητας του νομοσχεδίου είναι ότι ζητείται από τον πολίτη να προσκομίσει τοπογραφικό με ταυτόσημο Ε9 κατά το εμβαδόν και τίτλο ή ένορκες βεβαιώσεις σε περίπτωση χρησικτησίας», σημείωσε.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, τόνισε ότι «το νομοσχέδιο συνδιαμορφώθηκε μέσα από ένα ανοικτό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς», ενώ χαρακτήρισε «αυτονόητο βήμα στο οποίο όλοι πρέπει να συμφωνήσουν ότι τα συμβόλαια θα υποβάλλονται σε ψηφιακή μορφή και δεν θα ταλαιπωρούνται επί χρόνια χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων όπως γίνεται μέχρι σήμερα».

Σχετικά Άρθρα