Πώς Κυρανάκης και Συνταγματική Αναθεώρηση κρατούν “ζεστά” τα σενάρια για πρόωρες κάλπες

✨Παρά τις διαψεύσεις για εκλογές το 2027, παραμένουν σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, με το Μέγαρο Μαξίμου να μην το αποκλείει κατηγορηματικά.
✨Οι φήμες για εκλογές πιέζουν τον Αντώνη Σαμαρά να ιδρύσει κόμμα νωρίτερα, δίνοντας χρόνο στο Μαξίμου να διαχειριστεί τις μετακινήσεις ψηφοφόρων στη Δεξιά.
✨Το χρονοδιάγραμμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης προβλέπει ψηφοφορίες τον Ιούλιο και Αύγουστο, ώστε η νέα Βουλή να συνεχίσει τη διαδικασία μετά τις εκλογές.
✨Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει τον Κώστα Κυρανάκη για Γραμματέα της Ν.Δ., στοχεύοντας σε ανανέωση και διείσδυση στο δυσαρεστημένο δεξιό ακροατήριο του κόμματος.
Σε πείσμα των διαψεύσεων για του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού (ο οποίος αναμένεται να αποκαλύψει κάποιες από τις προθέσεις του σε συνέντευξη στον Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου την προσεχή εβδομάδα) ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά τον Μάρτιο του 2027, τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο παραμένουν. Η τυπική απάντηση που ακούγεται είναι πώς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν απορρίπτουν μία τέτοια επιλογή με τον κατηγορηματικό τρόπου που αυτό συνέβαινε παλαιότερα.
Επ΄ αυτού υπάρχουν δύο εξελίξεις που έχουν “εκλογικό χρώμα” ή, σύμφωνα με μία άλλη προσέγγιση, λειτουργούν παραπλανητικά με συγκεκριμένο σκοπό. Ποιά μπορεί να είναι η παραπλάνηση: Λέγεται ότι οι φήμες πύκνωσαν τις τελευταίες ημέρες για να προκαλέσουν έμμεσα τον Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει την ίδρυση του κόμματός του. Κι αυτό διότι στο Μαξίμου εκτιμούν πώς έτσι θα έχουν επαρκή χρόνο να διαχειριστούν τυχόν μετακινήσεις απογοητευμένων ψηφοφόρων της Ν.Δ προς το νέο κόμμα και, παράλληλα, να αναδιαταχθεί το σκηνικό στα δεξιά της Ν.Δ. Το ίδιο “κόλπο” χρησιμοποιήθηκε πριν μερικές εβδομάδες για να προκαλέσει την επίσπευση της ανακοίνωσης των κομμάτων της Μαρίας Καρυστιανού και του Αλέξη Τσίπρα.
Οι εξελίξεις που σχετίζονται έμμεσα με τον εκλογικό ορίζοντα:
Η πρώτη αφορά το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: Στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής παρουσιάστηκε η πρόταση της πλειοψηφίας, που αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη, 10 Ιουνίου. Προβλέπει ότι οι σχετικές ψηφοφορίες θα γίνουν στα τέλη Ιουλίου η πρώτη και στα τέλη Αυγούστου η δεύτερη. Μετά, όποτε κι αν προκηρυχθούν εκλογές, η διαδικασία θα μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή.
Η δεύτερη που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για Γραμματέα του κόμματος τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κώστα Κυρανάκη, κάτι που θα προκαλέσει μίνι (;) ανασχηματισμό που πιθανότατα θα οδηγήσει και στο κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγήσει στις εκλογές.
Γιατί Κυρανάκης; Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς ο πρωθυπουργός προχωρά σε αυτή την επιλογή επειδή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών είναι ένα από τα πιό προβεβλημένα πρόσωπα της νέας και… νεότερης δεξιάς. Από τις “ρίζες” της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ, ένθερμος υποστηρικτής του από την εποχή της διεκδίκησης της ηγεσίας της Ν.Δ, το 2016, και με σημαντική επιρροή στην εκλογική βάση και τον κομματικό μηχανισμό αλλά και στα πολιτικοεπικοινωνιακά κέντρα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά: “Πρόκειται για μια επιλογή με καθαρό πολιτικό και ιδεολογικό αποτύπωμα και σαφές μήνυμα για το στοίχημα του κομματικού μηχανισμού το προσεχές διάστημα. Είναι μία στοχευμένη επιλογή πολιτικής, οργανωτικής και επικοινωνιακής ενίσχυσης στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές”
Το δεξιό προφίλ του και η ηλικία του αναμένεται να αποτελέσουν, αφενός όχημα διείσδυσης στο δυσαρεστημένο δεξιό ακροατήριο της Ν.Δ, αφετέρου εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει “συγκριτική απάντηση” απέναντι στον υπερδεξιό και μεγάλης ηλικίας, πιά, πρώην πρωθυπουργό.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές συμπληρώνουν ως προς το πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών: “Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι “ο Κυρανάκης έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα και δεν αποφεύγει το πολιτικό ρίσκο. Αντιθέτως, έχει αποδείξει ότι μπορεί να σηκώνει αποστολές υψηλής πίεσης. Παράλληλα, διαθέτει έντονη παρουσία στον δημόσιο διάλογο και εμπειρία “πρώτης γραμμής” στην πολιτική αντιπαράθεση. Ως αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ το 2019 βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με την τότε κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, χτίζοντας αντοχές σε συνθήκες έντονης πίεσης. Επιπλέον, πέρα από τα παραπάνω, κατατάσσεται πλέον στη λίστα των κυβερνητικών στελεχών που ταυτίστηκε με σημαντικές πολιτικές νίκες και μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης. «Είναι απ’ τα πρόσωπα που δεν αποφεύγουν τα δύσκολα προσπαθώντας πάντοτε να φέρει αποτελέσματα» λένε οι καλά γνωρίζοντες τα κομματικά.”
Κάποιοι, ωστόσο, επισημαίνουν πώς η τοποθέτηση Κυρανάκη στη θέση του Γραμματέα της ΠΕ της Ν.Δ αναστέλλει τις φιλοδοξίες που θα μπορούσε να έχει για ακόμα πιό κεντρικό ρόλο όταν ο πρωθυπουργός δρομολογήσει τη διαδοχή του. Κι αυτό διότι μπορεί να θεωρούνται ισχυροί διεκδικητές, πρωτίστως ο Νίκος Δένδιας (με λαϊκοδεξιό προφίλ) και δευτερεύοντως ο εκ του ΠΑΣΟΚ ορμώμενος Κυριάκος Πιερακκάκης, όμως ο νεότερος Κυρανάκης θα παρουσιαζόταν ως ενδιαφέρον “αουτσάϊντερ” με ισχυρή επιρροή σε μερίδα του κομματικού μηχανισμού και τις νεότερες ηλικίες. Βεβαίως η ηλικία του επιτρέπει να πάρει τον χρόνο του και να επιστρέψει την κατάλληλη ώρα.