Επίσκεψη Ερντογάν/ Κυβερνητικές πηγές: Απόλυτη ικανοποίηση για την ομαλή εξέλιξη των συνομιλιών με έναν… απρόβλεπτο πρόεδρο

 Επίσκεψη Ερντογάν/ Κυβερνητικές πηγές: Απόλυτη ικανοποίηση για την ομαλή εξέλιξη των συνομιλιών με έναν… απρόβλεπτο πρόεδρο

Την απόλυτη ικανοποίηση της εκφράζει η κυβέρνηση για την χθεσινή επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα καθώς όλα διεξήχθησαν σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό και χωρίς να υπάρξουν απρόοπτα.  Στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τις προετοιμασίες και την πολύμηνη διπλωματική εργασία σε όλα τα επίπεδα υπήρχε εξ αρχής αισιοδοξία ότι η χθεσινή μέρα θα κυλούσε ομαλά, ωστόσο επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν είναι απρόβλεπτος διαρηρούσαν επιφυλάξεις μέχρι και την τελευταία στιγμή. 

Ακόμα και όταν ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για δήθεν «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, ο κίνδυνος ενός διπλωματικού επεισοδίου δεν επιβεβαιώθηκε, μολονότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη εκτός πρωτοκόλλου,  υπενθυμίζοντας την Συνθήκη της Λωζάνης.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ αμέσως μετά την αναχώρηση του τούρκου προέδρου “η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε προετοιμαστεί λεπτό λεπτό. Είχε υπάρξει μια πάρα πολύ μεγάλη επιμέλεια, επαγγελματισμός. Η σοβαρότητα με την οποία διαχειριστήκαμε όλους αυτούς τους μήνες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις  φάνηκε και με τον πιο απτό τρόπο”.

  • Σχετικά με τα ουσιαστικά ζητήματα και τις διαφορές των δύο χωρών ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε “ βήμα – βήμα, σε ήρεμα νερά, συνεχίζουμε τις επαφές μας, με γνήσια διάθεση να προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς να αποκλίνουμε από την πάγια εθνική μας θέση πως η διαφορά μας είναι μία: η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η λύση σε αυτή τη διαφορά θα επέλθει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες”.

Κάνοντας μια γενικότερη αποτίμηση της χθεσινής επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αυτή «απέδειξε πως, πέρα από τις διακηρύξεις στα λόγια, μπορούμε να φέρουμε απτά αποτελέσματα μέσω της συνεργασίας και του ειλικρινούς διαλόγου».

  • Όσον αφορά στη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, «μας επιτρέπει ένα πραγματικό άλμα μπροστά. Να προχωρήσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα, χτίζοντας μια ειλικρινή σχέση στη βάση εκείνων που μας ενώνουν: Τις φιλικές σχέσεις, την ανάδειξη ενός τρόπου αποσυμπίεσης των διαφωνιών μας και ένα επίπεδο συνεργασίας αμοιβαία επωφελές στο οικονομικό, το εμπορικό και το κοινωνικό πεδίο».

Επίσης απο το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως η κυβέρνηση σκοπεύει να ενημερώσει την αντιπολίτευση σχετικά με τα αποτελέσματα από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως την προηγούμενη εβδομάδα –πριν, δηλαδή, από την επίσκεψη-  υπήρξε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, έτσι και τώρα, έχει ζητηθεί από την Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής να συγκληθεί προκειμένου να ενημερωθούν οι πολιτικές δυνάμεις για τις εξελίξεις και τα βήματα προσέγγισης που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Σχετικά Άρθρα